Hızlı Git
Ankara denince birçoğumuzun aklına gri şehir gelir. Gri şehir denince ise sizi bilmem ama benim aklıma beton grisi geliyor. Gözümde evlerden tutun caddelere kadar her yerin betondan oluştuğu havada karabulutlar dolaşan, gök gürültülü, rüzgârlı ve tozlu bir şehir canlanıyor. Ankara’da bu tasvir ettiğim görüntüyü görmek mümkün fakat tasvir edemeyeceğim güzellikte birçok manzarası da var.
Ankara’nın Parkları
Bu yüzden sizler için gri şehir algısını biraz olsun yıkabilmek adına Ankara’nın 5 tane görülmeye değer Kentsel Yeşil Alanını tanıtacağım.
1. HARİKALAR DİYARI:
Harikalar Diyarı Ankara’nın Sincan ilçesinde bulunuyor. Ankara ve yakın çevresine hizmet verecek birçok işleve sahip olan Türkiye’nin en büyük kent parklarından birisidir. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Yunus Gölet alanına inşa edilmiştir.
2004 yılında faaliyete geçen bu parkın toplam kullanım alanı 1.320.000 m²’dir. Bu alan içerisinde, farklı fonksiyona sahip yapılar, bisiklet ve yaya yolları, 92.000 m² suni göl, restoranlar, çeşitli spor alanları, engellilerin de yararlanabileceği açık ve kapalı yüzme havuzları, sergi, sinema ve tiyatro salonları, piknik alanları, Nejat Uygur amfi tiyatrosu bulunuyor. Çocuklar için ise 25 dekarlık bir alana Masal Adası kurulmuştur. Ayrıca bizlere suni göletlerin içerisinde kayıklar ve su bisikletleriyle gezme imkânı da sunuluyor.
Toplam yeşil alan 650.000 m2 olup bu alan üzerinde 47.360 adet ağaç, ağaççık ve çalı dikilidir. 330.000 m2‘si ise yürüyüş yolları ve sert zeminden oluşmakla beraber 41.000 m2’lik açık otoparkı mevcuttur.
Ankara’nın parklarından biri olan Harikalar Parkı genelinde 2 adet büyük, 8 adet küçük Oyuncakistan, 287 adet demir, 267 adet ahşap oturma bankı, 62 adet piknik masası, 22 adet Barbekülü çardak, 764 adet aydınlatma direği, 308 adet projektör, 376 adet metal, 55 adet palyaço figürlü çöp kovası ve 15 adet değiş figürlerde heykel bulunmaktadır.
Göletin ortasında bir ada bulunuyor ve bu adaya masal adası deniyor. Masal adasında çoğu çizgi film kahramanının heykelini görmek mümkün.
2. MOGAN PARKI:
Kim demiş Ankara’da deniz yok? Mogan Parkı Herkese Ankara’da da deniz var dedirten Mogan Gölü etrafına tasarlanmış harika bir rekreasyon alanıdır.
Ankara’nın 25 km güneybatısında konya yolu üzerinde yer alır.
Gölde su sporları ile ilgili etkinlikler ve yelken yarışları da yapılmaktadır. Bunların yanı sıra sazan, yayın, turna, kadife ve kerevit balığı bulunmakta ve avlanmaktadır. Ayrıca göl kenarında bisiklet turları için uygun bisiklet yolları mevcuttur.
Ankara’nın parklarından biri olan Mogan Park alanı içinde asma köprüler ile ulaşılan bir ada, kıyı yolu, koşu ve yaya yolu, çocuk oyun alanları, engelli çocuklar için oyun alanları, tenis kortları, futbol ve basketbol sahaları yer alıyor.
3. 50.YIL PARKI:
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü üzerindeki tepeye konumlandırılmıştır. Ankara’nın parklarından biri olan 50. yıl parkı ilk olarak, Cumhuriyetin 50. yıldönümü anısına, 1970 yılında açılmıştır. 130 bin m²’lik bir alana kurulmuş, bulunduğu konumun çok yüksek olması nedeniyle Ankara manzarasını görmek isteyenlerin ilgisini oldukça çekiyor.
Ankara’nın seyir terası olarak bilinen 50.yıl parkının içinde 4.800 m² gölet alanı ve 50.000 m² toplam yeşil alan içerisinde 3.300 adet ağaç, 35.000 adet çiçek ve 10.000 adet çalı bulunuyor.
Yeşil alan dışımda toplam 4 adet olmak üzere 1.100 m2 çocuk oyun alanları, 200 adet kamelya ( mangalsız ), 25.500 m2 piknik alanı, 400 m2 buz pateni pisti, 10.500 m2 lunapark alanı, halı saha ve basketbol sahası bulunuyor. Parkın iç yollar toplamı (sert zemin) 30.000 m2 alan üzerinde olup 593 araçlık otoparka sahiptir.
120 metre uzunluğunda Türkiye’nin en uzun bayrak direği ile Ankara’nın çoğu bölgesinden fark edilecek bir projedir.
4.ALTINPARK:
Ankara’nın parklarından biri olan Altınpark konum olarak, Altındağ ilçesine bağlı, Aydınlıkevler ve Hasköy Mahalleleri arasında, yaklaşık 640 da genişliğinde bir arazidir. 1936 yılında kent merkezinden uzak kabul edilen bu alan, Atatürk’ün imzasını taşıyan 5591 sayılı bakanlar kurulu kararı ile golf alanı olarak Ankara İmar Planına dâhil edilmiştir. Golf Kulübü’ne ait olan Altınpark’ın bulunduğu alanda 1946 yılında 18 delikli bir golf sahası ve hizmet binası yapılmıştır.
Ankara’nın aşırı yoğunlaşan nüfusu için açık ve yeşil alan ihtiyacının artması sonucunda 1979 yılında belediyeye devredilmiştir. O dönemin belediye başkanının talimatıyla 1985 yılında proje yarışması açılmıştır. Projenin uygulamasına 1987 yılında geçilmiştir.
1993 Mayıs ayına kadar geçen süre içerisinde yönetim binaları, fuar merkezi, bilim merkezi, kültür merkezi, kapalı ve açık spor alanları, açık ve yarı açık gösteri amfileri, Türk, İtalyan ve Çin lokantaları, Türk sokağı ve Tepe hanından oluşan bölüm, gölet ve bahçeler, üretim seraları, revir, itfaiye ve atölyeler grubu, at tavlası tamamlanarak ziyarete açılmıştır.
Ankara’nın parklarından biri olan Altınpark’ın içerisinde envaiçeşit bitki mevcuttur. Bu yüzden Peyzaj Mimarlığı ve Bitki Koruma gibi bölüm öğrencilerinin bitkileri daha yakından tanımak adına sıklıkla uğradığı bir parktır.
5. GENÇLİK PARKI:
Ankara’nın parklarından biri olan Gençlik Parkı’nın inşası için 1935′de 600 bin lira tahsis edilir. O yıllarda nüfusu 122.270 olan ve çevresi boş otluk araziyle çevrili, susuzluk çeken Ankara için bu park çok önemli bir projedir.
Millet Meclisi tarafından 270.000 metrekare olan İncesu Deresi’nin taşkın alanı olan bataklık sahası üzerinde yapılması kararı verilmiş ve tasarımcı olarak Fransız Theo Leveau seçilmiştir.
Bu tasarıma göre; İncesu mecrası temizlenecek ve üzeri kapanacak. Filtre istasyonundan 40 milimetrelik borularla saniyede 150 litre akacak şekilde su getirilecek. Meydanda 32 metrekare havuz, yüzme havuzu, su sporu kulübü, dört gazino, gül bahçesi, kahve ve gazinolar, Ankara ikliminde yaşayabilecek kuşlar için bahçe, açık hava halk tiyatrosu, çocuk bahçesi, labirent, atlılar için 2 bin 200 metre uzunluğunda gezi yolu ve üzerinde bir adacık bulunan havuzda motor ve sandallar yer alacak ve ayrıca adaya iki de köprü yapılacaktır.
Ankara’nın parklarından biri olan Gençlik Parkının inşaatına 1939’da başlanmış ve 19 Mayıs 1943’de Gençlik Parkı, Başbakan, Meclis Başkanı, Bakanlar ve milletvekillerinin bulunduğu bir törenle açılmıştır. Gençlik Parkı kısa sürede Başkentlilerin sosyal yaşamında önemli bir yere oturur. Halk hafta sonu aktivitelerini, gazino ve piknik keyiflerini bu büyük havuzlu parkın etrafında yapmaya başlar. İstanbul’un en gözde ses sanatçıları bu parkta sahne alır. Parkın büyük havuzundan sandallarla gezmek , içinde yüzmek ve diğer sportif etkinlikler için de yararlanılmıştır.
1980′li yıllardan sonra Gençlik Parkı, yavaş yavaş bakımsız bırakılmış ve halkın ilgisinin giderek azalmasıyla birlikte kent içindeki park niteliğini kaybetmiştir. 30 Ağustos 2009 ‘da tekrar açıldı ve şimdiki halini aldı. Yeni tasarımında, parkın ortasındaki havuz çok büyük ölçüde çizgisini yitirmemiş, içi su kaçaklarına karşı yalıtım malzemesiyle kaplanmış, kenar bitişleri yenilenmiş ve bir kısım su fıskiyeleri, ışık oyunları eklenmiş. Artık süs havuzu olarak kullanılmaya başlanmış ve sandallar su bisikletleri kaldırılmıştır.
Kültür Merkezi, Gençlik Merkezi ve Tiyatro binaları eskilerden var olan yapıların yıkılmasıyla yeniden yapıldı. Tiyatronun yanında gergi sistemle yapılmış ve üstü tente ile örtülü çocuk oyun alanları yapıldı.
Ayrıca Gençlik Parkı’na “sihirli, şiirsel ve hayal gücünü tetikleyen” bir aydınlatma konsepti tasarlandı.
Ankara’da daha birçok görülmeye değer park mevcut olsa da sizi sıkmamak adına şimdilik 5 tanesini sundum. Başka bir yazımızda diğer parklarını da tanıtabilirim. Denizde kum Ankara’da park bitmez :) Bu kötü espriyle birlikte yazımı sonlandırıyorum. Sayısı gibi fonksiyon ve kalitelerinin de artması dileğiyle hoşçakalın…
Editörün Önerisi:
KAYNAKLAR
- http://www.anfa.com.tr/tr/32/p/harikalar-diyari
- http://www.anfa.com.tr/tr/36/p/mogan-park
- http://www.anfa.com.tr/tr/38/p/50-yil-parki
- http://www.anfa.com.tr/tr/31/p/altinpark
- http://www.yapi.com.tr/haberler/genclik-parki-ankara—turkiye_96277.html
- http://www.mimdap.org/?p=28423
Başkent in görülecek yerleri için güzel bir yazı 👏👏
Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim 🤗