Lithops Taş Kaktüsler: Taşları Hiç Bu Haliyle Görmediniz
  1. Anasayfa
  2. EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Lithops Taş Kaktüsler: Taşları Hiç Bu Haliyle Görmediniz

16
Reklam Sponsoru

Bu yazımızda sizlerle lithops, taş kaktüs ya da yaşayan taşlar olarak bildiğimiz ilginç bir bitkinin dünyasına yolculuk yapacağız. Sevginin ulaşamadığı bir yer yok.. Biraz sabır ve ilgi ile taşlar bile çiçek açabiliyor. Hepimizin merak ettiği bu taşların sırrı neymiş gelin birlikte inceleyelim

Taş Kaktüsler sukkulent yapılı bitkilerin aizoaceae (buzçiçeğigiller) familyasından olup, 40’a yakın türüyle dikkat çekmektedir. Güney Afrika, Namibya türün sıklıkla görüldüğü bölgelerdir. Lithops bitkisi adını Eski Yunancada lithos: taş ve opsis: yüz kelimelerinden alır. Türkçede ise çakıl bitkileri veya canlı taşlar olarak bilinirler. (1)

Lithops Yaşayan Taşların Özellikleri

İki yuvarlak kısımdan oluşan bu bitki, çakıl taşına benzeyen görünümüyle ilgiyi üzerine çekmektedir. Yapışık bir çift yaprağı vardır ve bu yapraklar yılda sadece bir kez gelişir. Yeni yapraklar çıktığında eskileri bitkiye veda eder. Yapraklar arasındaki kesik benzeri boşlukta yeni yaprak ve o mucizevi çiçeği göreceğimiz meristem bölgesi bulunur. Gövdesi yok gibi görünse de toprak altında geri kalan kısmı gömülü haldedir. Bu durum sıcak ve kuru hava şartlarına karşı bitkinin korumaya yönelik oluşturduğu adaptasyonudur.

Lithops Taş Kaktüsler - Yaşayan Taşlar
Yaşayan Taşlarla Oluşturulmuş Bir Aranjman Örneği

Lithops Taş Kaktüs Bakımı

Yaşayan taşları ev bitkisi olarak bakanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Gerekli ihtiyaçlara dikkat edildiği sürece sabır, dikkat ve doğru bilgiyle sizlerde bu çiçekli yaşayan taşların hızlı ve kolay gelişimine tanık olabilir, yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Şimdi gelin merak edilen soruları cevaplayarak püf noktalarını öğrenelim…

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Eski Medeniyetlerde Bahçe Sanatı: Peyzaj Sanat Tarihi

1-Yaşayan Taş Nasıl Sulanır?

Sonbaharda büyümeye başlayan, kış ve bahar aylarında gelişimine devam eden, yaz başında ise uyku durumuna geçen taş kaktüs bitkisi, yaz bitene kadar gelişme sürecinde depo ettiği suyu kullanarak yaşamına devam eder. Uyku durumunda pek suya ihtiyaç duymazlar fakat kontrol ederek bitkinizin büzüştüğünü fark ettiğinizde bir kaç damla su verebilirsiniz. Eğer fazla sulama yaparsanız bitkinizin çürümesine sebep olursunuz. Serin günlerde sulama yapılırken yaşayan taşlara su gelmeyecek şekilde toprağın ıslatılması yeterli olacaktır.

2-Yaşayan Taş Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Lithopsunuzu yetiştireceğiniz toprak oldukça önemlidir. Bulunduğunuz bölgenin iklim şartları göz önünde bulundurularak geçirgenliği yüksek, organik içerik bakımından zengin topraklar bitkinizin gelişimini hızlandıracak etmenlerdendir.

3-Taş Kaktüs Işık İhtiyacı

Bu bitkilerin anavatanlarının geniş kurak güneş ışığının yoğun yerler olduğunu unutmamak gerekir. Lithopslar yeterli ışık alamazlarsa o canlı renklerini kaybedebilirler. Aslında birçok bitkide görüldüğü gibi bu bitki de ışık ne taraftaysa o yöne doğru gelişimini yöneltecektir. Ani ısı ve ışık değişimleri bitkiye zarar verecektir, bu sebeple yeni aldığınız tüm bitkilerin alıştırma süreçlerini kontrol etmelisiniz.

4-Gübreleme

Yaşayan taşlar gübrelemeye ihtiyaç duymasalar da çiçeklenmelerini teşvik etmek için bahar aylarında kaktüs gübresi verebilirsiniz.

5-Saksı seçimi

Lithopslar köklerinin rahatça gelişebilmesi için geniş ve derin saksıları severler. Kazık köklü olduklarından dolayı derinlik önemlidir. Saksı altında fazla suyu dışarı çıkaracak delikler olması yine tüm bitkiler için önemli özelliklerdendir.

Taş Kaktüs Saksı Değişimi

Lithopsların yaklaşık her iki yılda bir saksı değişimi yapılması önerilir. Bu değişim yeni gövdeler çıktıktan ve eski gövdeler tamamen kuruduktan sonra yapılmalıdır. Saksı değişimi yapıldıktan sonraki süreçte bitki güneş ışınlarından eskiye göre daha çok etkilenebilir bu yüzden güneşten normalden biraz daha fazla korunması gerekir. Sebebi ise saksı değişikliğinin ince köklere zarar vermesiyle bitkinin suyu etkili biçimde emme gücünü azaltmasıdır. Bu durum iç sıcaklığı azaltma yeteneğini etkileyerek bitkinin aşırı ısınmasına sebep olur. (2)

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Cynodon Dactylon - Bermuda Çimi Özellikleri

Yaşayan Taşlarda Görülen Hastalık ve Zararlılar

Lithopslar yeni gelişimlerinde yeterince ışık alamamaları veya yüksek ısıdan kaynaklı deformasyona uğrayabilirler. Yaprak bitleri en çok görülen zararlılardandır. Gözle görülebilenleri bir fırça yardımıyla temizlemelisiniz ve tekrarlanmaması için bir bit ilacı uygulamanız gerekecektir. Toprakla beraber bitki yüzeyi dikkatli bir şekilde ilaçlanmalıdır.

Ek olarak yaşayan taş bakımı ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz…

Lithops Taş Kaktüslerin Çiçekleri

Taş Kaktüslerin çiçek açma zamanları türlerine göre farklılık gösterir. Genelde sonbahardır ama kış aylarında da çiçeklenebilirler. Kimisi 3 yaşına kadar çiçeklerini göstermezken kimi türde 5 yıla kadar uzayabilir bu süreç… Çiçek renkleri de türden türe değişir genelde beyaz veya sarı renkte olurlar. Yeteri kadar güneş ışığı aldığında ve sulamaya dikkat edildiğinde hızlı gelişim gösterirler ve çiçek açma zamanı da bu şekilde hızlanabilir.

Lithops Taş Kaktüsler - Yaşayan Taşlar
Sarı çiçekli bir lithops örneği
Lithops Taş Kaktüsler - Yaşayan Taşlar
Beyaz çiçekli bir lithops örneği
Lithops Taş Kaktüsler - Yaşayan Taşlar
Gelişmiş bir Lithops örneği

Yaşayan Taş Fiyatları

Eğer bu sihirli taşlara siz de sahip olmak isterseniz farklı kaynaklardan tohumlarını ya da saksılı aranjmanlarını satın alabilirsiniz hem de çok uygun fiyatlara… Bu fiyatlar 2021 yılı itibariyle genelde 15-40 lira arasında olmakla birlikte saksılı tasarımları ve türüne göre değişebilmektedir.

Bu yazımızda da aslında doğru bakım ile sevgi ve sabrın sonunda taş görünümlü bitkiye bile çiçek açtırabileceğimizi görmüş olduk… İnsanlara taş kalpli derken dikkatli olun taşa haksızlık etmeyin :)

YARARLANILAN KAYNAKLAR

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Lithops
  2. http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/9529.htm
  3. http://terraquadesign.com/2016/02/13/lithops-bitkisi-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/




Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi-Peyzaj Mimarlığı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (16)

  1. Gerçekten ilginç bir bitki ve sizin samimi anlatışınızla daha da sürükleyici bir yazı olmuş tebrik ediyorum

  2. Gerçekten çok güzel olmuş.Bayildim.w

  3. Taş kaktüs edinme zamanı geldi demektir bu güzel bilgilendirmeden sonra

  4. Ellerine, emeğine sağlık 🌿

  5. Eline emeğine sağlık. Harika bilgiler 👏

  6. Anlatımınızın içtenliğine bayıldım. Elinize sağlık :)

  7. Emeğinize sağlık güzel bilgiler edindim.

  8. Eline saglık cok güzel bir anlatım olmuş .
    Taş kaktüs almaya karar verdim 😉

  9. Etkileyici bir yazı olmuş özellikle son yazdığınız da çok haklısınız ..kaleminize sağlık✍

  10. Gayet açıklayıcı ve başarılı olmuş emeğine sağlık 👏👏

  11. Fatmanur Hanım emeğinize sağlık çok güzel bilgi aktarımı olmuş.. dikkat çekici bir bitkiden dikkat çekici bir son.. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir