Hızlı Git
Sadağı Kanyonu Bursa ilimizin Orhaneli ilçesinin Sadağı köyü sınırlarında yer almaktadır. Bursa’nın güneybatısı konumundadır. Şehir merkezine 59 km uzaklığındadır. Bursa’nın ikinci büyük kanyonudur. Orhaneli’ye geldiğinizde karşınıza bir tabela çıkıyor ve 9 km kaldığı belirtilmektedir. Ancak zaman zaman daralan yollar ulaşım güçlüğünün çekilmesine de sebep olmaktadır.
Araba park alanına gelmeden öncesinde çok az bir mesafede seyir alanı bulunuyor. Tahtalardan yapılmış merdivenlerden çıkarak ulaşabiliyorsunuz. Taşların üzerine konulmuş tahtadan yapılmıştır. Oldukça insanı ferahlatan bir manzarayı seyretmek için güzel düşünülmüş.
Seyir terasından biraz daha ileri gittiğinizde araba park alanına gelmiş bulunuyorsunuz. Otopark alanı yeterliydi. Giriş ücretleri otomobiller için 10 TL. Yayalar için 3.5 ve indirimli 1.5 TL. Fakat ulaşım araçsız gitmek ne kadar uygun olur orası bilinmez.
Giriş kısmında belediyenin bir işletmesi var. Mescidi, lavabosu ve çeşmesi mevcuttur. Giriş kısmındaki kafeden çay, kahve içip yemek yiyebildiğiniz gibi mangal da teslim alabilirsiniz. Bebeğiniz için bebek bakım odası da mevcuttur. Kanyon içerisinde aydınlatma bulunmamaktadır. Kapanma saati bizim gittiğimizde erken karanlık olduğu için 17.00’dı. Kapanma saati geldiğinde görevliler devriye olarak gezmekteydi. Fakat yaz aylarında daha ileriye alınmaktadır. Kanyonun giriş kısmında telefon az çekiyordu. Biraz ilerlediğinizde sinyal kesiliyor.
Sadağı Kanyonu’nda Neler Yapılabilir?
Trekking Turları
Kanyon belediye tarafından düzenli olarak takip edilmekte ve düzenlenmektedir. Doğayı, yürüyüş yapmayı, yeşilliği seviyorsanız burası tam size göre. Yavşan otu, Gürgen, Titrek kavak, Doğu Çınarı, Arap Sümbülü, Kaya Eğreltisi, Kokar Ardıç, Katran Ardıcı, Obrizya, Defne Yapraklı Laden, Gümüşi Ihlamur gibi bir sürü ağaç çeşidini gözlemleyebilirsiniz.
Susamuru, Tavşan, Tilki, Yaban Domuzu, Sincap, Atmaca, Doğan, Serçe, Alakarga gibi çeşitli hayvanların olduğu da söylenilmektedir. Zaman zaman zorlu parkurlar karşınıza çıkmaktadır. Fakat bunlar belediyenin yapmış olduğu köprüler ile biraz hafifletilmiştir
Belediye her ne kadar köprüler yapmış olsa da biraz fazla ilerlediğinizde taşların üzerinden tırmanmanızı gerektirecek yollar da vardır Çoğu sayfada edinebileceğiniz bilgilerde Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için yaptırdığı kaya hamamı olarak bilinen yol son olarak anlatılmaktadır. Fakat bu bilgi yanlıştır. Oradan daha da ilerlediğinizde zorlu yollar sizi karşılayacaktır. Şelale bulunmaktadır. Ama bu aklınıza büyük şelaleleri getirmesin. Oldukça küçüktür. Şelale olduğunun bile farkına varamayabilirsiniz.
Yürüyüş yollarında oldukça yüksek boyu 60 metreyi aşan taşlar da vardır. Büyüleyici manzara karşısında yürüyüşünüze keyif katabilirsiniz. Küçük çocuklarınız ve bebeklerinizle gelmemenizi ve rahat kıyafetler giymenizi öneririm.
Ufak Molalar İle Piknik
Piknik, kahvaltı, atıştırmalık ve mevsim meyvelerinizi yiyebileceğiniz alanlar mevcut. Kanyonun giriş kısmında belediyeye ait oturma alanları ve mangal alanı mevcut. Hazırlıklı gelmediyseniz veya güzel mangal kokuları canınızı çektirdiyse köy içindeki kasaptan etinizi alıp belediyeye ait kafe kısmından mangal temin edebilirsiniz.
Eğer bunlar ile uğraşmak istemezseniz giriş kısmındaki kafeden atıştırmalıklar, pilav-et menüsü veya kahvaltı alabilirsiniz. Fiyatları gayet uygun.
Buranın termal özelliğini de unutmamak lazım. Aslanlı termal tesislerinde konaklayabilir, açık havuz ve hamamından faydalanabilirsiniz.
Sadağı Kanyonu’nda Kamp Yapılır Mı?
Maalesef bu kanyon kamp yapmaya uygun değildir. Oldukça tehlikeli bir alanı var. Heyelan tehlikesi ve yüksek taşların olmasından dolayı kamp yapmaya izin verilmemektedir. Üstelik belediye sürekli devriye gezdiği için kanyon alanı da kapatılmaktadır. Ama son zamanlarda edinilen bilgilere göre kampçılar için bir alan planlaması yapılmaktadır.
Gezip, görüp güzel anılar biriktirmeniz dileğiyle…