Althaea Officinalis – Hatmi Çiçeği Özellikleri
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Althaea Officinalis – Hatmi Çiçeği Özellikleri

0
Reklam Sponsoru

Ebegümeciler familyasına ait olan hatmi çiçeği, ana yurdu Çin olmasına karşın günümüzde Asya ve Avrupa’nın pek çok bölgesinde doğal olarak veya kültür türleri ile yetişmektedir. Halk arasında gül hatmi, deve gülü, hire, silindir çiçeği gibi isimlerle anılır. Latince adı Althaea officinalis (Sinonim=Alcea rosea)‘dır. Althaea kelimesi yunan-greek kökenli olup, iyileştirici anlamında kullanılmaktadır. Eski mısır döneminde ebegümeci olarak adlandırılmıştır. Kökleri şekerleme yapımında kullanılan ve kıtlık dönemlerinde pek çok bölgede keşfedilen lezzetli bir bitki olarak sofraları süslemiştir.

Althaea officinalis veya Alcea rosea

Yetişmek için uygun ortamı bulduğunda 2-2.5 metrelere kadar ulaşabilmektedir. Pek çeşitli renkleri bulunmaktadır. Beyazdan kırmızıya, pembeden turuncuya renk renk çiçek açarlar. Çiçekleri dalların ucunda bulunan yapraklara teker teker yada grup halinde sıralanmıştır.

Dikine yetişen, bir yıllık iki yıllık yada çok yıllık otsu bitkilerdir. Sağlam yapılı gövde üzerine, ince tüylerle kaplı kadifemsi bir görünüşe sahiptir. Yaz mevsiminde bol bol çiçek açarlar. Bahçe, çit ve duvar kenarlarında süs bitkisi olarak kullanılır ve güzel bir görünüm sağlarlar. Görselliğinin yanı sıra şifa bitkisi olarak yetiştirilir ve kullanılır. Mide rahatsızlıkları, diş eti problemleri, kuru öksürük gibi bir çok rahatsızlığa çözüm olabilen bir güzelliktir hatmi çiçeği.

İstekleri Ve Üretimi

Hatmi çiçeği, toprak isteği çok olmamasına karşın killi humus bakımından zengin topraklarda daha iyi yetişmektedir. Bol güneşli ve sıcak ortamları seven hatmi, şiddetli rüzgarlara karşı dayanıklı değildir.Bol güneş gören fakat korunaklı yerlerde bulunması gerekiyor. Makul düzeyde su istekleri vardır. Tohum , çelik yada kökleriyle kolayca çoğalabilirler. Tohumla üretimde, ilkbaharda sıcak yastıklara tohumlar ekilir. Çıkan ve gelişmeye başlayan hatmiler havalar ve toprak 15 dereceye kadar ısındığında 30-60 cm aralıklarla dikilir.

Halk arasında gül hatmi, deve gülü, hire, silindir çiçeği gibi isimlerle de anılır.

Hatmi çiçeği hem süs bitkisi hemde tıbbi aromatik bitki olarak yetiştirilir. Görsel güzelliği ile büyüleyen gül hatmi, insanlar için doğanın sunduğu şifa bitkisidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Yazın Müjdecisi 14 Çiçekli Ağaç ve Özellikleri

Gül hatmi Çiçeği Resimleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir