Chaumont-sur-Loire Uluslararası Bahçe Festivali
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Chaumont-sur-Loire Uluslararası Bahçe Festivali

0
Reklam Sponsoru

Chaumont-sur-Loire Uluslararası Bahçe Festivali her sene farklı bir konseptle festival düzenliyor. Onlardan biri olan 2015 yılına ait bu olağanüstü bahçeler, bitki koleksiyoncularına ait ve daha önce görülmemiş bitkileri gözler önüne seriyorlar. Her bir koleksiyoncu kendi tutkularını ve heyecanlarını yansıttıkları bahçeler ortaya koyuyorlar. Kimsenin sahip olmadığı şeyleri toplamak, eşsiz ve değerli bitkilerle koleksiyon oluşturmak en önemli amaçları. Daha önce hiç görülmemiş veya nadiren görülmemiş, çağdaş, beklenmedik ve şaşırtıcı bir şekilde ortaya konan ve yenilikçi, istisnai ve sıra dışı malzemeler, tasarımlar ve sergiler kullanan bitkilerle dolup taşma sözü veriyor bu sanatçılar. Bu festivalin en dikkat çeken bahçe ve koleksiyonlarından birkaçını sizlerle paylaşacağım. Eminim ki sizde gördükleriniz karşısında çok etkileneceksiniz.

İlk bahçe LES CHASSEURS DE PLANTES DE JARDIN Türkçe adı ile Bitki Avcıları. 

Bu bahçe, zamanın başlangıcından beri bitki dünyasını keşfe çıkan herkese bir övgü niteliğindedir. Ve onlar sadece botanikçiler değil, aynı zamanda maceracılar ve kaşifler. Bilinmeyen topraklara, vahşi kabileler ve tehlikeli hayvanlarla dolu adalara, egzotik hastalıklarla dolu adalara ulaşmak için aylarca denizde kaldılar ve tek amaçları bilinmeyen bir bitkiyi bulmak, onu Avrupa’ya geri getirmek ve onu olağanüstü bir şeyin parçası yapmak için hayatlarını riske attılar. Amaçları olağanüstü bir manzara oluşturmak. Bu şaşırtıcı bitki dünyasının tam ortasında, üç sera, insanın bozulmamış arazideki varlığını simgeliyor. Bu zarif nesneler, bu bitki öncülerinin hikayesini anlatmak için bahçeye yerleştirilmiş adeta. Ziyaretçilere, bu gerçek bitki toplayıcılarının yerine geçme ve yeni bir dünyayı keşfetmenin onlar için nasıl bir şey olduğunu deneyimleme şansı veriliyor.

İkinci sıra dışı bahçe NUANCES. Bu eşsiz, koleksiyon parçası bir merak konusu, üzerinde düşünebileceğimiz basit bir nüans bahçesi. Bir açık hava müzesi sergisi. Mavimsi bitki tonlarının dalgasıyla taşınan bu tabloya rüyalardan tefekkür, derinden ışığa, ruhani düşünceler yer veriyor. Tıpkı mavi bir denize kendinizi bırakmak gibi, kişisel bir iç gözlem, adeta meditasyon hissi veriyor bu bahçe. Bu bahçenin düzeni bizi bilgelik ve gönül rahatlığıyla aşılayan, ruhumuzun derinliklerine, farklı mavilerin beklenmedik ufuklar açtığı, geleceğe yeni bir bakış açısı ve kendimize bakmanın yeni bir yolunu açan bir yolculuğa çıkarıyor.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Arabis Alpina - Kaz Teresi Özellikleri

Bu bahçe birçoğunuzun da ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir bahçe. Hepimizin küçükken aradığı ama bulamadığı 4 yapraklı yonca koleksiyonu. Binlerce 4 yapraklı yonca… Efsaneye göre, Havva onunla Cennet Bahçesi’nden dört yapraklı bir yoncayı alıp bu son derece nadir türü Dünya’ya saçıyor. Yunanlılar zehir olduğuna inanırken, Romalılar için yılan ısırıklarına karşı bir çare olduğuna inanıyorlardı. Bu yoncalardan birine sahip olan bir Druid, iblislerin varlığını algılayabilmesi için desteklendi … İnançlar ve efsaneler, dört yapraklı yoncayı yüzyıllardır çevrelemiş, var olan her ahlaksızlığa ve erdeme atfedilmiştir. Bu günlerde, bu mutant’ın iyi şans getirdiği iddia ediliyor. Size hiç şüphesiz zenginlik, sevgi, sağlık ve refah getirecek olan bu değerli yoncayı bulma umuduyla bir çimen parçasını aramak için iyi bir saat geçirmediniz mi?

Bu bahçe gizemli yerlerle dolu ve adeta Alice Harikalar Diyarındaymış hissiyatı veren bir bahçe. Tıpkı Alice gibi, ötesinde ne olduğunu gerçekten bilmeden giriyorsunuz ve kendinizi kimsenin göremeyeceği bir yerde buluyorsunuz. Görünüşe bakılırsa, sahibi çimenleri kıpır kıpır büyütmek için bırakmaya karar vermiş ve bitkiler istediği gibi gelişmeye karar vermiş . Yani bitkiler fazlasıyla uzun, uçuş uçuş ve yanlarından geçerken dokunabileceğimiz hizada.
Tablolar, bahçenin ilk bölümüyle tam bir tezat oluşturacak şekilde canlı ve özenle oluşturulmuş. Burası bir resim koleksiyoncusunun gizli bahçesi mi? Ya da doğanın üstünlük kazandığı bir müze mi? diye düşündürüyor insana. Ama birdenbire bunun ortalama resim sergisi olmadığı hissine kapılıyorsunuz. Bazı nesneler, yalnızca bir karede yeniden görünmek üzere bir kareden kayboluyor. Aslında, bunlar duvarda asılı olan resimler değil, büyük, hafif eğimli aynalar … Ve bu ayna resimlerinin içeriği, bahçenin ve onun bitki yığınlarının bir yansımasıdır, çünkü ön planda bir çayır çimen tarafından gizlenmişler.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Türkiye'de Yetişen 12 (Acer) Akçaağaç Türü ve Özellikleri


Bu son bahçe, sardunyanın çarpıcı çeşitliliğine saygı duruşunda bulunuyor. Her türde ve çeşitte yüzlerce sardunyayı bu bahçede görmek mümkün. Sardunyaların sıkıcı olduğunu düşünenler varsa bu bahçenin içinde görsel bir şölenle rüyadaymış gibi hissedecek.

Beni en çok etkileyen koleksiyonları sizlerle paylaştım. Bu ve bundan daha fazla koleksiyonları görmek için bitki koleksiyoncularının web sitesini ziyaret etmenizi ve eşsiz manzaralar karşısında hayal dünyasına dalmanızı tavsiye ederim.

Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir