Hızlı Git
Üzüm sümbülü olarak bilinen muscari armeniacum bitkisi Asparagaceae ( Kuşkonmaz) familyasındandır. Anayurdu Batı Asya ve Güneydoğu Avrupa ( Ermenistan’ da dahil) olan çok yıllık soğanlı bir bitkidir. Gerçek bir sümbül ( Hyacinthus cinsi ) değildir. Cinsin adı Muscari , cinsin birçok türünün çiçeklerinin ürettiği kokuya atıfta bulunarak Yunanca misk kelimesinden gelmektedir.
Yaygın adları;
Muscari armeniacum, Armenian grape hyacinth, Garden grape hyacinth, Gavurbaşı, Ermeni sümbülü, Arap sümbülü, Dağ sümbülü, Üzüm sümbülü.
Muscari armeniacum Yaprak Yapısı
Uzun, çizgisel, sarkık yeşil yaprak yapısına sahiptir. İlkbahar da topraktan yaprakları çıkar ve çok zaman geçmeden peşinden çiçekleri açmaya başlar. Ama çiçekleri açmaya başladığında yaprakları tekrar ölmektedir. Ancak diğer birçok ilkbaharda çiçek açan soğanın aksine, sonbaharın ortasında aktif olarak yeniden büyümeye başlar ve ılık kış zamanlarında devam eder.
Muscari armeniacum Çiçeği
Her bir çiçek tanesi, sap başına 20-40 sıkıca paketlenmiş çiçek ile 1-3 adet 10-20 cm boyunda sap üretmektedir. Çan şeklindeki çiçeklerin uç kısımların bant şeklinde beyaz çizgiler mevcuttur. Çoğu çiçek hafif çimenli veya üzüm kokusuna benzeyen koku üretir. Kesme çiçekçilik için harika bir seçimdir Üzüm sümbülü. İç mekanda kullanıma uygundur. Çiçeklenme zamanı boyunca alttan üste doğru sırayla çiçek açmaktadır. en üstteki çiçek açtığı vakit en altta ilk açan çiçek solmaktadır.
Üzüm Sümbülü Bakımı, İstekleri ve Üretimi ;
Bakımı çok kolaydır ve ekstrem istekleri yoktur. Bahçeleriniz de ve saksılarınız da kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Fakat eğer iç mekan bitkisi olarak kullanmak istiyorsanız çoğunluklar pencere önlerini ve balkonları tercih etmelisiniz. Günde en az 4 saat güneş ışığına ihtiyacı vardır. Çünkü gölgelik alanla yetişen Üzüm sümbülleri çiçek açar yetişir fakat bir senelik olarak kullanılır. Bir sonraki sene açmayacak ve yetişmeyecektir. Tüm topraklar da kolaylıkla yetişir. Ancak eğer amacınız üretimini sağlamak, daha iyi çiçek açmasını saplamak ve her sene daha çok bitki üretmek ise toprağına birkaç şey ekleyerek bunu sağlayabilirsiniz. Bunlar;
- Bitkisel çürüntüler
- Yanmış gübre
- Kum
Bu malzemeler ile toprağınızı karıştırınız ve soğanları 7-8 cm derine gömerek sulayınız. Bu işlemden sonra pek bir şey yapmanız gerek kalmıyor. Sadece toprağını çok kurutmadan sulamanız yeterli olacaktır.
Tüm iklimlere dayanıklıdır. Donlara dayanıklıdır. Kolayca çoğaltmak mümkündür bu bitkiyi ; bölünerek, kendi kendime tohumlayarak ve soğanlı olan kökünü ayırarak üretebiliriz. Hatta bazı durumlarda Üzüm sümbülü arsızlaşarak istilacı bir bitki olabiliyor.
Üzüm Sümbülü Nedir?
Muscari Armeniacum, Liliaceae familyasına ait bir bitkidir ve Türkiye’nin doğal florasında yaygın olarak bulunur. Diğer yaygın adı üzüm sümbülüdür. Çiçeklerinin rengi genellikle mavi-mor olsa da, bazı çeşitlerde beyaz, pembe ve sarı renkleri de görülebilir.
Muscari armeniacum Özellikleri
Üzüm sümbülü bitkisi, kısa ve yuvarlak yaprakları olan soğanlı bir bitkidir. Soğanlar, toprak altında ve köklerin yanında bulunur. Üzüm sümbülü bitkisi yaklaşık 20 cm yüksekliğe kadar büyür ve küçük çiçeklerden oluşan salkımlarla süslenir. Çiçeklerin kendine özgü bir kokusu vardır ve sivri uçlu yaprakları yaklaşık 10 cm uzunluğundadır.
Üzüm Sümbülü Bakımı
Üzüm sümbülü bitkisi, bakımı kolay bir bitkidir ve baharın başlarında dikilmesi önerilir. Bitki, doğrudan güneş ışığı alan, kısmen gölgeli bir alanda büyür. Toprağı hafif ve iyi drene edilen bir toprak olmalıdır. Ayrıca, bitkinin soğanlarının nemden zarar görmemesi için sulama ihtiyacı düşüktür.
Üzüm sümbülü bitkisi, ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Bitkinin çiçeklenme döneminde, toprağı nemli tutmak önemlidir. Bu nedenle, bitkiye yeterli miktarda su verilmesi önerilir. Ancak, bitkiyi fazla sulamak, soğanların çürümesine neden olabilir.
Üzüm sümbülü bitkisi, ilkbaharın sonunda yapraklarını kaybeder ve soğanlar toprağın altında dinlenme dönemine girer. Bu dönemde, bitkinin sulanması azaltılmalıdır. Soğanlar, sonbaharın başlarında yeniden büyümeye başlar ve bu dönemde yeniden sulanması önerilir.
Muscari armeniacum Peyzajda Kullanımı
Üzüm sümbülü bitkisi, bahar bahçelerinde sıkça kullanılan bir bitkidir. Kısa boyları ve güzel çiçekleri nedeniyle sınırlı alanlarda bile yetiştirilebilirler. Ayrıca, kesme çiçek olarak da kullanılırlar ve çiçek aranjmanlarına ve buketlere ekstra bir renk katmaları için sıklıkla tercih edilirler.
Üzüm Sümbülü Hakkında İlginç Bilgiler
- Üzüm sümbülü bitkisi, Türkiye’de doğal olarak yetişen endemik bitkilerden biridir.
- Üzüm sümbülü bitkisinin adı, çiçeklerinin üzüme benzetilmesinden gelir.
- Üzüm sümbülü bitkisinin yaprakları, bazı yerlerde bahar soğanı olarak da kullanılır.
- Üzüm sümbülü bitkisi, arılar ve kelebekler gibi böcekler için çekici bir bitkidir.
Üzüm sümbülü bitkisi, muhteşem mavi-mor çiçekleriyle bahar bahçelerinde harika bir görünüm sağlar. Bu bitkinin bakımı oldukça kolaydır ve herhangi bir bahçe için harika bir seçimdir. Bu yazıda, üzüm sümbülü bitkisinin özellikleri ve bakımı hakkında detaylı bilgi verdik. Eğer bahar bahçenizde renkli bir bitki arıyorsanız, üzüm sümbülü bitkisi kesinlikle tercih edebileceğiniz bir bitkidir.