Süs Çimleri Nelerdir? Süs Çiminin Peyzaj Tasarımda Kullanımı
  1. Anasayfa
  2. Bitki Seçimi

Süs Çimleri Nelerdir? Süs Çiminin Peyzaj Tasarımda Kullanımı

2
Reklam Sponsoru

Bitkilendirme yaparken bir çok çalı, ağaç, yer örtücü türler kullanılırken artık Süs çimleri de son yıllarda iklimin ve yetiştirme koşullarının uygun olduğu her bölgede yaygın olarak kullanılmaya başladı. Kullanıldığı bölgelerde adeta görsel bir şölen oluşturan yapılarıyla adeta görsel bir şölen sunan önemli çim türleridir. Genellikle renkleri ve yapılarının verdiği doğal güzelliği ile bulundukları yerleri monotonluktan kurtararak daha canlı ortamlar kullanıma sunmaktadırlar.

Süs çimleri su kenarlarında doğallığı koruyan ve destekleyen yapısıyla ve ayrıca göz zevkine hitap eden ve verimlilik sağlayan sürdürülebilir peyzajın göz bebeği olarak kullanılmaktadır.

Süs Çimi Çeşitleri

Süs çimi olarak kullanılan bir çok tür bulunmaktadır. Bunların en yaygınları:

Pennissetum Setaceum ‘purpureum’

  • Yaklaşık olarak 120 türü olan ve öbekler halinde büyüyüp gelişen,
  • Genellikle kırmızı çeşme çimi olarak bilinmektedir.
  • Tek yıllık ve çok yıllık bitkilerdir.
  • Bazı bölgelerde istilacı bir tür olmaktadır.
  • Dünya genelinde tropik ve ılıman iklimlerde doğal olarak yaşarlar.
  • Toprak seçiciliği olmamasının beraberinde drenajlı toprak istekleri bulunmaktadır.

Pennisetum setaceum ‘Rubrum’

Süs Çimleri Nelerdir? Süs Çiminin Peyzaj Tasarım

Çok gösterişli kırmızı başaklara ve kırmızı yaprakları ve gösterişli çiçekleriyle peyzaj elemanlarında önemli bir yere sahip olan soğuğa duyarlı bir varyetedir.

Muhlenbergia capillaris

  • Bir çok peyzaj alanında kullanılan, hoş görünümüyle sürdürülebilir peyzaj alanında da verimli olarak kullanılan, 160 türü bulunan, tek yıllık ve her dem yeşil, çok yıllık olarak da kullanım alanları sunan, kümeler halinde büyüyüp gelişen bitkilerdir.
  • Anavatanı Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile Orta ve Doğu Asya’dır.
  • Diğer çiçeklerin az olduğu Ekim-Kasım aylarında, açık pembeden koyu pembeye kadar farklı renklerle göz kamaştırıcı bir güzellikte bulunan Muhlenbergia capillaris rengi nedeni ile pembe pamuk şekeri çimi olarak da bilinmektedir.
  • Toprak seçiciliği olmayan bir türdür.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Bahçelerinize Tarz Kazandıran Bahçe Mutfağı Modası

Festuca sp.

Festuca sp.

Festuca 300 den fazla türü olan yaprak döken ya da dökmeyen türleri olan genel süs çimi özelliği taşıyan çok yıllık bitkilerdir. her türlü toprakta yetişebilme özelliğine sahip, budama gerektirmeyen türleriyle top formlu gösterişiyle göz dolduran yapıda olan süs çimlerindendir.

Festuca glauca

Festuca türlerinden olan genellikle Mavi Çayır (çim) olarak bilinen türüdür. Soğuğa dayanıklı olan bu varyete yaygın kullanım alanlarına sahiptir.

OUDOLF Bahçeleri

Peyzajda kullanıma uygun olan süs çimlerinin özellikle çok yıllık bitkiler ile daha fazla çalışan ve bahçecilikte natüralist bir yaklaşımı benimseyen Piet OUDOLF ‘unda tasarımlarında bolca süs çimlerinden kullandığı görülmektedir. Piet OUDOLF’ un bahçeleri hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Bahçelerinde uyguladığı bitki kompozisyonlarında bitki renklerine dikkat ettiği kadar bitki yapılarına da dikkat etmiştir. Bu nedenledir ki süs çimleri oudolf bahçelerinde renklerine, boylarına, kapladıkları alanlara göre kullanılmıştır. Bahçelerinde sürdürülebilir peyzajı da destekleme konusunda iyi olan Oudolf yeterli koşullar sağlandığında çok yıllık bitkiler olarak kullanılabilen süs çimlerini bu konuda sürdürüle bilir peyzaj için biçilmiş kaftan olarak görmüştür ve bahçelerinde kullanımına özen göstermiştir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Çim Alternatifi Olarak Kullanılabilecek 9 Yer Örtücü Bitki

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Peyzaj mimarlığı bölümü 3. sınıf öğrencisiyim

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Yazınızı çok faydalı buldum teşekkürler..👍

  2. Meslektaşımla gurur duyuyorum. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir