Hızlı Git
Estetik duruş sahibi mekanlara sahip olmak günümüzde son derece önemlidir. Görsel kalitesi yüksek peyzaj uygulamaları ve bahçe düzenlemeleri estetik kurallar gözetilerek yapıldığı zaman herkesi etkileyen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Orantılı ve dengeli bir tasarım peyzaj çalışmaları için büyük önem taşır. Dar bir bahçede genişlemesine büyüyen bir ağaç hem bahçenin görünümünü bozabilir hem de işlevselliğini azaltabilir.
Yapı ve Peyzaj Uygulaması Arasında Uyumluluk Nasıl Elde Edilir?
Bahçelerde peyzaj tasarım yapılacağı zaman önemli detay uyumdur. Yapı ile bahçenin uyumunun, bitkilerin birbiriyle renk ve görsel uyumluluklarını tamamlaması gerekir. Uyum, sadece görsel olarak değil simetriden de doğabilir. Bitkilerin birbiriyle olan simetrik oranları uyumluluğu ortaya çıkarır. Binaların giriş kısımlarına ya da yol kenarlarına dikilen simetrik bitkiler her zaman görsel olarak hoş bir izlenim ortaya çıkarır.
Her bahçe ve yapı birbirinden farklı özellikler taşır. Buna peyzajın bir kişiliği ve tarzı olması gerektiği de dahil edildiği zaman ortaya daha iyi uygulamalar çıkar. Bir bölge için uygulanan peyzaj uygulaması sizin için uygun olmayabilir. Bu tür durumlarda alanlar için yeni peyzaj uygulamalarının yapılması gerekir. Bahçe düzenleme işlemi ile kimlikli peyzaj tasarımları yapılmalıdır.
Bitki Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Bitkilerin seçimini rastgele yapmak yerine mekana uygun şekilde yapmak son derece önemlidir. Seçim yaparken nasıl bir stil yaratmak istediğinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Evin giriş yolunun iki tarafına sade bir bitki düzenlemesi yapılması işe yarayabilir. Asıl etkileyici görünümü evin arka bahçesine saklayabilirsiniz. Evin uzak kısmına büyük bitkiler yerleştirebilir ve sık kullanılan bölümlere küçük bitkiler ekebilirsiniz. Zevkinize uygun olabilecek şekilde salondan ya da mutfaktan dışarıya baktığınız zaman güzel gözükebilecek bitkilere sahip olabilirsiniz.
Bir alandaki peyzaj uygulamaları yapı ile birlikte başlamakla beraber (drenaj, tesviye, kot yerleştirme..) bitkilerle düzenlenecek kısım yapı işlemlerinden sonra yapılmalıdır. Yapı çalışmalarından kaynaklanabilecek ağır hasarlara bağlı sorunlar peyzaj uygulamasının güzelliğine gölge düşürebilir. Ayrıca yapı inşaatından kalan çirkin görüntüler peyzaj tasarımları ile kolayca kapatılabilir.
Peyzaj Uygulamaları için Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?
Bahçe düzenlemesinin yapılacağı bölgede toprak eğer kötüyse 5 ile 10 cm aralığında yenilenmelidir. Bu alandaki toprak iyi drene edildiği zaman oldukça iyi sonuçlar elde edilebilir. Peyzaj uygulamalarındaki işlemleri sıralamak gerekirse ilk olarak büyük ağaçlar, çalılar, yer örtücüler, çiçekler ve son olarak rulo çim ekiminin yapılacağı söylenebilir.
Sürekli ve düzenli şekilde sulama yapmak zaman içerisinde sizin için yorucu bir hal almaya başlayabilir. Fakat günümüzde bu işlem çözüme ulaşmıştır ve otomatik sulama sistemleri sayesinde işlemler insan gücüne ihtiyaç duymadan çalışabilir hale gelmiştir.
Peyzaj çalışmaları tek seferlik bir işlem gibi gözükse bile bahçenin görselliğinin korunabilmesi için bazı ek işlemlere ihtiyaç duyulabilir. Peyzaj uygulamasının ardından bahçe bakımını yapabilmek için bitkileri tanımak gereklidir. Bitkiler zamanla kütle ya da form değiştirebilir. Bu sebeple, peyzaj uygulanacağı zaman seçilen bitkilerin ilerleyen süreçlerde alacakları şekil ve boyutları bilinmelidir.
Alanınıza uygun bitkiler seçeceğiniz zaman düşük bütçeli bitkilere yönelebilirsiniz. İlk aşamalarda bu tür bitkiler istediğiniz şekilde iyi gözükmeyebilir. Fakat ilerleyen yıllarda son derece göz alıcı bir hal almaya başlar. Bütün bu detayları değerlendirirken bitki seçimlerinde bitkilerin bölgenizle olan uyumluluğuna, toprak ihtiyaçlarına ve gölge toleranslarına da dikkat etmelisiniz. Yanlış seçtiğiniz bitki kötü peyzaj çalışmasına yol açabileceği gibi alanın işlevselliğine ve çevreye de zarar verebilir.
Kaynak:
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Peyzaj
- https://www.peyzaj.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=4579&tipi=23&sube=0