Şakayık Çiçeği Özellikleri, Bakımı Ve Mitolojisi
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Şakayık Çiçeği Özellikleri, Bakımı Ve Mitolojisi

0
Reklam Sponsoru

Son dönemlerde oldukça popüler olan şakayık çiçeği, birçok insanın bahçesini göz alıcı renkleri ve formuyla süslüyor. Hanedanın sembolü, zenginliği, haysiyet ve şerefi simgeleyen şakayık çiçeği Expo 2016‘nın sembol çiçeği olmuştur. Kesme çiçekçilikte çok kullanılıyor. Sadece renkleri değil büyüleyici kokularıyla da dikkat çekiyor. En güzel özelliklerinden birisi de bahçede kolayca yetişebiliyor oluşları. Şakayık çiçeğini saksıda yetiştirmekse oldukça zor.

şakayık çiçeği

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

Şakayık bilimsel adıyla Paeonia, Paeoniaceae(şakayıkgiller) familyasından gelen, renk çeşitliliğiyle oldukça zengin bir bitkidir. Pembe, sarı, beyaz, krem renginde soğanlı bir türdür. Çiçeğinin boyları yarım ve 1 metre arasında değişebilmektedir. Çiçekleri katmerli ya da yarı katmerlidir. Kış aylarında soğuğu sevmediklerinden dolayı hemen solarlar. Her çiçek gibi bahar aylarında canlanırlar. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında çiçeklenirler.

Şakayık Çiçeği

Şakayık nasıl yetiştirilir?

Park, bahçe ve seralarda yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Yetişme koşulları ise şakayık çiçeğinin gelişimi için oldukça önemlidir. Şakayık bitkisini diğer bitkilerden ayıran en önemli özelliği sert geçen kış koşullarının baharda çiçeğine olan faydasıdır. Kış mevsimini ne kadar çok yaşarsa ilkbaharda o kadar büyük ve rengiyle büyüleyen çiçek açarlar. Şakayıklar sıcağı seven bir bitki olmasına rağmen diğer bitkilerin gölgelerinde, yarı gölge ortamlarda yetişiyor olması oldukça önemlidir. Dikildiği ilk yıl çiçek açısından çok fazla verim alınmasa da ikinci yıl güzel ve ihtişamlı çiçekler sunarlar.

Şakayık yetiştirirken oldukça özen gösterilmelidir. Herhangi bir toprağa dikmekten ziyade, besleyici özellikteki toprağa dikilmesi gelişimini oldukça avantajlı hale getirecektir. Verimi fazla olan kırmızı humuslu topraklarda yetiştirilmesi idealdir. Büyümelerinde düzenli bir şekilde sulamanın da etkisi çok büyüktür. 3 gün aralıklarla sulanmalıdır. Özellikle yaz aylarında 5-6 saat aralığında güneşe maruz bırakıldıktan sonra, kuruyan topraklarının nemlendirilmesi gereklidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Amerikan Fulu (Plumeria) Bitkisi Özellikleri, Yetiştirilmesi ve Bakımı

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİNİN MİTOLOJİK HİKAYESİ

Şefkati temsil eden şakayıklar oldukça mağrur çiçeklerdir. Mutluluğu ve huzuru aynı anda yaşayan insanlara benzetilir. Şakayık çiçeğinin hikayesi birçok çiçeğin olduğu gibi Yunan mitolojisinden geliyor ve şakayık Yunan mitolojisinde paeonia olarak geçiyor. Hikayeye gelecek olursak. Paeon ismi eski Yunanda ilaç tanrısının öğrencisinin isminden geliyor. Paeon, hamile kadınların ağrılarının geçirilmesi için şakayık alması için ormana gönderiliyor. Paeonun hocası ise onu kıskanıyor ve Zeus tanrısı Paeonun, hocasından zarar görmesini engellemek amacıyla Paeonu şakayık çiçeğine dönüştürüyor. Mitolojiye göre ise Paeon bir peridir.

Şakayık Akdeniz efsanesinde farklı bir hikayeyle karşımıza çıkıyor. Güzelliğiyle göz kamaştıran Paeon perisi, bir tanrıça tarafından kıskanılarak bin yapraklı bir çiçeğe dönüştürülüyor.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİNİN KULLANIM ALANLARI

  1. Kesme çiçekçilik,
  2. Saksı ve bahçe çiçeği,
  3. Kökleri ve tohumları tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.

KAYNAKLAR:

  1. Web Sitesi: www.sakayikcicekcilik.com, Erişim Tarihi: 17.03.2021
  2. Web Sitesi: www.evimdergisi.com.tr, Erişim Tarihi: 17.03.2021
  3. Web Sitesi: www.berivancicek.com, Erişim Tarihi: 18.03.2021
  4. Web Sitesi: www.monrovia.com, Erişim Tarihi: 18.03.2021
  5. Web Sitesi: www.countryliving.com, Erişim Tarihi: 18.03.2021

Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı 2017-2022. Yeşili ve doğayı sever. Fotoğraf çeker, resim çizer, doğayla ilgilenir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir