Evde Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Limon Ağacı Bakımı
  1. Anasayfa
  2. EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Evde Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Limon Ağacı Bakımı

41
Reklam Sponsoru

C vitamini açısından oldukça zengin olan Limon ağaçları sofralarımızda olduğu kadar evlerimizde de vazgeçilmezlerimiz arasındadır. Evde Limon ağacı yetiştiriciliği son zamanlarda özellikle sosyal medyada ünlülerin paylaşımı ile oldukça popüler hale geldi.

Limon ağaçlarının Lamas, Kara Limon, Enterdonat, Kütdiken, Kıbrıs Limonu, Lizbon, Mayer, Misket, Molla Mehmet gibi bir çok türü ülkemizde yetiştirilmektedir (1). Dış mekanda Akdeniz kıyısı, Karadeniz bölgesi ve Ege bölgesi limon ağacı yetiştiriciliği için uygun mekanlardır. Limon ağaçlarının genellikle kış aylarında meyveleri olgunlaşıp hasat etmeye hazır hale gelir. Bu yazımızda sizlere evlerde yetiştirilen limon ağacı hakkında bilgi vermeye çalışacağız

Evde Limon Ağacı Yetiştirmek

Evde limon ağacı yetiştirme Türk ev kültüründe oldukça yaygın kullanılmaktadır. Özellikle evlerde limon ağacı çiçeği, sarı renkli meyvesi ve yaprakların yeşiliyle zıt kontrast oluşturduğu için çoğunlukla tercih edilmektedir. Özellikle evlerde yetiştirilen sevimli bodur türlerine sizler de ev dekorasyonunuzda mutlaka yer vermelisiniz.

Limon ağacı evlerde zıt kontrast renkleri ile hoş görüntüler oluşturabilir.
Limon ağacı evlerde zıt kontrast renkleri ile hoş görüntüler oluşturabilir.

Limon ağacı fiyatı ülkemizde iç mekan bitkileri arasında gayet uygundur. Ortalama 50 TL’den başlayıp boyutları ve cinsine göre 100 – 200 liraya kadar limon ağaçları bulunmaktadır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Chaenomeles Japonica - Bahar Dalı Ve Özellikleri

Evde Limon Ağacı Faydaları

  • Zıt kontrast oluşturarak ev dekorlarına muhteşem estetik görünüşler katar
  • Müthiş kokusuyla evinize bahar havası katar
  • Yapraklarının canlı renkleriyle dikkat çeker

Evde Limon Ağacına Nasıl Bakılır?

Limon ağaçları diğer narenciyelere göre soğuğa daha dayanıklıdırlar. Fakat ev ortamında saksılarda yetiştirdiğimiz limon fidanları saksının büyüklüğüyle orantılı olarak büyüyüp gelişebiliyorlar. Soğuk ve sıcağa karşı hassas olup çabuk etkilenebiliyorlar.

Evde limon ağacı bakımı nasıl olur? soruları üzerine sizler için bir yazı hazırlamak istedim. Bu yazı ile limon ağacı bakımı hakkında aklınızdaki tüm sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Evde Limon ağacı örneği
Evde Limon ağacı örneği

Saksıda Yetiştirilen Limon Ağaçlarının Gereksinimleri

1. Güneş ve ışık gereksinim

Limon ağaçları güneşi, sıcağı ve nemi severler bu sebeple saksınızı güneş alan yerde bulundurmalısınız fakat rüzgar almaması da önemlidir. Eğer tohumdan çimlendirme yapıyorsanız bu evrede bol miktarda ışıklı ortama ihtiyaç vardır, yeterli olmayan zamanlarda yapay yetiştirme ışıklarını kullanarak ışık eksikliğini giderebilirsiniz.

2. Toprak

Bitki gelişimi için toprak önemli bir faktördür. Bol miktarda organik madde ve gübre ile drene edilmiş toprak karışımı kullanmak, verimi yüksek bitkiler elde etmede faydalı olacaktır. Hazır çiçek toprakları ve sadece torf kullanmak pek önerilmeyen durumdur.

3. Sulama

Bitkiye çok fazla ya da çok az su vermek, çiçeklenmeye ve meyve düşmesine neden olabilir. Hatta bazen bitki ölebilir. Kış ve bahar dönemlerinde saksının hacmine göre 2-7 günde verilen su miktarı değişebilir. Rüzgarlı ve sıcak günlerde daha çok nem ihtiyacı duyacağı için sulama sıklığı artırılabilir. Tercihen akşam saatlerinde sulanması ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Bulunduğu ortamda yaşanacak ani değişimler (sulama sıklığı, saksı değişimi, ışık doğrultusu vb.) yaprak dökmeyen limon ağaçlarının yaprak dökmesine sebep olur.

4. Nem

Limon ağacının yetişmesi için nem gerekir, %50 nem idealdir. Bunu sağlamak için yapraklarına bir sprey yardımıyla su püskürtebilirsiniz.

5. Gübre

Limon hızlı gelişen bir bitkidir. Bu gelişimin verimli hâle gelmesi için azotça zengin gübreler kullanılması gerekir. Gübreleme, toprak kuru olduğunda yapılmalı ve su verilmelidir.(4)

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Doğadan İlham Alan Mimari: Rejeneratif Tasarım Yaklaşımı
Bahçede Saksılı Limon Ağacı
Bahçede Saksılı Limon Ağacı

Evde Limon Ağacı Nasıl Dikilir?

Limon ağacı fide olarak satın alabileceğiniz veya çekirdekle (tohumla) ekebileceğiniz bir bitkidir. Limon ağacı fidesi internet üzerinde birçok e-ticaret sitesinde satılmaktadır. Limon çekirdeği ile çoğaltma işlemi de yapılabilmektedir. Tohumdan limon ağacı yetiştirmekle ilgili videoyu aşağıya ekledik.

Limon Ağacı Dikimi

Buradaki limon tohumu çimlendirmeyi ve saksıda limon yetiştirmeyi anlatan bir videoyu izleyebillirsiniz.

Limon Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Evde limon ağacı dikimi yılın 12 ayında yapılabilir. Çünkü limon ağaçları genellikle tüplü (toprağı ile birlikte) satılmaktadır. Tüplü fidanlar yılın her mevsiminde dikilebilir. Evlerdeki kullandığımız iç mekan bitkileri de topraklı olması nedeniyle istenilen zamanda dikim işlemi gerçekleştirilebilir. Limon ağacı dikim zamanı da böyledir.

Limon Ağacı Ne Zaman Budanır?

Evde limon ağacı budamasının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yapılması önerilir.

Bitkinizin daha sağlıklı, hızlı ve görünüşünün de düzgün olması için yapılması gerekenler arasında budamada gereklidir. Yeni filizlerin oluşması , fidanların gelişimi için taç budamasını yılda bir iki kez yapabilirsiniz. Taç budaması; dalların uç kısımlarından budama makası ile yaklaşık 5-7 cm kadar kesilmesi işlemidir. Ayrıca verimsiz anaç dallarında kesilmesi fidanınızın daha düzgün şekilde büyümesini sağlayacaktır.

Limon Ağacı Nasıl Aşılanır?

Limon ağacı aşılama iki şekilde yapılır. En iyi sonuç alınan zamanları Eylül – Ekim ayları olan durgun göz aşısıdır. Limon fidanlarının sürgün vermeye başladığı zamanlar Nisan – Mayıs aylarında yapılması gereken aşı türü ise sürgün göz aşısıdır.

Aşılama yapılacak fidan boyu en az 1 metre olmalıdır. Ve anaç dal üzerindeki diken sürgün gibi fazla kısımlar alınmalıdır. Aşılamanın nasıl yapılacağını uygulamalı anlatımını aşağıya ekledik.

Evde Limon Ağacı Hastalık ve Zararları

Limonlar, bitki hastalıklarına karşı dirençli bir tür olmalarına rağmen bazen bitki besin elementi eksikliğinde bazı hastalıklarla savaşırlar. Yapraklar kahverengiye dönmesi , yaprak kenarlarında kuruma gibi belirtiler görülür. En belirgin hastalıkları uçkurutan, pamuklu bit ya da yaprak biti yaprakların buruşmasına sebep olmaktadır.

Evde Limon Ağacı Böceklenmesi

Karşılaşmak istemediğimiz durumlardan biride limon ağaçlarımızın gelişimini olumsuz etkileyecek, zarar verebilecek böceklenmelerin olmasıdır. Çoğunlukta görülen bu zararlılar yaprak bitleri ve kırmızı örümceklerdir. Böyle durumlarda organik böcek ilaçlarını kullanarak püskürtmeyle kurtulabilirsiniz.

Kırmızı örümcek zararlısı
Yaprak biti

Evde Limon Ağacı Saksı Değişimi

Saksı değişimi genelde bahar başlangıcında bitki büyümesinin hızlanması, köklerin dışarı çıkması, yaprak solması gibi durumlarda yapılmaktadır. Saksı büyüklüğünüz ağacınızın ölçeğine göre olmalıdır. Saksı değişimi uyumunun daha hızlı olması için sabah veya akşam saatlerine yakın zamanda yapılmalıdır

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Geçmişi Yansıtmayan Hatalı Restorasyonlar

Evde Limon Ağacı Yetiştirmenin Püf Noktaları

Peki evde limon ağacı yetiştiriciliği sanıldığı kadar zor ve ciddi bilgiler gerektirir mi ? Gelin hep birlikte merak edilenleri ve püf noktalarını soru-cevap şeklinde inceleyelim . . .

1. Limon Ağacı Evde Bakılır Mı?

Limon ağacı yetiştirmek için bir bahçeniz olması şart değil. İç mekân, teras veya balkonda kokulu beyaz çiçekleriyle, sarı meyveleri ve bodur görünümüyle alanınıza değişik bir hava katar. Bakımı kolay , soğuğa dayanıklı olması ve hızlı meyve vermesi limon fidanı yetiştirmeye başlıca sebeplerdir.

2. Evde Limon Ağacı Neden Yaprak Döker?

Yaprak dökülmesi sıcaklık değişimleri, yetersiz ışık veya yüksek ışıklı yerde konumlandırma, sulama sıklığı, konum değiştirme ve aşırı gübreleme gibi etmenlerden kaynaklıdır.(3)

3. Evde Limon Ağacı Yaprakları Yapış Yapış Oldu Nedeni Ne?

Limon yetiştirirken sıklıkla karşılaşacağınız sorunlardan biri yapışkan yapraktır. Böyle bir sorun varsa sebebi muhtemelen yaprak bitleridir. Yaprak bitleri bitkinin büyümesini sağlayacak besin elementlerini taşıyan canlı dokularla beslenir. Bitki emildikçe yaprakların yapısında yapış yapış tatlı özsu kalır. Çözümlerin en başında zirai ilaç kullanımı gelir, harici olarak sorunlu yaprakları kesebilirsiniz.

4. Evde Limon Ağacı Ne Zaman Çiçek Açar?

Limon ağacı bahar aylarının başlarında kokulu ve beyaz çiçeklerini size göstermeye başlar. İklim şartları iyi ise tüm yıl çiçeklenme eğilimi devam edebilir.

5. Evde Limon Ağacı Nasıl Canlanır?

Düzenli sulamak, saksı değiştirmek, budamak, yeri geldiğinde azotça zengin gübre vermek ağacınızın sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümesine, canlanmasına yardımcı olacaktır. Ancak düzenli bakımı haricinde onlara istedikleri ilgiyi vermeniz de gerekir unutmayın sevgi en büyük ihtiyaçtır . . .

6. Limon Ağacı Evde Nerede Durmalı?

Limon ağacı rüzgar ve soğuğu sevmediği için balkon ve terasta konumlandırılacaksa rüzgar almayan güneş alan bir ortamda tutulmalıdır. Kapalı alanda ise kalorifer yanına konulmamalıdır. Yoğun güneş ve yoğun ışık isterler.

7. Evde Limon Ağacı Kışın Yaprak Döker mi?

Limon ağaçları kış şartlarına çok dayanıksızdır bu yüzden yaprak dökebilirler.

8. Evde Limon Ağacı Ne Zaman Limon Verir?

Limon ağacı, sonbaharda başlayıp ilkbahara kadar olgunlaştıkça meyvelerini verir.

9. Limon Ağacı Meyvesini Neden Döker?

Sıcaklık değişimleri, yanlış veya fazla gübre kullanımı, aşırı sulama, azot ve fosfor eksikliği meyve dökülmesine sebep olur. (2)

10. Limon Ağacı Dikenli Bir Ağaç mıdır?

Hemen hemen tüm limon cinsleri dikenlidir fakat fidanken bu anlaşılamayabilir, ağaç formuna geldiğinde dikenler ortaya çıkacaktır.

11. Limon Ağacı Hangi Toprağı Sever?

Organik gübre içeren, kil ve humus oranı yüksek topraklar fidanınızın büyümesi için en uygun toprak koşullarıdır.

12. Evde Limon Ağacı Meyve Vermiyor?

Limon ağacınız meyve vermiyorsa sebebi cinsinden olmakla birlikte hastalık ve çeşitli zararlılardan, yanlış gübre kullanımından, aşı gerektiğinden olabilir.

Faydalanılan Kaynaklar

  1. https://www.tarimbilgisi.com/haber/meyve/kac-farkli-limon-turu-var/
  2. https://www.limonagaci.net/limon-agaci-meyve-vermiyor.html
  3. https://24segodnya.ru/tr/uhod/esli-opadayut-listya-limona-prichiny-metody-borby-u-limona-opadayut/
  4. https://hepsibahcemden.com/limon-fidanini-evde-yetistirme/

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi-Peyzaj Mimarlığı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (41)

  1. 10 Nisan 2021

    Teşekkürler bende yeni limon ağacı aldım çok sevdim ama meyveleri dökülüyor sizin tavsiyesini şimdi uygulicam

  2. arkadaşlar benim bir limon fidem var balkonda kalıyor ama yaprakları dökülmek üzere ne yapmalıyım dogal mı bu arada limon fidem nerdeyse 6 aylık 10 santim falan lütfen cavaplayın

  3. Fatmanur Hanım çok açıklayıcı olmuş verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim😇

  4. Bilgileriniz için teşekkür ederim çok faydalı olmuş. Ben de limon ağacı yetiştirmeyi düşünüyorum.

  5. Fatmanur hanım bilgiler çok açıklayıcı olmuş artık evde limon yetiştirebilirim . Yazınız için çok teşekkürler 👍🏻

  6. Limon ağacıyla ilgi internette bulduğum en faydalı paylaşım bu oldu. Limon ağacıyla ilgili tüm detayları vermişsiniz gerçekten çok teşekkür ederim☺️

  7. Güzel bir çalışma evde uygulanabilecek güzel citrus örneklerinden bir tanesi ☺️ Başarılarının devamını dilerim 😌

  8. 14 Aralık 2020

    Güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Bilgiyi görsel olarak video ve fotoğraflarla desteklemeniz de iyi olmuş. Teşekkürler :)

  9. bu konuda yaptığım araştırmalarda en iyilerden. bilgilendirme için teşekkürler

  10. Bu yararlı bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz çok açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş mutlaka deneyip gözlemleyeceğim.

  11. 14 Aralık 2020

    Merve Tuğba Hanım, Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. O numaralar kopyala yapıştırdan kaynaklı değil, en altta kaynakça bölümünde vermiş olduğum sitelerden alındığını belirtmek için yazdığım rakamlardır..

  12. 14 Aralık 2020

    fatma hanım bilgiler cok yararlı basarılarınızın devamını dılerım

  13. Evde bir sürü bitki beksleyen ben, limona cesaret edemiyordum. Çok faydalı bir makale olmuş devamı gelir umarım.🤞

  14. Ben gibi evde bitki yetiştirmeyi çok seven biri olarak öyle faydalı bir yazı olmuş ki. Çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için 😊

  15. Şahane bir anlatım olmuş.Mutlaka deneyeceğim.Cok teşekkürler.Umarim böyle içeriklerin devamı gelir

  16. Bayıldım.

  17. Bu değerli bilgiler için teşekkür ederim. Emeklerinize sağlık 🤗

  18. Ellerinize sağlık, çok faydalı yazı olmuş Fatma hanım. Başarılarınızın devamını dilerim.

  19. Düşüncelerini paylaştığın için teşekkür ediyorum. Emeğine sağlık çok güzel bir çalışma olmuş 🙏 Başarılarının devamını diliyorum 🌸

  20. Bu güzel bilgilerin ve emeğin için teşekkür ederiz Fatmanur. Başarıların devamını görmek dileğiyle:)

  21. Perfect 👍🏻

  22. Fatmanur hanım bu bilgilendirme için teşekkür ederim. Evde deneyeceğim

  23. Çok faydalı bir yazı teşekkürler 😊

  24. Bilgiler için teşekkür ederim. Fatmanur hanım sayenizde artık
    Güzel bir limon ağacı yetistirebilecegiz 😊😊

  25. Emeğinize sağlık çok açıklayıcı olmuş :)

  26. Güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkür ederiz emeğinize sağlık 😇

  27. 13 Aralık 2020

    Limon ağaçlarımın kurumasına sebep olan yanlışlarımı öğrendim sayende teşekkür ediyorum 😊

  28. Böylesine güzel bilgiler için çok teşekkürler , bu bilgiler etrafında bilmediklerimizi öğrendik emeğinize sağlık …

  29. 13 Aralık 2020

    Eline, emeğine, düşüncene sağlık. Mükemmel bir yazı, mükemmel bilgiler… Bundan sonraki yazılarının bundan daha iyi olsun. Başarı seninle olun…

  30. Çok yararlı bir bilgilendirme olmuş. Kafamdaki soruların cevaplarına ulaştım teşekkürler.

  31. Bu güzel bilgilerin ve emeğin için teşekkür ederiz , başarılarının devamını dilerim :)

  32. Fatmanur hanım bu güzel bilgilendirme için teşekkür ediyorum. Diğer yazılarınızı da bekliyorum 😊

  33. Artık pandemi döneminde, bir uğraşımız oldu. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz . Fatmanur Hanım.

  34. Ne kadar güzel bilgiler sağladın bize, eline emeğine sağlık🌸🥰

  35. Fatmanur hanım sayenizde limon ağacım hakkında bilmediklerimi öğrendim emeğinize sağlık

  36. Gayet açıklayıcı olmuş hemen deneyeceğim bende. çok teşekkür ederim bilgiler için

  37. Limon ağacının böylesine faydalı olduğunu bilmiyordum, teşekkürler bilgiler için 😇

  38. Eşsiz bilgiler için teşekkür ederim. Dikkatle uygulayacağım dediklerinizi 😇

  39. 13 Aralık 2020

    Bizleri böylesi güzel bilgilerle aydınlattığınız için teşekkür ederiz.Yazınızın devamını dileriz.

  40. Böyle bilgi dolu yazın için teşekkürler, başarılarının devamının geleceğine inanıyorum. Daha birçok yazarı olduğun yazıları okumak ve bilgi edinmek için bekliyorum.. tebrikler ..

  41. Fatmanur Hanım bilgilendirme için teşekkürler. Evde çiçeğimde deneyeceğim bu güzel bilgileri. 😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir