Hızlı Git
Bu yazı ilk yazım olduğu için benim için çok değerli. Dolayısıyla evimde severek beslediğim guzmania çiçeğinden bahsetmek ve bu güzel çiçekle ilgili sizlerle bilgiler paylaşmak istiyorum. Peki guzmania çiçeğinin anlamı nedir? Bize ne gibi güzellikler sağlar? Gelin hep beraber inceleyelim..
GUZMANİA ÇİÇEĞİ
Guzmanya çiçeğinin ana vatanı, Güney Amerika’nın kuzey batısı ve Karayipler’dir. Tropikal yağmur ormanlarında yaşar, bu ormanların enerjisi ve ruhu ile büyür. Özellikle Brezilya’da guzmanya çiçeğinin gökten yağanı topladığına inanılır. Tüm yaşam kaynaklarını. Yağmuru, güneşi, ay ışığını; doğanın mükemmel dengesi ile tertemiz olmuş berrak havayı. Gökyüzünün sağanak yağan bereketini tüm yaprakları ve çiçeği ile içine çektikçe daha da “var” olur. İç enerjisinin yoğunluğu, parlak renklerle çiçeğine yansır.
İç mekan çiçeği olan guzmanya, depresyondan kurtulmaya, uykuyu iyileştirmeye ve vücudun genel durumu üzerinde faydalı bir etkiye sahip olmaya yardımcı olmaktadır. Parlak canlı bitki örtüsünün görünümü sadece duygusal arka planı ve uykunun kalitesini olumlu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda rahatlatır ve çalışma havasına uyum sağlar. Guzmanya çiçeğinin “çiçek açmasına” hayran olmak, enerji akışını ve yaratıcı yeteneklerin uyanışını teşvik eder. Guzmanya çiçeği sahiplerinin stresi azaltabildiğine, olumlu duygular yüklediğine ve onları duyularına getirdiğine inanılıyor. Doğanın, hareketin, yaşamın, bereketin; var olmanın çiçeğidir Guzmanya.
Renklerine Göre Guzmanya Çiçeği Anlamı :
- Kırmızı: Enerji, yaşam; doğru hayat arkadaşının bulunması ile ortaya çıkan ateşli aşk
- Sarı: Kötülük getirmeyen şans ve zenginlik (tropikal bitkiler aynı zamanda lüks ve refah ile de anılır)
- Pembe: Ölümsüz aşkı simgelediğini düşünenler vardır
- Turuncu: Önemli bir misyonu başarı ile elde etmek.
Peki Guzmanya çiçeği bakımı nasıldır? biraz da onu inceleyelim
1-Guzmania ( guzmanya ) Çiçeği Bakımı NASIL YAPILMALIDIR?
Güzellikleriyle gözleri üstüne çeken Guzmanya çiçeğinin en büyük özelliği yapraklarının uzun ve çok narin olmasıdır.
- Guzmanya yeteri kadar ışık ve su ihtiyacı giderilmediğinde altta bulunan yapraklarını döker.
- Guzmanya çiçeği altındaki yapraklarını dökmesine rağmen üstten yeni yapraklar vererek boy olarak uzamaya devam eder.
- Guzmanya bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
- Guzmanya bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve bu çiçeğe iyi bakılmazsa çiçeği çürür.
Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
- Guzmanya çiçeği aydınlık ve havadar ortamları sever. Bulunduğu ortam düzenli havalandırılmalıdır. Filtrelenmiş gün ışığı sever.
- Cereyan-esinti, başka cisme temas gibi durumlarda yapraklarında küçük kurumalar meydana gelir. Yılda bir kez vitamin takviyesi yapılmalıdır.
- Aşırı sıcak ve soğuk ortamları sevmez.
- Yaprakları sarardığında kendiliğinden düşmesine izin verin.
Kısaca bakımını özetlemek gerekirse eşit şekilde güneş alan ve ideal sıcaklıkta bir alanda konumlandırılıp, su isteğini karşılamak gerekir. İyi bir bakım ve ilgi sağlanırsa güzelliğiyle bizi etkilemeye büyüyerek devam edecektir.
2-GUZMANİA ÇİÇEĞİNİ NASIL SULAMA YAPMALIYIZ?
Toprak ıslatıcılığını yitirince hemen sulamayın. Toprağın nemliliğinin de hafifçe azalmasını bekleyin sonra sulayın. Yaz aylarında haftada 2 defa , kış aylarında ise haftada 1 defa sulanması önerilmektedir. Sulamadan daha önemlisi yaprak aralarına su doldurmaktır. Çiçek kısmına değil, yaprak aralarına su doldurun.
3-GUZMANİA ÇİÇEĞİNİN TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR?
Guzmanyaları büyüklüklerine göre yarım litrelik küçük saksılara, saksı hacminin 2/3si kadar toprak doldurarak dikebilirsiniz. Toprağın niteliği önemlidir. Saksı küçük olması gerekiyor çünkü guzmanya kökleri pek gelişmez. Gereğinden büyük saksılarda köklerin havasız kalması ve çürümesi riski çok fazla.
İdeal Toprak Karışımı
3 ölçü eleyip ince tozundan arındırdığınız torf toprak + 1 ölçü ponza taşı. Birbirleriyle güzelce karıştırın. Saksının dibine ağır çakılları yerleştirin. Sonra saksıyı karışımla doldurun ve Guzmanya fidenizi dikin. Dip ağırlığı sayesinde fideler büyüdüğünde saksı kolayca devrilmez.
4-GUZMANİA ÇİÇEĞİNDE GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR
Guzmanya çiçeği hastalıklarında bazen Çeşitli bitki bitleri musallat olabilir. Hiç bit görmeseniz bile haftada bir yaprakları ıslak bezle silerek ya da duş altında yıkayarak daima tertemiz tutmalısınız. Hem yaprak temizliği gelişimi için önemlidir. Kökten başlayan çürümeler ya da çiçek sapı çürümeleri yanlış bakım ve gereksiz sulamalar sonucudur. Çiçek sapı zaten çiçek solunca dipten kesilir. Vakitsiz çürümesi kötü ama pek tehlikesi yok. Yeter ki çürüme dibe doğru ilerlemesin. Yerinin havadar olması, esintiler alabilmesi Guzmanyaların gelişimi ve sağlıklı kalabilmeleri için şart. Ayrıca bitki zararlıları ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu yazıya ek olarak sizinle bir video paylaşmak istiyorum onada göz atabilirsiniz.
Yazar: Tuğba ŞAHİN
KAYNAKLAR
- https://www.evimdergisi.com.tr/guzmanya-cicegi-nasil-dikilir-bakimi-sulamasi-ve-cogaltilmasii
- https://www.bitkibakimi.com/cicek/192-guzmanya-bitkisi-bakimi-ve-yetistirilmesi-hakkinda-genel-bilgiler.aspx
- https://azbitki.com/guzmaniaa