ObelArt Biotop Water Garden: Bir Ormanı Yerinden Taşımak
  1. Anasayfa
  2. Parlak Fikirler

ObelArt Biotop Water Garden: Bir Ormanı Yerinden Taşımak

0
Reklam Sponsoru

Bir inşaat yapılacak, düşünülen arazi ise ağaçlarla kaplı. Ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkenin böyle bir durumda tutumu ağaçları keserek araziyi imara açmak. Aslında şimdi bahsedeceğim yerde de bu şekilde bir yol izlenmiş. Ama bir farkla: ağaçlar dikkatli bir şekilde sökülerek yakındaki bir çayıra taşınmış. Biraz daha net anlatalım, detaylarına bakalım.

Bahsi geçen olay, Japonya’da Nasu Dağları yakınlarında bir yerde gerçekleşiyor. ObelArt Biotop Water Garden , bir otel inşaatı için seçilen arazideki 318 ağacın yakınlardaki benzer büyüklükteki çayıra özenli nakli ve insanın bu şekilde bir müdahalede de bulunabileceğinin çarpıcı bir örneği aslında.

Junya Ishigami + Associates‘ın tasarladığı bu proje otel için araziyi boşaltmanın yanı sıra büyük bir yankı uyandırarak aynı zamanda Japonların ”Bahçe, meditasyon ve tefekkür yeridir.” yaklaşımıyla da örtüşüyor. Eskiden bir çeltik tarlası olan çayıra taşınan ağaçlarla alanda birden fazla yaşamın hafızası yenileniyor. Alandaki olgun ağaçlar dikkatli bir şekilde kökleriyle sökülerek önceden belirlenmiş konumlarına taşınıyor.

Taşınan ağaçların etrafına ise önceden alanda yer alan çeltik tarlasını hatırlatan göletler konumlandırılıyor. Japon bahçe sanatında karşılaştığımız bu geçmişi hatırlatan, bahçede yer alan her öğenin bir hikayesi ve rolü olması geleneğini bu konuda da rahatlıkla görebiliyoruz. Hem geçmişe atıf yapan hem de su canlıları için habitat olan bu göletler ayrıca yansımalarıyla gökyüzünü de eşsiz bir manzara olarak ağaçlara taşıyor.

Yerleri değiştirilen ağaçların tamamına yakını Türkiye’nin de orman dokusunda sıkça rastladığımız kayın ve meşe gibi yaprak döken ağaçlardan oluşuyor. Bu ağaç türleri normalde yoğun su yatakları ya da bataklık gibi yerlerde yaşayamıyor. Göletlerin ağaçlara zarar vermemesi için su yalıtımı uygulanarak kurulan bu düzende görüntüde doğal ama teknikte yapay bir denge oluşturuluyor. Ayrıca su bahçelerinin kontrolsüz kaldığında bataklığa dönüşmemesi için de dikkatli ve yoğun bir bakım yapılmakta.

Bu taşınma ve yeniden bir habitat oluşturma süreci alanında uzman peyzaj mimarları, ağaç uzmanı ekologlar, mühendisler ve bahçıvanların işbirliği ile 4 yılda tamamlanmıştır. Tamamlandığında hem estetik hem de ekolojik olarak eşsiz bir örnek teşkil eden bahçe, insanın doğaya zarar vermeden ve hatta iyileştirerek işbirliği içinde bir ilişki kurulabileceğini kanıtlıyor.

Junya Ishigami + Associates; ObelArt Biotop Water Garden projesi acil bir krizde ufuk açıcı çözüm sunduğu için Henrik Frode Obel Vakfı tarafından 100.000 €’luk uluslarası bir ödüle layık görülüyor. Bu ödül de ayrıca dünyanın en zengin mimarlık ödülü.

Kaynakça:

İstanbul Üniversitesi-Peyzaj Mimarlığı Doktora🌍/ İstanbul📍

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir