Peyzaj Mimarlığı okumalı mıyım? Kimler Peyzaj Mimarı Olmalı?
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Mimarlığı

Peyzaj Mimarlığı okumalı mıyım? Kimler Peyzaj Mimarı Olmalı?

84
Reklam Sponsoru

Merhaba genç kardeşim,

Henüz hayata yeni atıldığını, üniversite sınavına girdiğini ya da gireceğini ve Peyzaj Mimarlığının nasıl bir bölüm olduğunu öğrenmek için Google’da ararken şansının seni taaa buralara getirdiğini biliyorum, hoşgeldin. Bu yazıda özellikle yorum kısmını okumadan geçmemeni tavsiye ederim. Yazımı okuyan senin gibi 50’den fazla kardeşimin tüm sorularını orada cevapladım.

Peyzaj Mimarlığı en azından benim bilerek seçtiğim bir bölüm değildi. Lise yıllarını çalışarak geçirmeyince üniversite sınavına da hiçbirşeyin farkında olmadan giriyorsun ve üniversite sınavından sonra hayatın zorlu yüzü ile karşılaşmaya başlıyorsun açıkcası. Benim hikayem de böyle başladı. Sınava stresle girip kazanamayacağımı anladım. Kazanamayacağım derken hayallerimdeki yeri… Puanım geldiğinde iyi kötü bazı yerleri tutturabildiğim ortaya çıktı. Tanıdık bir rehberlikçiye danışınca ailem, o Peyzaj Mimarlığını yazın demiş. Geleceğin mesleği demiş Peyzaj Mimarlığı için.

blank
Kırşehir Kent Parkı – 2014

Peyzaj Mimarlığı Geleceğin Mesleği Olabilir mi?

Baştan söyleyeyim size “Geleceğin Mesleği” olarak gelen kimseye inanmayın. Çünkü o geleceğin meslekleri asla gelmiyor. Zamanla hangi mesleğin daha değerli olacağını tahmin edemiyoruz. Örneğin benim üniversiteyi kazandığım sene (2008) bizim bölümü okuyan herkesin puanı Ziraat Mühendisliğine yetiyordu. Ancak o yıllarda o kadar çok boşta Ziraat Mühendisi vardı ki bölüm puanları çok düşmüş ve Ziraat Mühendisliğinin geleceğinin olmadığı düşünülüyordu. Ancak daha henüz biz okulu bitirmeden ülkenin tarım politikası değişti ve “her köye bir Ziraat Mühendisi” gibi bir kampanya başlatıldı, binlerce Ziraat Mühendisi işe alındı. Hem de düşük puanlarla. Okul kantininde bize özenen Ziraat Mühendisi arkadaşlara mezun olduktan sonra hepimiz özenir olduk.. Yani demek istediğim her ne kadar hesap kitap yapsanız da bu işler her zaman da istediğiniz gibi gitmeyebiliyor.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Dikey Bahçeler: Yerçekimine Direnen Yeşil Alanlar

Gelelim konumuza, öncelikle Peyzaj Mimarlığı nedir ne değildir sorusunun cevabı bu sitenin içeriklerinde saklı. Tasarımdan planlamaya, bitki yetiştiriciliğinden bahçe dekorasyonuna kadar herşey bizim mesleğimiz içerisine giriyor. Bu yazıyı okuduktan sonra tavsiyem websitemizdeki projeleri inceleyip, peyzaj mimarı olursan nelerle karşılaşacağını görmen olacaktır.

Peyzaj Nedir?

Peyzaj; Bir noktadan bakıldığında  görüş  çerçevesi içine girebilen doğal ve kültürel varlıkların bir arada meydana getirdikleri görünüştür. Dilimize Fransızca’dan yerleşmiştir. Böyle bakılınca, içinde yaşadığımız dünya, kaldırım taşından çocuk parkına, doğa yürüyüşü yaptığımız dere kenarına, bir müzenin bahçesindeki eserlerin yerleştirilişine, çok katlı bir binanın çevre düzenlemesine, evimizin bahçesi ve rengine kadar hissettiklerimizin gördüklerimize bir yansıması anlamına geliyor. Çevre düzenlemesi, peyzaj mimarlığının ilgi alanı içindedir. (kaynak)

blank
Peyzaj Mimarlığı okumalı mıyım? Kimler Peyzaj Mimarı Olmalı? 23

Peyzaj Mimarı Ne iş Yapar?

  • Peyzaj Mimarı, Üniversitelerin 4 yıllık peyzaj mimarlığı bölümünden mezun olmuş kişilere verilen ünvandır. 2 Yıllık Peyzaj Teknikerliği bölümü de bulunmaktadır.
  • Mimar, İçmimar, Şehir ve Bölge Planlama, Harita Mühendisi gibi teknik bölümlerle birlikte çalışan bir meslek disiplinidir.
  • Peyzaj Mimarı Bahçe, Park, Küçük alanların planlaması, kaldırım, döşeme, Çocuk ve Kent Parkı Elemanları gibi dış mekan ürünlerinin tasarlanması ve üretilmesi aşamalarında ana rol oynar.
  • Peyzaj Mimarı Ziraat Mühendisi kadar Bitki bilgisine sahipken, mimar gibi proje bilgisine de sahiptir.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü

  • Kadınların daha çok tercih ettiği bir bölümdür ancak yapılan işin kadın olmakla alakası yoktur.
  • Çizim ve el becerisi gerektirir
  • Zor olduğu gibi zevkli de bir bölümdür
  • Dışarıda gördüğünüz tüm bitkilerin latincelerini ve yetiştirme özelliklerini öğrenirsiniz
  • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Ziraat Fakültesi gibi farklı fakültelerde yer alır,
  • Ortalama bir bölümden daha masraflı bir bölümdür. Sürekli çizdiğiniz projeleri renkli çıktılar alırsınız. Boyalar, maketler derken mezun olduğunuzda o kadar parayla bir iş yeri açsaydım şimdiye zengin olmuştum dersiniz.
  • Mezunlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre (2011) ülkemizde en iyi Peyzaj Mimarlığı bölümü olarak İstanbul Teknik Üniversitesi, en iyi yapısal alan projesi çizen bölüm Karadeniz Teknik Üniversitesi, en iyi bitki bilgisi olanlar ise Atatürk Üniversitesi mezunları olarak gösterilmektedir.
  • Bölümde hangi derslerin okutulduğunu merak ediyorsanız, ülkemizdeki ilk peyzaj mimarlığı bölümü olan Ankara Üniversitesi‘nin ders programına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Çevresel Etki Değerlendirmesi
peyzaj mimarlığı
Peyzaj Mimarlarından önce / Peyzaj Mimarlarından sonra

Peyzaj Mimarları İş Bulabiliyor mu?

  • Peyzaj Mimarları kamuda genellikle belediyelerde bir ya da ikişer tane istihdam edilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında da az sayıda alım vardır.
  • Bunların dışında kamuya alım yok denecek kadar azdır.
  • Bu bölümü tercih edecekler KPSS ile işe girebileceklerine dair çok ümitlenmemeli. Çünkü belediyeler tanıdık ya da parti referansıyla KPSS’siz işe alır, onun dışında KPSS ile yılda 5-10 tane Peyzaj Mimarı ancak alınır, yılda yaklaşık 2000 mezun veren bölüm için bu sayı yok denecek kadar azdır.
  • Özel sektörde iş var mı diye sorarsanız diğer mesleklerden daha çok olduğu söylenebilir. Ancak piyasada işsiz Peyzaj Mimarı sayısı çok olunca firmalar bir tane yetenekli Peyzaj Mimarı ile uzun yıllar çalışıp biçok yeni mezun Peyzaj Mimarını da düşük ücretle sürekli değişebiliyor.
  • Özel sektörde kazananlar Fidancılık yapıyor. Ama işin başından düşünürseniz fidancı olmak için mi okudum ben dersiniz.
  • Bunların dışında bir şansınız daha var o da Yüksek Lisans ile Akademisyenlik yoluna devam etmek. Akademisyen olmak isteyenler okulun başından buna karar verip mutlaka bu yolda ilerlemeli
blank
Peyzaj Proje Örneği

Peyzaj Mimarı Maaşları Ne kadar?

  • Yeni Mezun özel sektörde işe başlayan Peyzaj Mimarı ortalama 2500-3000 TL’ye işe girip, aynı işte iki yıl dişini sıkarsa maaşı 5000-6000 civarına çıkabiliyor.
  • Belediyelerde üç tür Peyzaj Mimarı var: Kadrolular 7000-8000 civarında maaş alırken, sözleşmeli çalışanlar 4000-5000 civarında, şirket üzerinden çalıştırılanlar ise 3500-4500 civarında ücret alıyor. (Haziran 2020)

Mesleğimiz güzel bir meslek ancak ülkemizde maalesef yeşile değer verilmediği gibi Peyzaj Mimarlarına da çok değer verilmiyor. Peyzaj Mimarlarını insanlar bahçelerinin dekorasyonunu yapabilen kişiler olarak görse de aslında öyle değil. Devasa projelerle uğraşıyoruz ve mimar adının hakkını gerçekten veriyoruz. Eğer idealist biriysen ve çizime yeteneğin varsa seçebileceğin bir meslek dalı.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Kent Planlamasında Multidisipliner Yaklaşımlar
blank
Erzurum Kış Peyzaj Görüntüsü

Kimler Peyzaj Mimarı Olmalı? Peyzaj Mimarlığı için Gereken Özellikler

  1. Çevre konusunda özellikle de İklim değişikliği konusunda duyarlıysanız
  2. Bitkileri seviyor toprakla uğraşmaktan zevk alıyorsanız
  3. Çizim yapmayı seviyorsanız
  4. Mesleğinizi seçerken önceliğiniz çok kazanmak değil, yaparken mutlu olabileceğiniz bir işse
  5. Yeni şeyler tasarlamaktan hoşlanıyorsanız
  6. Görsel zekanız yüksekse
  7. Herkesten farklı düşünebiliyor ve üretebiliyorsanız
  8. Vize ve final haftalarında birer gece uykusuz kalıp projenizi jüriye yetiştirebilmeyi göze alabiliyorsanız
  9. Doğadaki tüm peyzaj bitkilerini özellikleri ve latinceleriyle birlikte ezberlemeyi göze alıyorsanız
  10. Dersleriniz için normalden bir tık fazla para harcamayı göze alabiliyorsanız bu bölümü seçmenizi kesinlikle öneririm.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Peyzaj Mimarlığı Bölümü Verileri

Cumhurbaşkanlığı insan kaynakları tarafından bölüm tercih eden öğrencilere yönelik mesleklerin ilgili istatistikleri çıkartılmış. Peyzaj Mimarlığı bölümü ile ilgili veriler şöyle:

Elimden geldiğince size bölümümüzü tanıtmaya çalıştım. Buna rağmen telefonla arayanlar, mail atanlar oluyor. Yorum dışındaki sorulara cevap veremeyeceğimi belirteyim. Aklınızda burada yazanlar dışında başka sorular varsa lütfen aşağıda bulunan yorum bölümüne yorum olarak sorularınızı yazınız. Herkesin faydalanabilmesi için sorularınızı yorum bölümünden yanıtlayabilirim.

Bu yazıya gelen arkadaşların endişeli sorularından sonra, sizlere yardımcı olabilecek bir yazı daha yazdım. Peyzaj Mimarlığı bölümünü yazmak istiyorsunuz ancak endişeleriniz var? Ne mi yapmalısınız? Yazıya Git

Peyzaj Mimarlığı Doktora Öğrencisi. Peyzax'ın kurucu ve idarecisi. Bilim, Sanat, Felsefe ile ilgileniyor.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (84)

  1. 29 Ağustos 2023

    Ziraat teknikerliği Bitki koruma bölümünden mezunum peyzaj mimarlığına mı geçsem çalışsammı diye kararsız kaldım size sormak istedim fikrinizi alabilirmiyim teşekkür ederim 🙏

  2. Merhaba.Ben bu bölümü yazmayı düşünüyorum.Sizce yazmalı mıyım? Çizim yeteneğim pek yok sonradan gelişir mi? Normal bir üniversiteye göre okumak çok mu masraflı bir bölüm?

  3. Merhabalar ben önlisans mimari restorasyon mezunuyum dgs ile peyzaj mimarlığına geçmeyi düşünüyorum çizime, doğaya ilgim fazlasıyla var fakat emin olamıyorum hala sizce tercih etmelimiyim tercih edersem hangi üniversiteyi tercih etmeliyim şimdiden teşekkür ederim 🙏

    • 17 Aralık 2021

      Merhaba Damla,
      Öncelikle böyle önemli kararları alırken bir kişiye değil birçok kişiye danışmanı ve en sonunda kendin karar vermeni tavsiye ederim.
      Soruna gelince, senin yerinde olsam ben DGS düşünmezdim. Günümüz Türkiye ekonomisinde maalesef eğitimli insan ve eğitimsiz insan arasındaki makas gittikçe kapanıyor. Değil bir üniversite daha okumak; hepimiz, neden üniversite okuduğumuzdan şikayet ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde adını vermeyeceğim bir arkadaşım önce önlisans okuduğunu, sonra DGS ile lisans okuduğunu, sonra yetmedi deyip yüksek lisansı bitirdiğini söyledi. Sonrasında ise iş bulamadığını, çok kötü şartlarda çalışmak zorunda kaldığını, artık işsizlikten asgari ücretle herhangi bir işi bile yapabileceğini söyledi. Üstelik bunca yıllık çabanın sonunda hayatın akışını kaçırdığını, bir yuva kurmakta geç kaldığını, bir çıkış yolu bulamadığını ve çok karamsar olduğunu söyledi. Seni de yıllar sonra böyle görmek istemem, dolayısıyla benim tavsiyem hayatı bir an önce yakalamandır. Lisans bölümü mezunlarında çok aşırı mezun ve işsiz yüklenmesi olduğu için önlisans mezunlarının daha kolay iş bulabildiğine inanıyorum. Mesleğin çok güzel ve bu konudaki uzmanların çok iyi kazandığını biliyorum. Bence çok da işe yaramayacak yeni bir diploma almak yerine kendini mesleğine vermeli ve o konuda kendini geliştirmelisin.

  4. 20 Eylül 2021

    Güzel bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık…

  5. Merhaba tercihlerimde ilk sıraya akdeniz üniversitesi peyzaj mimarlığı yazdım az bir farkla giremeyecek gibiyim süleyman demirel üniversitesinden dönem sonunda akdeniz üniversitesine geçme imkanım olabiliyor mu acaba

    • 20 Ağustos 2021

      Başka bir üniversiteye geçme işlemine “yatay geçiş” nedir. Her üniversitede olduğu gibi SDÜde de bu imkân vardır. Ancak böyle bir imkan için yüksek notlar ve istediğin üniversitenin kabul etmesi gerekir. Kolay değildir

  6. Merhaba. Mimarlığa ilgi duyan ve mimarlık hayali olan fakat puanı peyzaj mimarlığına yeten bir öğrenciyim. Puanım İTÜ hariç tüm peyzaj mimarlıklarını alıyor fakat ben en iyi eğitimi olan üniversiteye gitmek istiyorum. Sizin bildiğiniz nitelikli üniversiteler nerelerdir? Yazınızda itü ve ktü den bahsetmişsiniz. Araştırmalarım sonucu ben de Ktü nün peyzaj mimarlığında iyi olduğunu öğrendim. Ege üniversitesi düşünüyordum fakat ziraat fakültesinde olması eğitimini oldukça (benim açımdan) olumsuz etkiliyormuş. Tasarıma ve mimariye ilgisi olan biri olarak sizce nereleri tercih etmeliyim? Üniversite sayfalarına, derslerine, kadrolarına hatta yapılan etkinlikleri dahil baktım fakat hiçbir fikir oluşmadı. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    • 15 Ağustos 2021

      Merhaba, tercih yaparken üniversiteden çok şehir tercihi yapmanı tavsiye ederim. Çünkü üniversite hayatı sadece eğitimden ibaret değildir. İdealist şekilde tercih yapıp yaşamaktan keyif almayacağı memleketlerde okuyan öğrencilerin hayattaki başarı şansları da düşük oluyor maalesef. O nedenle ben hayat görüşünün uyabileceği şehirleri öncelikle seçmeni tavsiye ederim. Ancak yine de konuya idealist yaklaşıp en iyi eğitimi olan üniversiteleri düşünürsen bölümlerin yaşına bakmanı tavsiye ederim. Genellikle ilk kurulan bölümler en iyi eğitimi veren bölümler olurlar. Çünkü bölümdeki Prof. sayısı çoktur, eğitim şekli oturmuştur ve bölüm olarak imkanları (çizim salonu, fiziksel ortam vs) daha iyidir. Bu gözle bakarsak İstanbul Cerrahpaşa Üni, Ankara Üni, Karadeniz Teknik Üni, Atatürk Üni, Ege Üni, Akadeniz Üni, Süleyman Demirel Üni. öne çıkan üniversitelerdir. Bir de Vakıf Üniversitesi olarak Bilkent Üniversitesi var tabiki.

    • 18 Ağustos 2021

      KTÜ’de peyzaj mimarlığı 3. sınıf öğrencisiyim. Tıpkı bir mimar gibi projeler tasarlamak istiyorsan ve yeteneğin de varsa yazmalısın. peyzaj mimarlığı bildiğim kadarıyla ilk önce ktüye ardından itüye açılmış eğitim açısından çok köklü bi tarihi ve hocaları var zorlu tasarım süreçlerinden geçiyoruz ve kesinlikle mimarlıktan daha eğlenceli

  7. Kardeşimin yks tercihleri için araştırma yaparken soru ve yorumların hepsini okumuş oldum Tüm yorumlara itina ile dönüp sabırla cevap vermek emektir.Emeğinize sağlık teşekkürler

    • 29 Temmuz 2021

      Çok teşekkür ederim Dilek hanım. Umarım kardeşiniz için en doğru tercihe karar verirsiniz.

  8. Peyzaj mimarlığı düşünüyorum,sizce
    Ordu üniversitesi
    Trakya üniversitesi
    Hatay üniversitesi
    Bunlardan hangisini düşünmeliyim hangi üniversite imkanları daha iyi peyzaj mimarlığı için

    • 29 Temmuz 2021

      Bu soruya cevap verebilmek için üç üniversiteyi de iyi tanımak lazım. Bilmediğim bir konuda yorum yapamam. Bölümler kendilerini tanıtmak için videolar yayınlıyorlar onları izleyip kendin karar verebilirsin. Ama bana sorarsan bölümler arası tercih yaparken (en azından Peyzaj Mimarlığı için) bölümün imkanları değil şehrin imkanları daha önemlidir. Bölümler hemen hemen her okulda aynı dersleri verirler. Ancak şehir değiştirmeyi hedefliyorsan mutlu olabileceğin bir şehir seçmelisin. İklimiyle, sosyal imkanlarıyla, halkıyla, doğasıyla, turistik mekanlara uzaklığıyla öğrencilerin sevdiği bir şehirde okursan okul hayatın da eğlenceli geçecektir.

  9. Ayt barajını geçemedim peyzaj mimarında baraj yok diye biliyorum tercih yapabilir miyim

    • 29 Temmuz 2021

      Peyzaj Mimarlığı bölümü AYT ile öğrenci alan bölümlerden birisidir. Barajı aşamadıysanız maalesef tercih edemezsiniz.

  10. teşekkürler, gayet bilgilendirici..

  11. Hocam kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı mı yoksa sadece peyzaj mimarlığı mı 2 bölüm var ikisi de aynı mı anlamadım da

    • 22 Haziran 2021

      Bölümümüzün birçok meslek disipline ile ilişkili olduğunu belirtmiştik. Dolayısıyla bölümüzün adı farklı üniversitelerde değişebilir ve başka bir disiplin ile sentezlenebilir. Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümünde de böyle bir durum vardır. Büyük resimde Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı aynı gözükmesine rağmen yakınlaştıkça farkları ortaya çıkacaktır.

  12. Peyzaj mimarının mimar gibi imza yetkisi var mı ??

    • 18 Haziran 2021

      Kastınız katlı binalarda çizim yetkisi ise Hayır yok. Eğer peyzaj proje zorunluluğu ise bazı durumlarda var. Eğer kamu ihalelerinde peyzaj mimarı zorunluluğu konulmuşsa peyzaj mimarının imzası gerekiyor. Onun dışında bazı belediyeler toplu konutlarda belli bir alan büyüklüğünden sonra peyzaj proje zorunluluğu istiyorlar.

      • Peyzaj mimarlığı bölümü orman,mühendislik,mimarlık fakültesi diye ayrılmış buradaki amaç nedir en iyisi hangi fakültedir ayrılma nedeni nedir geniş bi şekilde bilgi verir misiniz ayrıca ilerisi için baktığımızda geleceği var mı ?

  13. Merhaba. Peyzaj Mimarlığı okuyorum fakat bölümün işsizliği ortada. Mesela peyzaj mimarlığı yerine bölümü bırakıp yazılım ya da bilgisayar mühendisliğine hazırlanmak daha mantıklı değil mi? İşsizlik durumunu değerlendirdiğim zaman 2. seçenek bana daha mantıklı geliyor. Siz olsaydınız ne yapardınız?

    • 16 Mayıs 2021

      Mesleğinizde gelecek göremiyorsanız ve böyle bir fırsatınız varsa olabilir. Ama mesela bilgisayar mühendisliğini çok isteyip, kazandıktan sonra bırakan çok arkadaşım oldu. Çünkü bilgisayar mühendisliğinde iş bulmak da en az peyzaj mimarlığında olduğu kadar zor. Yazılımcı olmak istiyorsanız bunu diplomanız olmadan da yapabilirsiniz.

      • bu bölümü öneriyor musunuz öğrencilere çizim hiç bilmeyen öğrenebilir mi ort aylık masrafı ne kadar ve son sorum zor bir bölüm mü

        • 17 Mayıs 2021

          Bu soruları yazıda ve diğer yorumlarda cevapladım lütfen okuyun. Kimseye öneriyorum ya da önermiyorum diyemem. Herkes kendi karakterine ideallerine kapasitesine göre karar vermeli

      • çizim bilmeyen öğrenebilir mi mimarlık ile arasındaki fark ne

        • 17 Mayıs 2021

          Resim yapmak ve teknik çizimler birbirinden farklı şeylerdir. Çizimleriniz deneyimlerle gelişecektir elbette. Mimarlık binaların kendini tasarlarken peyzaj mimarlığı bina dışındaki yapıları, parkları bahçeleri, otoparkları, havuzları, kent mobilyalarını vs. tasarlar.

      • İmza yetkisi var mı

  14. merhaba ,istediğim meslek mimarlık ancak bu sene çok çalışmadım büyük ihtimal peyzaj mimarlığını düşüneceğim kafama takılan soru şu ben bu bölüme geçtikten sonra yan dal olarak hangi bölümleri tercih edebilirim?

    • Yan dalla seçebileceğiniz bölümler bildiğim kadarıyla üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Dolayısıyla bu konuyu üniversitenizden öğrenmeniz gerekir.

      • aylık ort masrafı nedir hanği ünileri tercih ediyorsunuz orta sınıf bi öğrenci için mezuna kalmaktansa bu bölümde okumasını doğru buluyor musunuz geleceği var mı çizim olması en önemli kural mı

        • 17 Mayıs 2021

          Şu anki aylık ortalama masrafını bilemeyecek kadar uzun zaman önce mezun oldum. Öne çıkan üniversiteleri yazı içerisinde belirtmiştim. Sevmeyeceğiniz bir bölüm okuyacaksanız okumayın derim. Ama mezuna kalınca çalışmayacaksanız vaktinizi boşa harcamayın derim. Dolayısıyla karar sizin. Çizim mesleğimizdeki en önemli unsurlardan biri olsa da vazgeçilmez değildir. Mezun olanların çoğu tasarım yapmaz. Uygulama yapanlar da vardır.

  15. Merhaba Peyzaj Mimarlığı öğrencisiyim ve işimin en iyisi olmak istiyorum.
    1-Yurt dışına nasıl çıkabilirim?
    2-Kendimi hangi açıdan geliştirebilirim?
    3-Sertifikalar almak işime yarar mı?
    4-Udemyden ders alsam CV’me bir katkısı olur mu?

    • Merhaba Melek,
      1) Yurtdışında çalışmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan biri Erasmus yapmaktır. Öğrenciyken Erasmus yapmanın yollarını mutlaka araştır. Erasmus yaparken ülkeyi tanıma, iş bulma, nasıl oturma izni alacağını öğrenmek gibi birçok faydasını görebilirsin. Erasmus olmuyorsa “Work and Travel” öneririm. O da olmuyorsa yabancı dilini geliştirip uluslararası müteahhitlik yapan firmalara CVler bırakmalı, mailler ve telefonlarla insan kaynaklarını rahatsız etmelisin.

      2) Bu soruyu daha önceki yazılarda cevaplamıştım: https://peyzax.com/peyzaj-mimarliginda-kariyer-yapabilmek-icin-17-oneri/

      3 ve 4) Sertifika almak firmadan firmaya değişir. Ama işi bilen firmaların sertifikayı önemseyeceğini sanmıyorum. Önemli olan aldığın sertifika değil yaptığın iştir. Yani Udemy’den 3 boyutlu görselleştirme eğitimi aldın diyelim. Sertifikan değil o eğitimle yaptığın örnek çalışmalar önemlidir. Kişisel gelişim gibi sözel kurs sertifikalarının tekil olarak etki edeceğini sanmam ancak çoğul olarak kariyerin için çabalamış olduğunu gösterecektir.

      Başarılar.

    • Merhaba üniversiteler peyzaj mimarlığı bölümünü fakülte olarak ayırmış orman,ziraat,mimarlık diye buradaki amaç nedir sizce en iyi fakülte hangisidir
      detaylı bi aydınlatma istiyorum hocam

      • 19 Haziran 2021

        Merhaba Naz,

        Üniversiteler okuduğumuz bölümleri gruplandırarak eğitimi kolaylaştırmayı amaçlarlar. Örneğin Güzel sanatlar fakültesi kurarak içerisinde resim, çini, heykel gibi birçok ortak dersi olan bölümü idare etmeye çalışır. Bu sayede örneğin perspektif adlı bir ders için bir bölümün hocası 3 farklı bölümde de bu dersi verebilir. Fakülte (faculty) ingilizcede yetenek demektir. Yani yeteneğin (bölümün) ilişkili olduğu meslekleri bir araya toplamışlardır. Peyzaj Mimarlığı bölümü ise birçok meslek disiplini ile ortak dersleri olan bir bölümdür. Örneğin temel tasarım dersi hem bizim hem şehir ve bölge plancıların hem de mimarların ortak dersidir. Dolayısıyla mimarlık bölümünden bir hoca bu üç bölümde de ortak dersi verebilir. Peyzaj Mimarlığı aynı zamanda Orman Mühendisliği, Ziraat mühendisliği gibi farklı bölümlerle de benzer dersler almaktadır. Dolayısıyla üniversitenin kendi yapısına göre bu fakültelerden birinde yer alabilir.
        Genellikle eğer bir üniversitede Mimarlık fakültesi varsa Peyzaj Mimarlığı bölümü Mimarlık fakültesinde eğitim verir. Ancak Mimarlık fakültesi yoksa orman, ziraat, mühendislik hatta güzel sanatlar fakültesinde de yer alabilir. Hangi fakülteden mezun olunduğunun önemi var mıdır bilemiyorum. Ancak diplomana bakanlar şöyle düşünebilir; ziraat fakültesinden mezunsa peyzaj mimarlığının bitki bilimi konusunda kendisini daha çok geliştirmiştir, mimarlıktan mezunsa yapı bilgisi ve tasarım konusunda daha iyidir…

  16. Merhaba ben de peyzaj mimarlığı okuyorum.
    Hayatımda yaptığım en kötü hatalardan biri olarak görüyorum çünkü mezunların çoğu işsiz. İTÜ’den mezun olanlar bile işsiz. Ege Üniversitesi’nden mezun olan ablam sekreterlik yapıyor.
    Bana nasıl bir çözüm yolu önerirsiniz? Tekrar sınava hazırlanmalı mıyım sizce?

    • Merhaba Ceyda, endişeni anlayabiliyorum. Ama bugün işsizlik Peyzaj Mimarlığı bölümünün sorunu olmaktan çıktı. Artık hiçbir meslekte kolay iş bulunmuyor. Herkesin üniversite mezunu olabildiği bir ülkede üniversite okumak bir ayrıcalık değildir. O yüzden kendini geliştirmeye bakmalısın. Okulunu okurken işverenlerin seni işe alması için onlara sebepler üretmelisin. Meslektaşlarından farklı yetenekler geliştirmelisin. Kaçıncı sınıfta olduğunu, tekrar sınava girersen ne kadar puan alacağını, yerleştiğin bölümde iş bulup bulamayacağını bilmiyorum, dolayısıyla tekrar sınava hazırlanıp başka bölüm okumak senin tercihin. Ama bölümünü sevmiyorsan peyzaj mimarlığı mezunu olup başka iş yapmayı da hedefleyebilirsin. Etrafına bir bak, birçok insan mezun olduğu bölümdeki işini yapmıyor.

    • Bölümün geleceği var mı 4 yıl emek ederek okuyan bir yerlere gelir mi hocam

      • 22 Haziran 2021

        Bu soruya net bir cevap vermem mümkün değil. Kimine göre geleceği yok kimine göre çok parlak. Verdiğim bilgileri okuyup diğer bölümlerle karşılaştırarak kendi muhakemeni kendin yapmalısın.

  17. Merhaba. Kastamonu üniversitesinde peyzaj mimarlığı okuyorum. Bölümümü çok seviyor ve eğleniyorum. Pek çok kitaplar aldım ve dersler açısından çok işime yarıyorlar. Sizin de önerebileceğiniz kaynaklarınız var mı?

  18. Mesela ben bunu istanbul üniversitesinde yada ege üniversitesinde okudum işsiz kalırmıyım.Ya da kaç yaklaşık kaç ayda iş bulurum mesela.Birde sey mimarlik okumak çok masraflı deniliyor peyzaj mimarlığı da öyle mi yani orta gelirli bir ailenin çocuğu bu bölümü rahat okuyabilir mi.Son olarak sürekli proje yapıyormuyuz cok fazla jürimiz oluyormu.Sorularim biraz fazla oldu cevap verirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba Sevilay,
      Endişeni anlayabiliyorum ama bazı sorularına cevap verebilmek imkansız. Örneğin X üniversitede okudum işsiz kalır mıyım, kaç ayda iş bulabilirim konularına hiç kimse doğru cevap veremez. Bu tamamen senin kendini geliştirmen ve bahtınla alakalı bir durum. Masraflı olma durumunu diğer yorumlarda daha detaylıca açıkladım, lütfen yorumları oku. Son soruna cevap verebilirim sanırım. 2. sınıftan itibaren her dönem proje dersi olacaktır. Bazı dönemler sadece 1 değil birkaç proje dersin de olabilir. Evet, çizim dersleri peyzaj mimarlığının temelini oluşturuyor.

  19. peyzaj mimarlığı kpss sınavıyla ilgili birkaç bilgi verebilir misiniz acaba herkesin girdiği gibi lisans kpss sınavıyla mı alım yapılıyor yoksa alan sınavına da girmemiz gerekiyor mu

    • 12 Ekim 2020

      Merhaba Zeynep, peyzaj mimarlığı bölümünden, KPSS B grubu genel yetenek genel kültür sınavı ile alım yapılıyor, bu sınav 2 yılda bir gerçekleşiyor. Şuan için peyzaj mimarlığı bölümü alan sınavına tabi değil. Peyzaj mimarlığı bölümünden merkezi atama en son 2018 tarihinde gerçekleşti. Daha önceki alımlar; Karayolları Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı kurumları tarafından yapıldı.

  20. Araştırma yaparken sizi gördüm sizden fikir almak için yazıyorum . Ben ilk defa üniv sınavına girdim 32 yaşındayım 16 yıl önce lise mevzunu oldum . Barajı asacagimi sanmıyordum ama bir kaç bölümü kazanacak kadar puan almışım :) neyse uzatmiycam hocam peysaj ve süs bitkileeri geldi sizce okumalımiyim şimdiden cevabınız için tesekur ederim.

    • 11 Ekim 2020

      Merhaba Emine hanım. Okumanın yaşı olmaz. Ben 33 yaşındayım ve Peyzaj Mimarlığı ve Sosyolojiden sonra geçen yıl 3. Üniversiteme İngiliz Dili ve edebiyatı bölümüne başladım.
      Okuyup okumamanın kararını sizin vermeniz lazım. Yaşadığınız şehirde mi? Hayallerinizi ertelemek zorunda kalır mısınız? Kendinizden küçüklerle okumaya hazır mısınız? Vaktiniz var mı? gibi soruları değerlendirmeniz lazım.
      Eğer iş imkanı soruyorsanız fidanlıklarda rahatlıkla iş bulabileceğinizi umuyorum.
      Umarım herşey gönlünüzce olur.

  21. 5 Ekim 2020

    peyzaj mimarlığının 2ögretim olan üniversiteler varmıdır acaba yardımcı olabılırmısınız?

  22. İTÜ-Peyzaj Mimarlığını kazanıp akademisyen olarak kalırsam aylık ne kadar maaş alırım?

    • 29 Eylül 2020

      Merhaba, bildiğim kadarıyla akademisyen maaşları bölümler için değişmez fakat kişinin akademik ünvanı, projeleri, danışmanlık yapıp yapmaması, ikinci öğretim dersleri, yayın sayısı, eğitim verilen üniversitenin konumu gibi birçok sebepten dolayı farklılıklar gösterebilmektedir. Bu konuyla ilgili net bir rakam vermek mümkün değildir. İnternetten daha yoğun bir araştırma yapmanı tavsiye ederim.

  23. Günümüzde olsanız hala bu mesleği tercih eder miydiniz?

    • 16 Eylül 2020

      Sorulmasından korktuğum soruyu sormuşsunuz. Sanırım seçmezdim. Daha fazla çalışıp daha iyi bölümler seçmek isterdim. Benim kişisel yeteneğimin bilgisayar ve yazılım üzerine olduğunu düşünüyorum. Bu konuda devletin izin verdiği ölçüde bir de şirket kurdum Atatürk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (Teknokent). Projeler geliştirip ürünler satıyorum.
      Şimdiki aklım olsa üniversite bile okumayabilirim. Bugün Udemy gibi platformlarda dünyanın en iyileri meslek sırlarını açıkladığı eğitimler veriyor ve hepsi para kazandıran eğitimler. Sadece birkaç saatlik grafik eğitimi ve bolca pratikle örneğin şirketlerin sosyal medya hesaplarının yönetimlerini alabilir, günde birkaç saat bilgisayar başından çalışarak çok iyi paralar kazanabilirsiniz. Bu konuda görüşlerim çok farklı. Peyzaj Mimarı olduğum için asla pişman değilim, ama benim karakterim açısından seçebileceğim başka bölümler varmış. Karakterinizi iyi tanıyıp bölümünüzü seçmelisiniz

      • Mehmet Emin bey merhaba.
        Şans eseri atama puanlarına bakmak için Google da gezinirken sayfanıza rast geldim. Ben de Peyzaj Mimarlığı bölümü mezunuyum. Peyzaj mimariyim demiyorum dikkat ederseniz, çünkü bu mesleğe kendimi ait hissetmiyorum. Öncelikle yazınız çok açıklayıcı olmuş, karşımda bu bölümü soran biri olsa ben de sizin yazdıklarınızı derim. Şunu eklemek isterim ki: “ben Peyzaj mimarligindan başka bir bölümü kesinlikle okuyamam; benim hayalim, hedefim, tek isteğim Peyzaj mimarı olmak” diyorsanız bu bölümü seçin. Yoksa ufacık bir kararsızlık ya da endişeniz varsa seçmeyin. Bu da benim nacizane yorumum olsun.

  24. merhaba ben 17 yaşındayım şuan kafam çok karışık peyzaj mimarlığı okumak istiyorum ona hazırlanmak istiyorum ama malesefki iş bulma konusu baya kötü durumda ben aylık gelir maaşını hesapladım birinde 3000 filan dio başka sayfadada 40.000 filan hangisine inanıcamı şaşırdım ve yutdışına gitsem bana ne gibi yararı olur? yada ileride peyzaj mimarı olduğumda kendi ofisimi kursam ekmek yiyebilir miyim bunlar kafama takılan sorular eğer cevaplarsanız çok sevinirim

    • 15 Eylül 2020

      Merhaba Ömer kardeşim. Evet mesleğimizde işsizlik problemi var. Ancak bugün sağlık bölümleri ve birkaç popüler bölüm dışında tüm bölümlerde işsizlik problemi mevcut. Artık üniversite okumak iş bulabilmenin garantisi anlamına gelmiyor maalesef. Ancak benim kişisel tecrübelerim bana şunu söylüyor. Gelecekte iki konu ile ilgilenenler işsiz kalmayacak: 1- Tasarım 2- Yazılım. Ben bir peyzaj mimarıyım ama tasarım yaparken öğrendiklerim sayesinde bugün aynı zamanda iyi bir grafikerim. Bugün iyi bir grafikerin maaşı 8 bin liradan başlıyor. Ve çok daha fazlasına kadar gidiyor. Yani demek istediğim şu, sen peyzaj mimarlığını sadece diploma olarak görürsen iş bulamayabilirsin. Ancak okul zamanını iyi değerlendirir ve fırsatını bulduğun yöne kendini yönlendirirsen asla işsiz kalmazsın.
      Peyzaj Mimarı maaşları çok değişiyor evet yeni başlayan peyzaj mimarları 3 bin gibi veya daha düşük ücretlerle işe başlıyorlar. Ama tecrübeli bir peyzaj mimarı o ücretlerin en az iki katına çalışır diye düşünüyorum. 40 bin olarak duyduğun maaş da yanlış değil. Ortadoğu, Türkistan veya Cezayir gibi Afrika ülkelerine çalışmaya giden arkadaşlarım aylık 5-6 bin dolar karşılığında çalışıyorlar. Bu da 40 bin lira eder. Ancak bu sadece peyzaj mimarlığı için geçerli değil. İki yıllık harita teknikerliği okuyanlar da yurtdışında aynı ücretlerle çalışıyorlar.
      Yurtdışına gitsem faydası olur mu demişsin. Elbette faydası olur dil öğrenirsin para biriktirirsin. Ama çalışma şartları ağırdır. Şantiyede kalırsın, sosyal hayatın biter. Kendi ofisini kurmayı düşünüyorsan girişken olman lazım. Sermayen olması lazım. Kamu kurumlarının, özel şirketlerin kapısını aşındırman lazım proje almak için, oturduğun yerden asla para kazanamazsın. Ayrıca bizde proje çizmek para etmez, proje uygulamalarında yani bitki ve diğer materyallerde kâr elde ederiz. Dolayısıyla biraz yetenek istiyor. Karar senin.

  25. 8 Eylül 2020

    Merhaba bu sene peyzaj mimarlığına yerleştim. Okul için hazırlık olarak hangi malzemeleri almamı tavsiye edersiniz

    • 9 Eylül 2020

      Merhaba Ece, henüz malzeme almak için çok erken. Bu yıl bir de pandemiden dolayı uzaktan eğitim var biliyorsun. Ayrıca her okulun istekleri farklı olabiliyor. O yüzden dersler başlayana kadar birşey almamanı, dersler başladıktan sonra hocaların birşey isterse onları almanı tavsiye ederim. Hayırlı olsun, aramıza hoşgeldin :)

  26. 1 Eylül 2020

    Merhaba Bilkent Universitesi Peyzaj Mimarligi ve Kentsel
    Tasarim ogrencisiyim ve bolumumden gayet memnunum. Okul bittikten sonra yuksek lisansimi Avrupa’da yapmak istiyorum ama cok fazla secenek oldugu icin karar veremiyorum. Tasarim ve mimarlik soz konusu oldugu icin meslegi seviyorum ama Avrupa’da mi yoksa Turkiye de mi daha basarili olurum kariyerimde bilmiyorum. Yardimci olursaniz cok sevinirim

    • 1 Eylül 2020

      Merhaba Sarp, Estonya’da Erasmus yaptığım dönemde orada yüksek lisans yapan bir çok arkadaşım oldu. Hepsi burs bulup gelmişlerdi. Çoğu Yüksek lisansı bittikten sonra bir yolunu bulup orada kalmayı başardılar. Estonya gibi bir ülkede bile tanıdığım birkaç Türk öğretim görevlisi oldu. Benim en büyük pişmanlıklarımdan birisi budur. Estonya gibi sakin ülkelerde insanlar arasında yardımlaşma çok üst düzeyde ve kimse en başarılı olmak için hırsa sahip değil. Herkes yaptığı işi doğru yapmanın peşinde. Az kazanıyorlar ama herkes çok mutlu. Dolayısıyla imkanın varsa hiç düşünmeden yurtdışında yap derim. Eğer kalmak istemezsen oralarda yaptığın masterı Türkiye’de de kullanabilirsin.

  27. Merhaba. Ben İstanbul Üniversitesi peyzaj mimarlığı ile Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği arasından hangisini öne yazsam karar veremedim. Peyzaj mimarlığı okursam bölümü seveceğime eminim, çizim yeteneğim var, tasarıma felan da ilgiliyim fakat iş imkanları açısından düşündürücü. Siz ne söyleyebilirsiniz?

    • 4 Ağustos 2020

      Merhaba Mustafa, İkisi de güzel bölüm ancak inşaat mühendisliğini sevmiyorum, peyzaj mimarlığını seviyorum diyorsan peyzaj mimarlığını yazmanı tavsiye ederim. Çünkü beğenmediğin bir bölümü tercih etmek, seni sevmeyen bir eşle evlenmek gibidir. İnşaat Mühendisliği 10 yıl önce Peyzaj Mimarlığından çok daha iyi durumdaydı ancak günümüzde aradaki fark gittikçe kapanıyor. Piyasanın ihtiyacından çok daha fazla inşaat mühendisi mezun oluyor ve inşaat ekonomisi hiç iyi değil. Oysa coronavirüs nedeniyle son 3 ayda peyzaja olan ilgi 3 kat arttı. Dolayısıyla 4 yıl sonra ne olacağını da bilemeyiz. Sen sevdiğin bölümü tercih et. Sevdiğin işi yapar ve emek sarfedersen işsiz kalmayacağını düşünüyorum. Ayrıca son yazdığım Peyzaj Mimarlığında Kariyer Yapabilmek İçin 17 Öneri adlı yazıyı mutlaka okumalısın.

      • Merhabalar ben bu sene İnönü üniversitesi peyzaj mimarlığını kazandım.Aynı zamanda subaylığı da kazanmıştım fakat ben tercihimi peyzaj mimarlığından yana kullandım.Size sorum şu; eğer belediyelerde kadrolu çalışırsak ne kadar alırız ya da yine belediyelerde sözleşmeli tarzlarda çalışırsak ne kadar maaş alırız. Teşekkür ederim kolay gelsin.

        • 12 Eylül 2020

          Merhaba Faruk. Hayırlı olsun. Belediyelerde kadrolu çalışanlar 2020 itibariyle 7300 TL gibi bir ücrete çalışıyor yanlış bilmiyorsam. Bu bilgiyi Google’da kadrolu mühendis-mimar maaşı yazıp aratabilir ve çıkan ücrete 1000 TL civarında belediyelerde bulunan arazi tazminatı ücretini ekleyebilirsin. Belediye iştiraklerinde ise bildiğim kadarıyla 3000 ile 5000 arasında bir ücret veriyorlar. Ama şirket olduğu için bu ücrette değişimler mutlaka olacaktır.

  28. Merhaba, ben peyzaj mimarlığı düşünüyorum. Inönü üniversitesi peyzaj mimarlığı güzel sanatlar ve tasarım fakültesinde olduğu için yetenek sınavıyla alındığını söylediler. Bu doğru bir bilgi mi acaba?

    • 4 Ağustos 2020

      Merhaba Rojin, bilgi doğru değil. Güzel Sanatlar Fakültesindeki her bölüm yetenek sınavı ile öğrenci almaz. Peyzaj Mimarlığı bölümü Türkiye’de hiç bir yerde yetenek sınavı ile öğrenci seçmiyor. İnönü üniversitesi mezunu arkadaşa teyit ettirdim, doğru değil.

    • Ziraat fakültesinde peyzaj mimarlığı okumak dezavantaj mıdır?

      • 12 Mayıs 2021

        Değildir. Diploma açısından fakültenin çok bir farkı yok. Teknik açıdan farklılıkları var. Ziraat fakültesinde aldığınız dersler bitki ağırlıklı olurken mimarlık fakültesinde tasarım ağırlıklı olabilir.

  29. inşaat mühendisliği ile peyzaj mimarlığı arasındayım ve kamuda çalışmak istiyorum ve sormak istediğim kamuda çalışırken bu iki meslek aynı maaşlar mı alıyorlar ve hangisinin çalışma prensibi daha rahat .

    • 4 Ağustos 2020

      Merhaba Zehra, İnşaat Mühendisliği kamuya girmek için Peyzaj Mimarlığı bölümünden günümüz şartlarında biraz daha avantajlı diyebilirim. Ben kamuda çalıştığım için bizim kurumdan örnek verebilirim, birinin diğerinden daha fazla ya da daha az çalışma durumu yok. Tüm mühendis ve mimarlar aynı gözle görülüyor ve herkese kontrollük görevleri veriliyor, yapılan inşaatları kontrole gidiyorsunuz. Ancak kurumdan kuruma bu durum değişir. Belediyede kendi mesleğinizi yaparsınız ancak çok daha yoğundur. Yani demem o ki belediyede iki bölümde de çok çalışırsınız, diğer kamu kurumlarında iki bölümde de eşit çalışırsınız. Ancak diğer kamu kurumları çok daha kolaydır, az iş vardır, çünkü muhtemelen sizin işinizi yapabilecek başka personeller de vardır. Yine de kamuya girmenin çok zor olduğu günümüzde bir bayan için şantiye şartlarında çalışmak zordur, dolayısıyla inşaat mühendisliği daha zordur, hatırlatmak isterim.

  30. Anladım teşekkür ederim .

  31. Merhaba maliyetli bir bölüm olduğunu söylemiştiniz fakat 1 öğretim yılı içinde ortalama ne kadar bir tutardan bahsediyorsunuz ?

    • 4 Ağustos 2020

      Merhaba Sönmez, biz öğrenciyken arkadaşlarımızla maliyetli olduğunu düşünürdük. Elbette tüm dönemler böyle değil. Bu bölümü okurken 3 boyutlu programlama yapma ihtiyacınız olacağı için iyi bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır. Proje derslerinde (Eğitim hayatınız boyunca toplam 4-6 proje dersiniz olabilir) her hafta hocalarınıza göstermek için pafta çıktıları alırsınız o da öğrenciye göre masraflı olabilir. Bir de yıl sonunda sunum paftaları oluşturup jüriye girersiniz burada paftaların renkli çıktıları gereklidir, o da öğrenci için masraflı olabilir. Hatırladığım maliyetler bunlardı. Ama çok da gözünüzde büyütmeyin devasa rakamlar değildir.

  32. Merhaba benim sıralamam İTÜ’de peyzaj mimarlığı tutuyor. Çap ve yatay geçiş ile mimarlığa geçiş yapabiliyormuşum sadece bunun için de yazmak istemiyorum açıkcası. İş imkanları nedir? Çünkü yakın çevremde herkes bankacı oluyor mezunlar diyor, fakat İTÜ’nün yurtdışı imkanları da çok fazla olduğu için kafam karışık bu konuda.. Yardımcı olursanız çok teşekkür ederim..

    • 3 Ağustos 2020

      Merhaba Melek, yatay geçiş, dikey geçiş, yan dal, çift ana dal gibi amaçlarla bir bölümü tercih etmemeni öneririm. Hatırladığım kadarıyla Peyzaj Mimarlığı bölümünü kazandığımız ilk sene sınıfın %70’i yatay geçiş ile başka bir üniversitede okuyacağını söylüyordu, ancak hiç kimse bunu gerçekleştiremedi. Hangi bölüme gidersen git ilk sene bu kavramları çokça duyacaksın. Genelde idealist başladığımız üniversite hayatı zamanla klişeleşir ve biz hedeflerimizin hepsini unuturuz. Elbette sen istisna olabilir ve hedeflerini gerçekleştirebilirsin ancak bu durum çok olağan değildir. Rakiplerin çok olacak ve bu o kadar kolay olmayacaktır. Dolayısıyla sana severek yapmayacağın bir mesleği yazmamanı öneririm.
      İş imkanları mesleğimizde kısıtlı, ancak gördüğüm kadarıyla sonradan açılan üniversiteler dolayısıyla günümüzde tüm bölümlerde işe girme sıkıntısı var. Hangi bölümü okursan oku iş imkanını kendin yaratmak zorundasın. Çift ana dal yapmak yerine peyzaj mimarlığı okuyup akademisyen olarak kalmayı hedeflemeni öneririm, zorlu bir yoldur, ancak profesör olmak her mimarın hedefleyip de olamayacağı bir kariyerdir.
      Yurtdışı imkanlarına gelince birçok üniversitede yurtdışı imkanları çok fazla, artık yurtdışı erişilmez konumda değil, bildiğim kadarıyla yurtdışına en çok öğrenci gönderen üniversite benim de okuduğum Atatürk Üniversitesi. Dolayısıyla hedefin yurtdışında Erasmus yapmaksa İTÜ yerine başka üniversiteleri de yazabilirsin.

  33. Çizim yeteneği az olan bir insan peyzaj mimarlığı okuyabilirmi

    • 2 Ağustos 2020

      Peyzaj Mimarlığı bölümünde derslerin %20-30u çizim üzerinedir. Elbette okuyabilirsiniz ancak eksiklik hissedebilirsiniz. Bitirdikten sonra akademisyen olup çizim harici konulara yoğunlaşmayı veya fidanlıkla uğraşmayı hedefleyebilirsiniz. Yine de çizimle aranız yoksa alternatif bir bölüm tercih etmenizi tavsiye ederim, okurken zorlanabilirsiniz. Bu arada resim çizmek ve mimari model çizmek çok farklıdır, çizim yeteneğinizi resim yapamamak ile karıştırmayınız.

  34. 1 Ağustos 2020

    Peyzaj mimarlığı ve şehir bölge planlama arasındaki fark nedir ? Hangi bölümü tercih etmeliyim? Bu 2 bölümün karşılaştırması yapılabilir mi? İş imkanım hangisinde daha fazla olur ? Internette bu konuyla ilgili araştırma yaptım fakat ikisinin kıyaslamasıyla ilglili hiçbir bilgi bulamadım. Eğer siz cevaplayabilirseniz çok sevirim. Teşekkür ederim. 😊

    • 1 Ağustos 2020

      Merhaba, Peyzaj Mimarlığı ve Şehir Bölge Planlama bölümlerinin onyıllar önce Amerika’da birbirinden ayrıldığını biliyorum. Öncesinde ikisi aynı bölümmüş. Dolayısıyla ilintili meslek dalları olduğunu söyleyebilirim. Şehir Bölge Planlama bölümü iş olanakları ile ilgili karşılaştırma yapabilecek kadar bilgi sahibi değilim, bildiğim kadarıyla Peyzaj Mimarlığı bölüm mezunlarından çok farklı değiller. Ancak mesleki olarak Şehir bölge planlama bölümünde büyük haritalar üzerinde çalışılırken Peyzaj Mimarlığı bölümünde daha küçük ölçeklerde çalıştığımızı söyleyebilirim. Peyzaj Mimarlığının Şehir Bölge Planlama bölümünden daha fazla el yeteneği ve yaratıcılığa ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim, dolayısıyla el yeteneği ve yaratıcılık durumunuza göre karar vermenizi tavsiye edebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir