Sahte Görsellerin Güncel Güzeli: KARANFİL – Numan OK
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Sahte Görsellerin Güncel Güzeli: KARANFİL – Numan OK

0
Reklam Sponsoru

Aşk olmuştur aşığın elinde, meşk kokmuştur hasret çeken gözlerde, adına ne şiirler yazdırmış ne şairler ağlatmıştır, en kansız devrimleri yine adıyla andırmıştır.

Adını Fransızca Clou(çivi) kelimesinden alan bitkimiz Latince Dianthus Caryophyllus olarak telaffuz edilmektedir. Bütün dünyada kullanılış bakımından kendisine geniş bir yelpaze bulan çiçeğimizin anavatanı Endonezya’dır. 80 kadar cinsi 2000 den fazla türü vardır. Ayrıca bitkinin ilkbahar ve sonbaharda açan türleri bulunmaktadır.
Çiçekleri hafif ve güzel bir kokuya sahiptir. Çoğaltılması sonbaharın erken başladığı yerlerde yaz sonunda, diğer bölgelerde ise ekim kasım aylarında çelikle ve yan sürgünlerin ayrılması ile yapılmaktadır. Sıcaklık olarak 17-40 dereceler arasında yetişmektedir. Üretiminde ise dünyada ilk sırayı Kolombiya almaktadır.
 

DİKİM

Karanfil yetiştiriciliğinde başarı ve başarısızlıkta en önemli etken kullanılan köklü çeliklerdir. Dikilmek üzere seçilen çeliklerin sağlıklı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Dikim işlemi her mevsimde yapılabileceğinden ürün hangi tarihte alınmak isteniyorsa zaman ona göre hesaplanmalıdır. Sadece kök kısmının gömüleceği şekilde dikim olabildiğince yüzeyden yapılmalı, kök boğazının toprağa temas etmemesi sağlanmalıdır. Dikim işleminden sonra can suyu verilmelidir.

SICAKLIK

Karanfil bitkisinde büyümeyi, sap-yaprak-çiçek şeklini ve çiçeklerin ömrünü etkileyen en önemli faktörlerden biriside sıcaklıktır. Farklı sıcaklık değerlerine göre hassaslılığı değişen türler olduğu bilinse de ortalama olarak verimi yüksek bir karanfil elde etmek için gece sıcaklığının 10-15, gündüz sıcaklığı da 15-22 derece olmalıdır. Ani sıcaklık değişimleri kalıcı veya kalıcı olmayan zararlara sebep olabilir.

NEM

Yaz günlerin bitkinin üzerine az ve kısa süreli uygulanan ıslatma işlemi iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur.

SULAMA

Bitkide önemli olan toprağı nemli tutmaktır. Kuraklığa dayanıklıdır. Yinede sulamadaki uzun süreli gecikmeler bitkiye zarar verebilir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Dünyanın En Güzel Çiçek Manzaralarına Sahip 23 Alanı

TOPRAK

En uygun topraklar drenajı iyi olan normal ve yahut daha hafif yoğunluklardaki, organik içerik bakımından zengin, su ve havalanma olaylarının orantılı olduğu topraklardır. Toprak pH’sı 6-7 arasında olmalıdır. Düşük pH hastalıklara neden olabilir.

GÜBRELEME

Gübreleme işleminde ihtiyacı kadar torf yeterli olabilir. Geleneksel hayvan gübresi de faydalı olabileceğinden tavsiye edilir. Yetiştirme süresince potasyum ve azot vermek de bitkiyi güçlendirecektir. En özünde bitki doğal besleyiciliği yüksek mineral ve element bakımından zengin toprakları sevmektedir.

ÇOĞALTMA

Karanfilde çoğaltma tohum, meristem kültürü ve sürgün ucu çeliklerinin köklendirilmesiyle yapılmaktadır. Tohumla çoğaltma yalnızca ıslah çalışmalarında kullanılmaktadır.

BAKIM

Karanfil bitkisinde bakım işlemi genel olarak uç alma tekniği ile yapılmaktadır. Dikimden itibaren yaklaşık 2-4 hafta sonra 5 ile 6 yaprak çifti üzerinden bitkilerin uç kısmının koparılması şeklinde yapılan uç almaya tek uç alma, tek uç almadan sonra meydana gelen sürgünlerin bir kısmının bırakılıp bir kısmının uçlarının yeniden alınmasına bir buçuk uç alma ve sürgünlerin hepsinin uçlarının alınmasına çift uç alma denir. Bu tip uç almalar çiçeklenmenin kontrolü amacıyla yapılmaktadır.
Görsel güzelliğinin yüksek olması ve yoğun bir dokuyu barındırması sebebiyle yapay bitki üreticileri için bir cazibe merkezi haline gelen bitki, sektörü içerisinde büyük bir pay sahibidir. Bu durum canlı misallerinin kullanımını az da olsa etkilemek ile beraber yetiştiricileri zarara uğratmaktadır.
Dünden daha fazla yeşil olmak dileğiyle saygılar.



Numan OK

Yeşil Mimari 2012-2013 yıllarında 4 sayı olarak Mehmet Emin DAŞ editörlüğünde çıkarılmış bir Peyzaj Mimarlığı dergisidir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir