Etkili ve Doğru Yazı Yazma Yöntemleri
  1. Anasayfa
  2. Etkili ve Doğru Yazı Yazma Yöntemleri

Etkili ve Doğru Yazı Yazma Yöntemleri

Yazarlarımızın binbir emekle hazırladıkları yazılar arama motorlarında 2. sayfa ve sonrasında çıktığında genellikle çok az okunmaktadır. Sosyal medya hesaplarından bir yazıya gelen kullanıcı sayısı sınırlıdır. Ancak Google aramalarında ilk sayfada çıkarsanız bu sayı çok artacaktır. Peki Google neye dikkat eder aramalarda?

Kaliteli yazı nasıl olmalı?

Gelin birlikte inceleyelim:

1- Yazılarınızı sizin hakkınızda İnternette bilgi arayan önemli birine yazıyormuş gibi yazmalısınız.

Kendinizin okumayacağı yazıyı başkalarına okutamazsınız. Yazılarınızı hazırlarken bunu mutlaka göz önünde bulundurun. Sadece yazar olmak için yazı yazarsanız yazınızı kimse okumaz. Yazınıza özenmeli tüm yazılarınızı kariyerinizin en önemli kartvizitlerinden biri olarak görmelisiniz. Çünkü 20 yıl sonra bile adınızı internette arattıklarında insanlar o yazıyla sizi tanıyacak. İlk yazılar için editör sizler için vakit ayırıp kendisi düzenleyebiliyor, ancak sonraki yazılarınızda eksiklikler olursa yazınız düzenlemeniz için geri gönderilecektir.

2- Başlıklarınız kısa ve İlgi çekici olmalı

7-8 sözcükten fazla kelimeden oluşan başlıklar arama motorları tarafından sevilmiyor.

3- Başlıkta yazı İçeriğini belirten kelimeler kullanın

Baskılı dergilerde kullandığımız edebi başlıklar internet için geçerli değildir. İnternetteki yazılarda okuyucular anahtar kelimelerle aradıklarını bulmaya çalışırlar. Dolayısıyla Google aramalarını tercih eden kullanıcılar sizin yazınızı neden seçeceklerini düşünerek bir başlık yazmalısınız.

4- Başlıkta (uygunsa) rakam kullanın

Başlıkta bir rakam kullanırsanız Google yazınızı daha ilgi çekici bulacaktır. Örneğin Bu yaz bahçenizde kullanabileceğiniz 10 sarı çiçekli bitki, Yapı sektöründe bilinmesi gereken 5 önemli bilgi gibi..

5- Yazılardaki kapak fotoğrafı İlgi çekici olmalı

Her yerde rastlanabilen, yazınızı yeterince anlatmayan, standart bir kapak fotoğrafı kullanırsanız yazınız ne kadar ilgi çekici olursa olsun tıklanmayacaktır. Sosyal medya paylaşımlarımızda tıklama için okuyucuları cezbeden en önemli madde başlıktan sonra kapak görselidir (öne çıkarılmış görsel). Websitemizde kullandığımız kapak fotoğrafı formatı yataydır, dikey fotoğraflardan kaçınınız.

6- Alt başlıklar kullanın

Yazılarınızda 300 kelimeyi geçmeden bir altbaşlık kullanmak yazınızın okunabilirlik özelliğini artıracak ve arama motorlarında önde çıkmasını sağlayacaktır. Altbaşlık boyutları büyükten küçüğe H2>H3>H4>H5 şeklinde ilerlemektedir.

7- Eğer bir yazı madde madde İlerliyorsa mutlaka başlıklar halinde sıraya dizilmeli

Tıpkı bu yazıdaki başlıklar gibi 1-2-3-4-5.. Okuyucular önemli maddeleri aklında tutmak isteyebilir.

8- Başlıkların altında birkaç cümle de olsa mutlaka açıklama olmalı.

İnsanlar görsele her yerden ulaşabiliyor, ama uzman kabul ettiği biz peyzaj mimarlarından neden tercih ettiğimizi duymak isterler. Bunun için bizim websitemizdeler. Bizi uzman olarak görüyorlar. Tüm yazıda En az 600 sözcük kullanılmalı (yazı yazarken ekranın sol üst kısmındaki “İ” harfine tıklanarak ne kadar sözcük yazıldığı öğrenilebilir) ve çeviri gibi yazılarda dahi az da olsa kendi görüşlerinize yer vermelisiniz.

9- Bir anahtar kelime hedefleyin

Yazınızda bir anahtar kelime belirleyin. Örneğin yazımızın başlığı “Bahçenize Bambaşka Hava Katacak 10 Bahçe Duvarı Dekorasyonu” olsun. Bu yazıya Google üzerinden ulaşmak isteyenlerin hangi kelime ile ulaşabileceğini düşünün? Bu anahtar kelime “Bahçe Duvarı Dekorasyonu” olabilir. Google’ın bu kelimeye odaklanması için bu anahtar kelimeyi yazınızın ilk paragrafı, ana başlık, alt başlık ve yazılarınızın içerisinde en az bir defa geçirmeye çalışın.

10- Anahtar kelimenize yakın kelimeleri yazınız İçerisinde geçirin.

Anahtar kelimenizi belirledikten sonra https://keywordtool.io/ adresine giderek arama çubuğuna anahtar kelimenizi yazın. Örneğin “Bahçe Duvarı Dekorasyonu” yazdığınızda Google’da o konuyla ilgili en çok aratılan kelimeleri görürsünüz. Bu kelimelerden yazınızda başlık olarak kullanabileceğiniz veya cümle içerisinde geçirebileceğinizi düşündüğünüz keliemeleri seçip yazınızda kullanmaya çalışınız.

11- Yazınızda referans aldığınız fotoğraf, çeviri veya yazıları linkle kaynakta belirtebilirsiniz.

Bağlantı verdiğiniz linkler sizin yazınızdan haberdar olacaktır. Ona göre bağlantı verelim. Linktekilerin haberdar olmasını istemiyorsak linkleri tıklanabilir olmadan ekleyelim. Örneğin:

Tıklanabilir olan: https://peyzax.com/sonbahar-mevsimine-asik-olmamiza-sebep-olan-13-agac/

Tıklanabilir olmayan: https://peyzax.com/sonbahar-mevsimine-asik-olmamiza-sebep-olan-13-agac/

12- Çok kaynak çok İyi yazı anlamına gelmez

Yazılarınızda çok fazla bağlantı (link) kullanmaktan kaçının. Çok link kullanmak arama motorları tarafından yanlış anlaşılır ve yazınızı sıralamalarda gerilere gönderebilirler. Yazı içerisinde birkaç link vermek ve yazı sonunda da 2-3 tıklanabilir kaynak vermek yeterli olacaktır. Eğer daha fazla siteden yararlandıysanız yalnızca en önemlilerini tıklanabilir olarak yazınız.

Fotoğraflar konusunda tüm siteler birbirinden faydalanıyor. Eğer fotoğrafların kime ait olduğu yazıyorsa fotoğraf için website adresini vermek yerine fotoğraf sahiplerini altına yazıp geçebiliriz. Yeniden site adresini yazmak gerekmez.

13- Kaynaklar Doğru Kullanılmalı

Kaynakları yazı aşağısında karışık vermek doğru bir yöntem değildir. Yazı içerisinde hangi yazıda hangi kaynaktan faydalandığınızı belirtmek için ilgili yazının sonuna kaynak sırasını belirtmelisiniz. Örneğin (1) gibi.

Google Yandex gibi adreslerle başlayan linkler kaynak değildir. Görsel arattırdığınız sayfayı kaynak olarak eklemeyiniz.

14- Bir yazıda 20’den fazla fotoğraf kullanmak arama motorlarının sevdiği bir özellik değil.

Yazıdaki fotoğraf sayısı arttıkça yazınızın açılma süresi de artacaktır. Kullanıcılar geç açılan yazıları hiç sevmezler. O yüzden eğer yazınız fazla fotoğraf içeriyorsa yazınızı birden fazla seri halinde veya farklı sayfalarda açılan liste halinde yayınlayın.

Örneğin: Bahçenizi Cennetten Bir Köşeye Çevirecek Yaz Çiçekleri-1, Bahçenizi Cennetten Bir Köşeye Çevirecek Yaz Çiçekleri-2, gibi.

15- Yazılar gündemle İlgili olduğu sürece İlgi çekip okunacaktır.

Yani kışın ilkbahar, yazın sonbaharla ilgili yazı hazırlarsanız ilgi çekici olmayabilir.

16- Görseller konusunda biraz daha seçici davranalım.

Yapabilirsek görsel olarak kendi çekimlerimizi kullanalım.

  • İnternetten almanız gerekiyorsa görsel aratırken çözünürlüklerine dikkat edelim.
  • Yapabilirsek resimler üzerinde biraz oynama yapıp öyle ekleyelim. Bir filtreden geçirebilir veya bizim çerçevemiz içerisine alabilirsiniz.
  • Görsellerin yanında boşluk olacak şekilde eklemeyelim, yazı alanına tam sığsın.
  • Yazınızda kullanmak istediğiniz görseller yatay formatta olmalı.
  • Dikey formattaki görseller bilgisayar ekranında kullanışsız gözükür.
  • Pinterestten aldığınız resimlerin çözünürlükleri düşük ve kalitesizdir.

Görseller İçin sizlere önerebileceğim websiteler şunlardır:

Yayın hakları olabilen, kullanırken dikkat etmeniz gereken görsel arama motorları:

  1. images.google.com
  2. yandex.com.tr/gorsel

Not: Bu websitelerde görsel ararken aradığınız görseli İngilizce çevirisiyle aratmanızı ve ilk çıkan sonuçları tercih etmemenizi tavsiye ediyoruz.

Yayın hakları olmayan rahatça kullanabileceğiniz websiteler:

  1. Unsplash.com
  2. Freepik.com

Not: Bu websitelerde görseller çok kalitelidir, ancak spesifik konularda aradığınızı bulabilmek zordur.

17- Peş peşe gelen fotoğraflar yazının okunmasını engelleyebiliyor.

Kullanıdığınız fotoğraflar eğer yazı için önemli (proje gibi) fotoğraflarsa alt alta ekleyebilirsiniz. Ancak çok önemli olmayan resimleri peş peşe kullanıyorsak “Galeri” olarak ekleyelim, 2-3 veya 4 sütun ve ortam dosyası özelliklerinde ekleyelim.

18- Yazı kategorilerini seçerken üst kategorileri İşaretlemeyelim.

Yazı hazırlarken sağ tarafta yazının kategorisini soran menü için ana kategorilerin (büyük harflerle yazılmıştır) alt başlıklarından seçmeye özen gösterelim. Eğer alt başlık uygun değilse sadece ana kategoriyi seçelim. O da uygun değilse “Genel Yazılar” kategorisini seçebilirsiniz.

19- Mutlaka sık sık paragraf yapın.

Paragrafsız bir yazı upuzun ve ürkütücü bir duvara benzer. Böyle bir duvarı kimse görmek istemez. Yazınızı da kimse okumak istemez.

20- Paragrafı okunabilir hale getirin.

Paragraf içerisinde bazı kelimeleri kalın yazmak ya da maddelere ayırmak yazınızın okunabilirliğini artıracaktır. Ancak kalın yazmayı da çok abartmamak lazım. Her tarafı kalın yazınca yazı iyice karışabiliyor.

21- Yazınıza Birkaç youtube videosu ekleyerek yazınızı İlgi çekici hale getirin.

Eğer yazınızda kullanabilmesi mümkünse (örneğin bir proje yazısında ilgili video var mı diye aranabilir), yazınızı standartlıktan kurtarmak için youtube videosu ekleyin.

22- Yazı hazır olunca yayımla butonuna basın.

Siz yayımla tuşunu kullandığınızda yazınız editöre gider direk yayınlanmaz. Editörün yazınızın hazır olduğunu bilebilmesi için lütfen yayımla deyin. Yayımla dedikten sonra editöre yazınızın hazır olduğunu belirtmenize gerek yoktur. Yazınız ilk gönderilen yazıdan son gönderilen yazıya göre ilk müsait zamanda yayınlanacaktır.

23- Yazınıza yorum yaptırın, beğendirin, paylaştırın.

Arama motorları yazınıza farklı bilgisayarlardan yapılan yorumları, beğenileri ve paylaşım sayılarını kayıt eder ve o yazının önemli olduğu kanaatine varır. Dolayısıyla yazınız ne kadar çok etkileşim alırsa arama motorlarında o kadar önde çıkacaktır.

24- Yazılar 600 karakterden az olmamalı.

Google kendisinde birşeyler arayanların karşısına kısa yazı çıkarmayı sevmez. Dolayısıyla yazılarınız en az 600 kelime uzunluğunda çok başlıklı ve çok resimli olmalı. (2000 kelimeden fazlası da fazla uzun olabilir:)

25- Yazılarınız Bilgi İçermeli

Dergimiz bir edebiyat dergisi değildir. Köşe yazısı olarak kendi düşüncelerinizi elbette yazabilirsiniz. Ancak köşe yazısında dahi yazınızı okuyan insanlar birşeyler öğrendiğini hissetmelidir. Yazılarınızda herkesin bilmediği objektif bilgilere yer vermeli ve bilginin kaynağını söylemelisiniz. Dergimizde yarım saatte hazırlanabilen yazılara hoş gözle bakmadığımızı biliniz. Yazınızı kaydedip, birkaç gün üzerinde çalışıp yeniledikten sonra lütfen gönderiniz.

26- Yazılarınız tartışmalı bilgiler İçermemeli

Yazılarınızda verdiğiniz salt bilgilerin tartışmasız olması önemlidir. Örneğin Peyzaj Mimarlığında el çizimleri hiç önemli değildir, artık bilgisayarlar bu açığı kapatabiliyor demek tartışmalı bir konudur. Bazıları sizin gibi düşünürken bazıları tam tersi düşünebilir. Bu konuda yorum yapabilmek için uzun yıllarınızı mesleğe vermek lazımdır.

27- Hiç Bilginiz Olmayan Konulardan Uzak Durun

Örneğin teraryumlar hakkında bir yazı yazmak istiyorsunuz ama daha önce teraryumu ne gördünüz, ne de dersini aldıysanız o konuyu yazmayın. Veya hiç yarışmaya katılmadan yarışmaya katılacaklara tavsiye yazısı yazmayın. Aramızda o konuyu yazabilecek deneyimli birileri mutlaka olacaktır. Deneyimli olması hem yazılarınızın yanlış bilgiler içermesinin önüne geçer hem de yazılarınıza gelebilecek sorular karşısında sizi ve bizi zor durumda bırakmaz.

28- Çeviri Yazılara Dikkat

Makalelerinizi yazarken beğendiğiniz yabancı dilde yazıları kullanabilirsiniz. Ancak bir yazıyı olduğu gibi resimleri ve yazılarıyla kopyalamak doğru değildir. Google botları yardımıyla yazılarınızı çevirip çalıntı olup olmadığını kontrol eder. Biz her ne kadar altına bu kaynaktan çeviri yaptık desek de google bizi anlamaz. Dolayısıyla çeviri yazılarda önerilerimiz:

  • Çeviri motoru olarak yandex çeviriyi kullanın: https://ceviri.yandex.com.tr/
  • Çeviri motorları yazıları anlamsız cümleler halinde çevirir. Siz o cümleleri kendinizce yorumlayarak yeni baştan yazmalısınız. Unutmayın sizin anlayamadığınız yazıyı hiçbir okuyucu anlayamaz.
  • Çevirilerde tek kaynak doğru değildir. Aynı konuda yazı yazmış bir başka bağlantı ile karma yapmanızı öneririz.