Daha önce et ile beslenen bir bitkinin varlığından haberdar değilseniz, yazımızın devamında gördüklerinize oldukça şaşıracaksınız. Venus fly trap bitkisi adıyla da anılan sinekkapan, mükemmel özelliklere sahip et obur bitki türlerinden biridir.
Halk arasında et, böcek ve sinek yiyen bitki olarak bilinen sinekkapan bitkisi, bitkiler aleminin en ilginç bitkilerinden biridir. Anavatanı ABD’nin doğu-güneydoğu subtropikal iklimli kıyı kesimleridir. Azot bakımından oldukça fakir topraklarda yetişen sinekkapan bitkisi azot ihtiyacını karşılamak için avlanırlar. Bu etçil bitkinin yemek listesinde bulunan ufak hayvanlar ise tırtıllar, sinekler, kelebekler ve arılardır.
Renkleri ile oldukça ilgi çeken bu bitki, böcekleri kendine çeken özel ve çekici bir sıvı salgılar. Hoş kokulu sıvının etkisiyle sinekkapan bitkisinin tadına bakmak isteyen bu hayvanlar bitkinin tuzağına düşerek bitkiye yem olurlar. Sivri uçlu ve tırtıklı yapısıyla kıvrak bir mekanizmaya sahiptirler. Hareketi algılayan kapanları sayesinde ise üzerinde gezinen böceklerin kaçmalarına izin vermeden, kapanlarına kısılmalarını sağlarlar.
Peki kapan kapandıktan sonra avlanan böceklere ne olduğunu merak ettiniz mi?
Kapana kısılan av, canını kurtarmak için yaptığı her hareketinde daha da sıkışıp kapandan çıkışını imkansızlaştırır. Artık av için kapandan kurtuluş fırsatı kalmamıştır. Sinekkapan bitkisi kendine ait bitki sindirim enzimlerini çalıştırmaya başlar ve kapana sıkışan çaresiz böcek ölür. Avın büyüklüğüne bağlı olarak sindirim işlemi birkaç haftayı bulabilir.
Görünüşüyle büyüleyen sinekkapan bitkisini yetiştirmek için 3 temel kural vardır. Bu kurallar;
- IŞIK
- TOPRAK
- SU
Sinekkapan bitkisi sıcaklıktan hoşlanan bir bitki olduğu için günlük 4 saat direkt güneş ışığına maruz bırakmak bitkimiz için yeterli olacaktır. Kalan zamanlarında ise aydınlık ortamlarda durması fotosentez periyodu için oldukça yararlıdır.
Toprağının nemli kalması ise bu bitki için en önemli kriter. Kuru toprakta yaşayamayan sinekkapan bitkisi minerali yüksek olan toprağa dikilmelidir.
Etçil bitkinizi düşük mineral içeren sular ile sulayın. Sularken saf su, yağmur suyu, klima, akü ve ütü suyu kullanabilirsiniz.
Söylemeden geçmeyelim. Sinekkapan bitkisinin yaşaması için beslemenize gerek yoktur. Yaşayabilmesi için sağladığınız uygun koşulların (ışık, su, toprak)olması yaşayabilmeleri için yeterli olacaktır.
KAYNAKLAR:
- Web Sitesi: www.flickr.com, Erişim Tarihi: 13.03.2021
- Web Sitesi: www.sinekkapan.com, Erişim Tarihi: 13.03.2021
- Web Sitesi: www.azbitki.com, Erişim Tarihi: 13.03.21