Hızlı Git
Deniz kıyılarında kıyı bahçe veya kamusal alan tasarımı yapılırken kullanılan bitkilerin denizden aşırı rüzgarla gelen tuzlu deniz suyuna toleranslı olmalıdır. Deniz kenarları gün içerisinde en fazla güneş alan kısımlardır. Bu yüzden peyzaj mimarlığında kıyı bitkilendirme tasarımı yaparken bu iki koşulla dayanıklı bitki türlerinin seçimine dikkat edilmelidir.
Peyzaj Mimarlığında Deniz Kıyısı Bitkileri
Aşırı güneşe, aşırı rüzgarlara ve kumlu topraklara toleransı yüksek bitkilerin kullanımı en iyi performansı verecektir, aşağıda kıyı tasarımlarında kullanabileceğiniz bazı bitkiler verilmiştir.
Eucalyptus globulus silver drop – Mavi Okaliptus Ağacı ve özellikleri
- 700 e aşkın türü bulunan okaliptus ağaçları 50 Metreye kadar boy yapabilirler, gövde renkleri beyazdır olgunlaştıkça kabuklar boyuna soyulur gövde estetik bir şekilde farklı renklere bürünür.
- Yaprakları eliptik şekilde parlak ve kaygandır, çiçekleri pamukçuk şekilde çok gösterişli değildir, okaliptus ağaçları sulak ve nemli bölgelerden hoşlanırlar denizden gelen rüzgara ve deniz suyuna toleransları yüksektir.
- Türkiye’nin çok soğuk olmayan ılıman bölgelerinde rahatlıkla yetişir.
Melia azedarach – Tesbih Ağacı Ve Özellikleri
- Tesbih ağaçları yeşil yaprak üzerine beyaz çiçekleri ile kış döneminde ise kuru yaprakları üzerindeki tohum kapsülleri ile oldukça estetik çok yıllık yaprak döken bir türdür.
- Gövdeleri siyah boyuna çatlaklı haldedir formları kaligrafik özellik gösterirler, tesbih şeklindeki meyveleri zehirlidir, kesinlikle yenilmemelidir.
- Kumlu, killi ve tınlı topraklarda iyi gelişme gösterir, güneşli ve yarı gölge ortamlardan hoşlanır kuraklığa ve donlara karşı dayanıklıdır, deniz kıyılarında kullanımı uygun türlerdendir tuzlu suya toleransı yüksektir.
Laurus nobilis -Akdeniz Defnesi Bitkisi Ve Özellikleri
- Genellikle çalı formunda bazen 10 metreye kadar boy yapabilen budama ile form vermeye uygun yaprak dökmeyen tıbbı aromatik bir bitkidir, genellikle set ve çit bitkisi olarak değerlendirilir.
- Ilıman iklim bitkisidir soğuklara ve donlara dayanamayabilir, genellikle sahil kesimlerinde oldukça sık kullanılan bir türdür,
- Kumlu killi topraklarda iyi gelişme gösterir rüzgara karşı dayanıklıdır formunu sık dokusundan kaynaklı rüzgarı ve sesi kesmek için değerlendirilebilir.
Pinus pinaster – Sahil Çamı Bitkisi Ve Özellikleri
- 20-30 Metreye kadar boy yapabilen herdem yeşil iğne yapraklı bir türdür, bol reçine ve 15-20 Cm kozalağa sahip olması sebebiyle oturma birimleri ve otoparklarda kullanımı uygun değildir, daha çok fonksiyonel olarak değerlendirilebilir.
- Toprak bakımından seçici değildir her türlü toprakta yetişir, kumlu topraklarda daha iyi gelişme gösterir, karasal iklim koşullarında yetişemez bol nemli alanları sever ve yetiştirilmesi uygundur,
- Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişir, kazık gök yapar rüzgara ve deniz serpintilerine oldukça toleranslıdır, sahil kıyılarına kadar iner yetiştirme koşulları ismini de bu yüzden almıştır.
Nerium oleander – Zakkum Bitkisi Ve Özellikleri
- Genellikle çalı formunda değerlendirilen zakkum bitkilere 6 metreye kadar boy yapabilen ağaççık türleri de sık kullanılır, yabani olarak doğada çok sık karşılaştığımız bu tür peyzaj mimarlığında tasarımlarda yer verilmektedir.
- Eliptik yapraklara sahip olan bu tür yaz kış yeşildir , yaz aylarında pembe çiçekler acar bitkinin tüm gövdesi zehirli olduğundan kullanımda dikkatli olunmalıdır.
- Yabani olması sebebiyle oldukça dayanıklı bir türdür, kuraklığı, donlara, hava kirliliğine, taban suyuna ve tuzluluğa oldukça toleranslıdır.
Pittossporum tobira – Yıldız Çalısı Bitkisi Ve Özellikleri
- Genellikle çalı formunda değerlendirilen yıldız çalıları ana vatanında 8-10 metreye kadar boy yapabilirler, alan doldurmalarda sık tercih edilen bir bitki türüdür.
- Yaz aylarında şemsiyem si dik duran beyaz çiçekler açar ardından kapsülümsü kırmızı renkte meyveleri vardır meyveleri zehirlidir kullanımlarda dikkatli olmak gerekir.
- Deniz kıyısındaki rüzgar tuz serpintisine oldukça dayanıklı bir çalıdır, gölge ve yarı gölge ortamlarda yetişebilir,
- Bir diğer ismi de çıtkırıldımdır dallarının çok hassas olması sebebiyle bu ismi almıştır taşıma esnasında bile zarar görebilir, kar yağışı çok olan bölgelerde ve sirkülasyon ağının yüksek olduğu alanlarda kullanımı uygun değildir.
Carpobrotus acinaciformis – Kazayağı Bitkisi Ve Özellikleri
- 20-30 Cm boy yapabilen bir yer örtücüdür, yapraklı dolgun etli ve yayılıcı bir türdür, özellikle orta refüjlerde ve kaya bahçelerinde sık tercih edilir, kolaylıkla bulunduğu yüzeyi kaplar, çok yıllık bitkidir kurumuş yaprakları temizlendiğinde daha iyi gelişme gösterir.
- Her türlü toprakta yetişir, iyi drenajlı topraklarda ve taşlı kumlarda iyi gelişme gösterir, tuza dayanıklıdır, deniz kenarlarında bordürlerde ve refüjlerde kullanılır,
Robinia pseudoacacia – Yalancı Akasya bitkisi Ve Özellikleri
- 20 Metreye kadar boylanabilen yaprak döken çalı veya ağaçlardır, yeni sürgünlerin genellikle dikenlidir, polarizasyon bahçesi için uygundur.
- Yaz aylarına doğru beyaz ve pembe sarkık çiçekler açar, hoş kokuludur arı ve böcekleri üzerine çekerler.
- Gölge sağlama, toprak ıslahı ve perdeleme olarak sık tercih edilebilir, Toprak bakımında kanaatkardır, kent kirliliğine, rüzgara ve deniz serpintisine dayanıklıdır.
- Kullanımları genellikle orta refüjlerde, oturma birimlerinde ve yönlendirme bitkisi olarak kullanılabilir.
Callistemon citrinus – Fırça Çalısı Bitkisi Ve Özellikleri
- Genellikle çalı formunda bulunurlar 5-6 metreye kadar boylanabilen bu türler herdem yeşil yaprak dökmeyen yaz aylarında fırçaya benzer kırmızı renkte çiçek acar.
- Ilıman iklim bitkisidir soğuk ve donlara karşı hassastır, kuraklığa ve su baskınlarına dayanıklıdır, iyi drenajlı topraklarda iyi gelişme gösterir kumlu killi topraklardan hoşlanırlar bol güneşli alanları sever, aşırı rüzgar ve deniz serpintilerine karşı dayanıklıdır.
Tamarix tetrandra -Ilgın Bitkisi Ve Özellikleri
- 4-5 Metreye kadar boy yapabilen sonbaharda yaprak sararmasının ardından yaprak dönekn bir türdür, çiçek güzelliği ile tercih edilir sıkı kümeler halinde açık pembe çiçekler açar
- Güneşli ve yarı gölge ortamlarda iyi gelişme gösterir toprak bakımından kanaatkardır, karasal iklime dahi kolayca adapte olabilir.
- Rüzgara ve donlara karşı dayanıklıdır, toprak toleransı yüksektir, deniz serpintilerine karşı dayanıklıdır.
- Çatı bahçeleri, park ve bahçelerde endüstriyel alanlarda ve saksılarda değerlendirilebilir.
Elaeagnus angustifolia – İğde Ağacı Ve Özellikleri
- Genellikle meyve ağacı olarak bilinirler, kül renginde kış yaz yaprak dökmeyen yaz başında beyaz çiçek açarlar ardından misket büyüklüğünde turuncu- kahverengi renkte meyveler oluşur yenilebilir bir türdür.
- Azotu kökünde depolayabilme sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yaşamını devam ettirebilir, kuraklığa ve donlara dayanıklıdır,
- Pek çok erozyon bölgesinde değerlendirilebilir, rüzgar perdesi olarak tercih edilen bir türdür, deniz kenarlarında kullanımı oldukça uygundur.
Salix babylonica – Salkım Söğüt Ağacı ve Özellikleri
- Genellikle su kenarlarında karşılaşacağınız bir söğüt türüdür, 10 metreye kadar boy yapabilirler dalları aşığa sarkıktır zemine kadar gelirler, bakımı oldukça kolaydır bol sulak alanlarda yetişir.
- Çok fazla çap yapması acısından geniş alanlarda kullanımı daha uygundur, sonbaharda sararma meydana gelir ve yapraklarını döker.
- Toprak isteği bakımından killi ve kayalı topraklardan hoşlanırlar bol güneşli alanlarda daha iyi gelişirler, donlara ve soğuklara dayanıklı bir türdür ayrıca deniz kenarlarında ki tuzlu suya da dayanıklıdır.
+1