Mimari Proje ve Uygulamalarda Alüminyum Materyal Kullanımı
  1. Anasayfa
  2. İç Mimarlık

Mimari Proje ve Uygulamalarda Alüminyum Materyal Kullanımı

0
Reklam Sponsoru

Doğada birçok element bulunmaktadır. Bu elementlerin, bir tanesi de alüminyum elementidir. Alüminyum doğada, boksit cevheri olarak yer almaktadır. Boksit elementi dünyada yüksek oranda bulunan elementlerden biridir. Sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen, alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımı olan boksit, dünya ticaretinde de önemli bir yer tutmaktadır. Boksitler ayrıştırılarak ve işlenerek alüminyum materyali halinde projelerimizde kullanıma olanak sağlamaktadır.

Alüminyum, hafif ve işlenebilirliği kolay bir malzeme olduğu için mimaride tercih sebebidir. Hava şartlarına ve pek çok sıvı gaz ve asite karşı dayanıklıdır. Pas tutmaz. Yansıtma kabiliyeti sayesinde modern mimaride ışığın doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar. Kesim ve ebatlama imkanı olduğu gibi, elastik bir malzeme olduğu için rahatlıkla şekil verilebilir. Bu nedenle çim önü sınırlama elemanı, pergola, rüzgarlıklar ve giriş kapılarında etkin bir şekilde kullanılabilir. Farklı materyallerle kombin şekillerde tasarlanıp, projelerde etkin bir rol oynar. Doğal rengi, içerdiği demir miktarına bağlı olarak sarı, kahverengi ve kırmızı olabileceği gibi kirli-beyazdan, griye kadar değişmektedir. Ayrıca, doğal rengin dışında elektrostatik toz boya yöntemi ile boyanarak projelerde istenilen görsellerde renkte texture dokularda boyanabilirler.

Mimari Proje ve Uygulamalarda Alüminyum Materyal Kullanımı

Mimaride metal kullanımı son dönemlerin teknolojisi ile birleştiği zaman, tasarımların vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.  Metal kaplamalar, tasarımlarımıza birer metal kabuk şeklinde kaplanmakta ve bu kaplamalar farklı ışık oyunları ile gösterişli hale gelmektedir. Bu gösterişli ışık oyunlarına metal kabuk olarak alüminyum materyalleri modern mimarinin son dönemlerde vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

Mimaride birçok uygulamada alüminyum materyalleri kullanılmaktadır. Bunlardan başlıcaları;

  • Küpeşteler: Bahçe, balkon ve teras parapet üstü duvarlarda daha modern bir görüntü sağlamak amacıyla, alüminyum kompozit levhalar ve özel kıvrılmış alüminyum levhalar kullanılabilir.
  • Korkuluklar: Sınırlarımızı belirlemek ve mahremiyetin sağlanması amacıyla alüminyum güneş kırıcı menfezler veya özel lazer kesim alüminyum saclardan imalatları yapılmış korkuluklar estetik görünümler sağlar.
  • Doğrama ve rüzgarlıklar: Kış bahçesi yapılacak alanların oluşturulması ve binalarda doğramalarda hem ekonomik hem de estetik bir çözüm sunar.
  • Alüminyum yumuşak bir metal olmasından ötürü ağır yük taşıyıcı değil hafif taşıyıcılar olarak giydirme cephe, giriş kapıları ve bekçi kulübeleri olarak da kullanım alanlarına sahiptir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Modern Mimaride Işığın Doğru Kullanımı

Mimar(2014)-Peyzaj Mimarı(2011) Mezunu, Pay Proje Mimarlık (Bornova-İZMİR) Kurucusu

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir