Bazalt taşı Erzurum Nenehatun’a bağlı sivişli köyünden çıkarılmaktadır. Bazalt taşı sağlam ve ocaktan çıkarılması nispeten kolay olmasına karşılık, çok sert ve ağır olmasından dolayı sınırlı bir kullanıma sahiptir.
Aşınma ve iklim şartlarından en az etkilenmesi nedeniyle bazalttercih edilme sırasında, önde gelen doğal taştır. Bazalt değişik kalınlık ve ölçülerde Mimari yapıların her safhasında, Zemin ve cephe kaplamalarında, Şehir içi yollarda, Kaldırımlarda, Tretuvarlarda ve Bahçe düzenlemesinde kullanılmaktadır.

Bazalt, volkanik kaya kütlelerinden biri. Siyah renkte ve kesif yığınlar halindedir. Doğada kütle, damar ve akıntı halinde bulunur. Başlıca özelliklerinden birisi, altıgen prizmalar biçiminde, büyük sütunlar meydana getirmesidir. Bu sütunlar, mağma akıntılarının soğuyup büzülmesinden ileri gelmiştir. Sert ve dayanıklı bir taş olduğundan kaldırım, yapı taş, demiryolu, köprü malzemesi olarak kullanılır. Yeryüzünde çok bol olan bazalt, bazı memleketlerde, binlerce kilometrekarelik yerleri örter. Birleşik Krallık’ın kuzeyi, İrlanda, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük Hindistan’da Dekkan bölgesindeki bazalt yığınları 300.000 kilometrekarelik geniş bir bölgeyi kaplar.