Hızlı Git
Hareketli Seul şehrinde, kentsel gelişme ile doğanın huzuru arasındaki uyumu sağlamak için ekoloji tabanlı peyzaj tasarımına büyük önem verilmekte. Seul hükümetinin şehri yeşil şehir statüsüne getirebilmek için takip ettiği bir dizi stratejik gelecek planının içinde teknolojik yeniliklerin öncü merkezi olan Sangam-dong’daki Dijital Medya Şehri (DMC) sadece bir tanesidir. DMC’nin öncü merkez olmasının tek nedeni sunduğu teknolojik yenilikler değil aynı zamanda yakınında yer alan ve Haneul Park da dahil olmak üzere 5 farklı tematik parkı bünyesinde barındıran yeşil küme (green cluster) -Nanjido’dur.
Çöp toplama sahası olmadan önce Nanjido – Kaynak: daum.cafe.net
Adını “Nan” ve “jichi” nin birleşiminden alan ve “aşırı derecede güzel olan” anlamına gelen Nanjido, bir zamanlar yer fıstığı ve sorgum yetiştirilen güzel bir ada idi. Sık sık sel olaylarıyla mücadele etmek zorunda kalsa da öğrenciler piknik yapmak için bu adaya gelirlerdi.
Ancak, 1970’lerde Seul’deki hızlı ekonomik büyüme ve kontrolsüz nüfus artışı, atık seviyesinde ani bir yükselişe neden olunca, şehirde atık imha tesisi olacak uygun bir yer arayışına gidildi. Bütün aramalar sonunda, şehir dışında yer alan Nanjido ve çevresinin hem erişilebilir hem de geniş olması nedeniyle Seul’ün çöplerinin toplanması için en uygun yer olduğuna karar verildi.
Nanjido’daki çöp toplama sahası – Kaynak: Seoul Metropolitan Government
1978’de çöplük alanına dönüştürülen Nanjido, 1992’ye kadar faaliyetini sürdürdü ve bu süre boyunca bu devasa atık döküm sahasına 90 milyon metre küpün üzerinde evsel atık, endüstriyel atık vs. gömüldü.
Atıkların gömülmesi süreci 1978’den başlayarak ilk altı yıl boyunca yatay gömme yöntemi, sonraki 6 yıl ise dikey gömme yöntemi baz alınarak gerçekleştirildi. Ancak, hijyenik olmayan bu gömme yöntemleri sonucunda atıkların çevreye sızıntı suyu ve gaz şeklinde zararlı maddeler saldığı gözlemlendi. Sızıntı suyu, toprak ve su kirliliğine yol açarken, gaz ise zaman zaman yanıcı olduğu için tehlike oluşturarak çevresel endişelerin doğmasına neden oldu. Nanjido’nun etrafında yer alan dereler Han Nehri’nin kolları olduğu için bu derelerin kirlenmesi demek Han Nehri’nin kirlilikle karşı karşıya kalması anlamına geliyordu. Ayrıca, plansız ve aşırı atık gömülmesi sonucu zemin çökmesi ve toprak kayması gibi güvenlik sorunları ortaya çıktı.
Endişelerin daha da arttığı 1992 yılında “Seul, 600 Yıllık Başkent Şehri Projesi” kapsamında stratejik gelişim odaklı bir ana plan hazırlandı. Bu plan, Sangam, Yeouido, Yongsan, Tukseom ve Magok bölgelerini kapsıyordu. Bu proje kapsamında Nanjido’nun yer aldığı Sangam, Seul’ün kilit bölgesi olarak hem küreselleşmenin hem de Güney ile Kuzey’in birleşmesinin anahtarı olacaktı.
Nanjido – Kaynak: mur.com.mo
1992’nin sonunda, Seul şehrinin atıkları Sudokown çöp toplama alanında toplanmaya başlandı. 1994 yılında da Nanjido’daki çöp toplama faaliyeti tamamen sona erdi.
Nanjido’da faaliyetlerin sona ermesinin ardından ortaya çıkan en büyük tartışma yıllarca çöp toplama sahası olarak faaliyet göstermiş bu alanın nasıl kullanılacağına yönelikti. Bu alanın kullanımı için iki farklı görüş vardı: Erken Gelişim ve Uzun Vadeli Kalkınma.
‘Erken Gelişim’, gömülü atıkların kıyıdaki atık depolama sahalarına veya diğer yerlere taşınması ve ardından burayı bir konut veya iş alanı olarak yeniden geliştirmekti. Öte yandan, ‘Stabilizasyonun Ardından Uzun Vadeli Kalkınma’ görüşü, alanda var olan metan gazı ve sızıntı suyu için kirlilik önleme tesislerinin kurulması, arazinin stabil hale getirilmesi ve son olarak çevre ve ekolojik bir park inşa edildikten sonra koşullar oluştuğunda uzun vadede onu geliştirmekti. Farklı analizler yapıldıktan sonra Seul uzun vadeli kalkınmayı öneren ikinci görüşü uygulamaya karar verdi. Bu karar, Nanjido’nun yeniden hayat bulması için çok isabetli bir karardı.
Bu kararın ardından Nanjido’nun yeniden hayat bulmasını sağlayacak olan ‘Nanjido Ekolojik Park’ projesi geliştirildi. Ayrıca, Sangam Milenyum Şehir Projesi ve 1992’de inşa edilmesine karar verilen 2002 Kore-Japonya Dünya Kupası Stadyumu Projesi de bu alanın dönüşmesine olumlu katkı sağladı.
Nanjido Ekolojik Park Projesi
Nanjido Ekolojik Park projesi havadan görünüm -Kaynak: Seoul Metropolitan Government
Nanjido Ekolojik Park Projesi’nin planlama konsepti, doğanın ve insanların bir arada yaşarken aynı zamanda karşılıklı yarar sağladığı bir ‘simbiyotik ilişki’ yaratmaktı. Alanın stabilizasyonu, Haneul Park, Noeul Park ve Pyeonghwa Park’ın tasarımı gibi 8 çalışmayı kapsayan bu proje üç aşamada hayata geçirildi.
Nanjido Ekolojik Park konsept kesiti – Kaynak: Seoul Metropolitan Government
1.Zemin Stabilizasyonu
1998 yılında Nanjido’nun stabilize edilmesi için proje başlatılmış ve 2002 yılında tamamlanmıştır. Bu projenin yanında ekolojik bir park da inşa edilmiştir. Ancak atıkların biyolojik parçalanma süreci devam ettiği için alanın stabilizasyon sürecinin geçtiğimiz 2020 yılına kadar devam edeceği tahmin edildi. Bu süre zarfında Nanjido’daki atık materyallerin çevreye zarar verme riski en aza indirgenmeye çalışıldı.
2. Ekolojik Park Tasarımı
Seul hükümeti, Nanjido Ekolojik Park Geliştirme projesini mümkün olan en kısa sürede tamamlamak için tüm organizasyonel yeteneklerini seferber etti. Çünkü bu projenin 2002 Dünya Kupasi’ndan önce bitmesi gerekiyordu. Proje süresini kısaltmak için projenin kapsadığı depolama sahası stabilizasyonu, çevrenin yeşillendirilmesi, Heemang Ormanı, Pyeonghwa, Haneul, Noeul, Nanjicheon ve Najni Han Nehri park projeleri aynı anda hayata geçirildi.
3.Sürdürülebilit Atık Yönetimi
Son olarak, alanda sürdürülebilir atık yönetimini sağlamak için Noeul Parkı ile Haneul Parkı arasına Mapo Kaynakları Geri Toplama Tesisi inşa edildi. Böylelikle, Nanjido Ekolojik Parkı, yeni inşa edilen kaynak toplama, bölgesel ısıtma, sızıntı suyu arıtma ve çöplerden oluşan metan gazını toplama tesisleriyle birlikte kapsamlı kaynak geri dönüşümü yapabilme işlevine sahip hale geldi.
Bugün, Nanjido Ekolojik Park projesi altında tasarlanan 5 parkın oluşturduğu yeşil küme, kentsel telaştan bir kaçış sunmaktadır. Geniş çayırları, çiçek açan bahçeleri ve özenle tasarlanmış yolları, hem yerel halk hem de ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir. Bu parkların içinde en öne çıkan ise Haneul Park’tır.
Haneul Park
Haneul Park’ın havadan görünümü – Kaynak: mur.com.mo
Bir zamanlar bir çöp toplama sahasının parçası olan Haneul Park, geçirdiği dönüşümden sonra doğanın dayanıklılığının ve şehirdeki sürdürülebilirliğe olan bağlılığın hikayesini anlatmaktadır.
Haneul Park’taki kuş evleri
190.000 metrekarelik bir alana sahip olan park, Nanjido Döküm Sahası’nın en verimsiz toprak kalitesine sahip bölgesinde yer alır ve doğanın bu zorlu arazide nasıl yeniden canlanabileceğinin bir göstergesidir. Millennium Park Ana Plan Komisyonu tarafından ana planı belirlenmiş olan parkın peyzaj düzenlemesi ve çalışma tasarımı Yooshin Corporation Co., Ltd. ve Pyeonghwa Engineering Co., Ltd. tarafından gerçekleştirilmiştir.
Haneul Park’ta kullanılan pembe renkli “Muhlenbergia capillaris” bitkisi – kaynak: habkorea.net
Geniş çayırlık alan konseptine göre tasarlanan ve drenaj için sırt oluşturulan parkın güney-kuzey kesiminde gümüş renkli Çin kılıç otu (miscanthus sinensis) ve benzeri çok yıllık bitkiler yetiştirilirken, doğu-batı kesiminde ise genellikle yabani otlar ve bazı doğal çayır alanlar bulunmaktadır.
291 basamaklı merdivenden Seul manzarası
Haneul Park eski çöplük alanının en üst noktasında yer almaktadır. Bu yüzden, parka ulaşmak için metasequoia ağaçlarıyla sınırlandırılmış uzun patikalar ya da 291 basamaktan oluşan merdiven kullanılmaktadır. Ziyaretçiler merdivenden çıkarken ya da patikalarda yürürken Seul şehrinin panoramik manzaralarını görebilmektedir.
291 basamaklı merdivenden görünüm – Kaynak: Seoul Metropolitan Government
Geniş çayır alanlarda Çin kılıç otu gibi bitkilerle oluşturulan peyzaj tasarımları, aslında peyzaj mimarlarının elindeki kısıtlamaları değerlendirerek aldığı bir tasarım kararını yansıtmaktadır. Bu alanlar, geçmişte çöp toplama sahaları olarak kullanıldığı için, zemin stabilizasyonunu temin etmek amacıyla üst toprak kaplaması yapılmış ve bu da sadece 60 cm derinliğinde bitkilerin yetiştirilebileceği bir tabaka elde edilebilmiştir. Bu durum, ağaç dikimi ve yapı kurulumunu engellemiştir. Tasarım ve mühendislik ekipleri, bu kısıtlamaları göz önünde bulundurarak, çayır alanlarına özgü estetik ve ekolojik özellikleri en iyi şekilde yansıtan bitkilerle çalışmayı seçmişlerdir. Bu yaklaşım, alanın potansiyelini en iyi şekilde kullanmayı amaçlamıştır.
Haneul Park’tan Han Nehri manzarası – Kaynak: jenwanderstories.com
Haneul Park 22 ayrı yerdeki manzara noktasıyla ziyaretçilerinin Namsan Kulesi, Bukhan Dağı ve Han Nehri gibi Seul’ün ünlü yerlerinin çarpıcı manzaralarını deneyimlemesine fırsat tanır.
Ekim ayında Haneul Park – Kaynak: Seoul Insiders’ Guide
Her yıl Ekim ayında Gümüş Renkli Kılıç Otu Festivali’ne (Silver Grass Festival) ev sahipliği yapan Haneul Park’ın başarısı, büyük bir şehrin doğayı kent dokusuna entegre edebileceğini ve hem insanların yaşamlarını hem de çevreyi zenginleştiren simbiyotik bir ilişkiyi teşvik edebileceğini göstermektedir.
Ayrıca, Seul’ün kentsel dokusunda, DMC’nin teknolojik gücü ile Haneul Park’ın da içlerinde bulunduğu yeşil kümenin huzur veren çekiciliğinin birleşimi, ilerlemeyi benimseyen ve modernlik ile doğal dünya arasındaki dengeyi önemseyen çok yönlü bir şehrin kimliğini yansıtmaktadır.