Para Ağacı (Crassula Ovata) Cebinizi de Yeşillendirir mi?
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Para Ağacı (Crassula Ovata) Cebinizi de Yeşillendirir mi?

2
Reklam Sponsoru

Para ağacı (Crassula Ovata), evlerimizde sıkça tercih ettiğimiz bitkilerden biridir. Hem estetik görünümü hem de bakım kolaylığı nedeniyle oldukça popülerdir. Aynı zamanda ekonomik bir bitki olması, evlerimizi yeşillendirmek isteyenler için ekstra bir avantaj sağlar. Bu yazıda, para ağacı hakkında merak edilenleri derledik ve evlerinize bu güzel bitkiyi nasıl ekleyebileceğinizi anlattık.

Para Ağacı Nedir?

Para ağacı, Crassula Ovata olarak bilinen bir sukulent türüdür. Sucul bitkiler ailesinden gelen bu bitki, doğal olarak Güney Afrika kökenlidir. Uzun ömürlü bir bitki olan Crassula Ovata, genellikle 30-50 cm boyunda ve küçük, etli yapraklara sahip bir bitkidir. Dik, kalın gövdesi sayesinde güçlü bir yapısı vardır ve özellikle yapraklarında bulunan su yedeklemesi nedeniyle kolay bakım gerektirir.

Para Ağacı Tarihçesi

Para çiçeğinin tarihçesi, Çin’deki Tang Hanedanlığı dönemine kadar uzanır. O dönemlerde Crassula Ovata’nın, zenginlik ve bereket sembolü olarak kullanıldığına inanılmaktadır. Geleneksel Çin feng shui öğretilerine göre, evdeki zenginliği ve başarıyı artırır.

Para Ağacı Çeşitleri

Crassula ovata’nın pembe, yeşil ve kremsi sarı renklerde alacalı kalın, etli yaprakları olan çok gövdeli, dik, etli, çok yıllık çalıları olan alacalı para bitkisi de dahil olmak üzere birkaç çeşidi vardır. Bir diğer çeşidi ise Crassula ovata ‘Tricolor’ olup, yeşil ve beyaz renklerle bezenmiş çok renkli yapraklara sahiptir.

En yaygın olarak bilinenler arasında:

  • Jade: Genellikle tek gövdeli, oval yapraklı ve yeşil-kahverengi bir renge sahiptir.
  • Gollum: Dal benzeri yaprakları olan ve yeşilimsi sarı renkte olan bir çeşittir.
  • Hobbit: Daha koyu yeşil yaprakları ve kırmızımsı sapları olan bir çeşittir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Ülkemiz Peyzajında Kullanılabilen 5 Egzotik Ağaç Türü

Para Çiçeği Nasıl Bakım İster?

Para ağacı, bakımı kolay bir bitkidir ve evde veya ofiste rahatlıkla yetiştirilebilir. Ancak, doğru bakım yöntemleri uygulanmadığında yapraklarının dökülmesi ve ölmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İşte Crassula Ovata’nın doğru bakımı için bilmeniz gerekenler:

a. Işık

Crassula Ovata, parlak ışık isteyen bir bitkidir, ancak direk güneş ışığından kaçınmak gerekir. Yeterli ışık almadığı takdirde yapraklarının dökülmesi söz konusu olabilir.

b. Su

Nemli toprakları sever, ancak köklerinin çürümemesi için suyu aşırıya kaçırmamak gerekir. Toprağı kurudukça, bitkinin su ihtiyacını karşılamak için düzenli aralıklarla sulamak yeterlidir.

c. Sıcaklık

Sıcak ve nemli ortamları sever, ancak yine de ılık bir ortamda yetiştirilmesi daha uygun olacaktır. Düşük sıcaklıklarda yapraklarının dökülmesi söz konusu olabilir.

d. Toprak

Para çiçeği, hafif nemli ve iyi drene eden bir toprakta yetiştirilmelidir. Ağır topraklarda su birikerek köklerin çürümesine neden olabilir.

e. Gübreleme

Düzenli olarak gübrelenmelidir. İlkbahar ve yaz aylarında her iki haftada bir sıvı gübre kullanılması önerilir. Kış aylarında ise gübreleme sıklığı azaltılmalıdır.

Para ağacı

Para Ağacının Faydaları Nelerdir?

Crassula Ovata, hem görsel olarak dekoratif bir bitki olarak kullanılabilir, hem de sağlık açısından birçok fayda sağlar. İşte para ağacının faydaları:

  • İç mekanlarda hava kalitesini artırır.
  • Para Ağacı Ev Dekorasyonunda estetik duruş sergiler
  • Stres ve anksiyete ile mücadeleye yardımcı olur.
  • Zihin açıklığı ve konsantrasyonu artırır.
  • Odaklanmaya ve üretkenliğe yardımcı olur.
  • Yüksek enerjili ve pozitif bir atmosfer yaratır.
  • Kötü kokuları emer ve havayı temizler.

Adı nereden geliyor?

Para ağacının farklı isimleri şunlardır: para bitkisi, bereket bitkisi, para çiçeği, money plant[1][2]. Ayrıca İngilizcede Money Plant, Latincede ise Crassula Ovata olarak da anılır[3].

Crassula Ovata, yapraklarındaki dolgunluk ve yeşil rengiyle cüzdan şeklinde göründüğü için para ağacı olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca, Çin mitolojisinde zenginliği sembolize ettiği için de bu isimle anılmaktadır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Radyasyon Bitkileri Nasıl Etkiler?

Para Ağacı Hangi Koşullarda Yetişir?

Para ağacı, iç mekanlarda yetiştirilmeye son derece uygundur ve bakım gereksinimleri düşüktür[1][2]. Yalnızca nem ve ışık gereksinimlerine uygun bir ortam oluşturmak gerekir[2]. Kış aylarında yaklaşık olarak -5°C dereceye kadar soğuğa belli şartlar altında dayanıklıdır[1].

Crassula ovata, Güney Afrika ve Mozambik’e özgü popüler bir ev bitkisidir[3]. Bakımı kolay ve uygun bakımla onlarca yıl yaşayabilen subtropikal geniş yapraklı, yaprak dökmeyen bir sukulenttir[4]. Tür adı olan “ovata” yumurta şeklinde anlamına gelir ve kalın, etli yapraklara atıfta bulunur.
Para bitkileri bolca balçık içeren iyi drene edilmiş saksı toprağına ihtiyaç duyar ve iç mekanda güneşli bir yere yerleştirilmelidir[5]. Doğrudan ve parlak, dolaylı ışığın bir karışımına ihtiyaç duyarlar, 4-6 saat doğrudan güneş ışığı idealdir[3]. Yeşim bitkileri kuruduğunda iyice sulanmalı, ardından tekrar sulamadan önce kurumaya bırakılmalıdır.

Crassula ovata’nın kediler, köpekler ve atlar için zehirli olduğunu ve dokunulduğunda bazı insanlar için hafif tahriş edici olduğunu unutmamak önemlidir. Bitkileri çiğnemeyi seven evcil hayvanlarınız varsa, para bitkisini ulaşamayacakları bir rafta veya masada tutun. Büyük para ağacı, yaprakları ve küçük gövdeleri evcil hayvanların erişemeyeceği şekilde budanabilir[4].

Zekiye Öztürk, doğaya ve doğal yaşama büyük bir sevgi besleyen bir doğaseverdir. Bitkiler konusunda ilgili olup, hobileri arasında resim yapmak ve doğa yürüyüşleri yer almaktadır.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. ne yani para ağacı bizi zengin etmeyecek mi şimdi

  2. Para Ağacı’nın bakımının kolay olması da beni sevindirdi. Az sulama ihtiyacı ve ışık gereksinimleri, onu daha kullanıcı dostu bir bitki yapıyor. Evimde veya ofisimde Para Ağacı yetiştirmek için bu bilgilerden yararlanacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir