Genellikle müstakil evlerin hemen girişinde, evin duvarına bitişik ve üstü kapalı dinlenme alanları olarak tasarlanır verandalar. Hava koşullarının dışarıda oturmaya çok elverişli olmadığı iklimlerde ya da farklı nedenlerden dolayı camla kapalı örnekleri de vardır.
Bu yazımda, etrafı camla kapatılmış veranda ve balkon sistemini anlatmaya çalışacağım. Biraz olsun evin kapalı ve sıkışık betonarme duvarlarından kurtulup, evden dışarıya çıkmadan havanızı değiştirmek isterseniz, girişte tasarlanmış veranda sistemi bu ihtiyacınızı harikulade karşılayabilir. Etrafı camla ve üzeri farklı alternatiflerde çatı sistemi ile kapatılmış olan verandalarda, hem betonarmeden uzaklaşıp sakin ve huzurlu bir zaman geçirmek hem de şehrin kirli havasından uzaklaşmak istiyorsunuz. Kaçıp gidebileceğiniz tek alan ise o an için verandanız. Bu durumda, verandanızın tasarımı oldukça önem arz etmektedir. Verandanızı, muhteşem mekanlara dönüştürmek tamamen bu tasarımlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Şehrin gürültüsünden ve kirli havasından kurtulmak için verandanızın pergola sistemi ile zemin arasına katlanır cam balkon sistemi kurarak, öncelikle ses ve kirlilikten kurtularak işe başlayabilirsiniz. Tüm yanları ve üstü kapatılmış olan verandamız, bu haliyle evin içindeki bir odadan farksız. Verandanızda küçük dokunuşlar ve değişikliklerle, evinizden tamamen ayrılmış ve sakin ve huzurlu zaman geçirip enerji depolayabileceğiniz bağımsız bir bölüm haline getirmek de sizin elinizde.
Öncelikle zemini değiştirmekle başlayalım işe. Genelde veranda ve balkonlarda, klasik fayanslar ve karo taşları kullanılmaktadır. Hiç korkmadan tüm zemini kaldırın. Sonra bina doku ve renkleri ile uyumlu ya da yapacağınız tasarımla alakalı fırçalı veya mucartalı yüzey tipine sahip yeni nesil terrazo uygulaması ile zemin kaplamasını sağlayın. Zeminde kullanacağınız terrazonun yüzey özelliği çok önemlidir. Fırçalı veya mucartalı yüzey verandanıza bahçe havası katarken, cilalanmış yüzey terrazolar ile kaplanan verandanızın içerideki bir odadan farkı olmayacaktır.
Zemin değiştirmek bahçe havası verilmiş verandalar için ilk adımımızdı. İlk adımda yapılan doğru seçim, ikinci ve üçüncü adımda yapacağımız çalışmaların daha ön plana çıkmasını sağlayacaktır. İkinci adım olarak kulanım alanı ve ihtiyaca uygun mobilya seçimleri olacaktır. Genel olarak bahçe havası katmak istediğimiz verandamıza, ahşap ve doğal bahçe mobilyaları seçerek, planladığımız alanlarda isteğimize uygun montajlarını yapabiliriz. Sedir koltuklar, hasır kilimler, daha ekonomik ve doğal olması açısından kendimizin de yapabileceği hurda palet oturma birimleri ve masaları, hobi amaçlı boyayarak bu ürünleri kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hatta dinlenme amaçlı verandanızın büyüklüğüne göre hamak dahi kullanabilirsiniz.
Doğal havayı yakalamak için asıl öneli adım ise ikinci adımdır. İkinci adımda, doğru bitkisel seçim ve bunların doğru yerleşimi ile alakalıdır. Yaşadığınız bölgeye uygun iç mekan bitkiler, yapacak olduğunuz mobilya yerleşimine paralel olarak seçilmeli, bunar doğru ve etkileyici yöntemlerle yerleştirilmelidir. Mesela dışarıda görmek istemediğiniz ve doğallığı bozan görüntüleri dikey bahçe sistemi veya daha yüksek boylu bitkiler ile kapatıp, o alanda daha etkileyici ve görsel bir görüntü yakalayabilirsiniz. Yine verandanızın büyüklüğü ve yaşam alanlarına bağlı olarak bitki çapları seçilmeli ve bu bitkiler proporsiyona uygun olarak yerleştirilmelidir. Bu adımda bizi ve seçtiğimiz bitkiler en çok ilgilendiren konu ise havalandırma olayıdır. Temiz havaya ihtiyaç duyduğunuz tartışmasız bir gerçektir. Bu nedene yoğun yerleşim olmayan alanlarda, cam balkonda yapılacak açılır kanatlar sayesinde, yoğun yerleşim ve kirli havanın olduğu alanlarda ise havalandırma ve nemlendirme sistemi döşeyerek daha rahat nefes alabileceğiniz güzel ve etkili bir ortam oluşturmak sizin elinizde.
Yaşayan ve canlı bir veranda sistemi sayesinde şehir yaşamının stresinden bir an olsun uzaklaşmak mümkün olacaktır.