Ekim Ayı Bahçe Bakımı
  1. Anasayfa
  2. Bahçe Bakımı

Ekim Ayı Bahçe Bakımı

0
Reklam Sponsoru

Harika bir yazı geride bıraktık. Yaz bitti ama bitkilerimiz hala çok güzel, onları ihmal etmeye gelmez.
Bu ay derin işleme, fide çukuru açma, çapa ve belleme gibi toprak işlemleri için biçilmiş kaftan. Bu işlemlerden önce toprağa organik gübre vermek iyi bir seçim olur.
Ekim ayında Fidan dikimleri yapılabilir. Eğer kışlık çiçek fidelerimiz varsa Ekim ayı onları dikmek için ideal. Bahar geldiğinde hem güzel kokularıyla bizi etkileyen hem de muhteşem görüntüye sahip olan lalelerin, sümbüllerin, nergislerin dikim zamanı geldi.
Soğanlı bitkilerin soğanlarını alırken paketlerine dikkatlice bakmalısınız. Üzerlerinde ışık, toprak ve su istekleri yazan detaylar bulunmasına dikkat edelim. Eğer dikim işleminizi bahçenize yapacaksanız bu detaylar oldukça önemli ve bunu hatırlatmama gerek var mı bilmiyorum ama dikmek istediğiniz yerin çevrensinde hangi tür bitkiler var nasıl bir toprağa sahipsiniz yeri uygun mu değil mi mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğer dikimi saksılara yapacaksanız toprağımız su geçirgen toprak olmalı.
Nergis, Lale, Sümbül, Muscari, Amaryllis, İris, Frezya, Anemon (Manisa lalesi), Kardelen, Ters lale (Fritillaria) ya da Siklamen için toprakta soğanı rahatça yerleştirebilecek kadar çukur açalım. Soğanlar toprağın dibinde olmalı ama alt kısımda da yeterli toprak bırakılmalı. Açtığımız çukurdan çıkan toprağı bir kenarda bekletelim açılan yere soğanımız yerleştirdikten sonra çıkan toprakla üstünü örtelim ve toprağı sıkıştıralım. Soğanların dipte kalması için üzerine toprak ilave edebilirsiniz. İşin sırrı ne çok ne az suda. Kararında su miktarını ayarlamak da size düşüyor
Eğer bir sardunya meraklısıysanız şimdi onları çoğaltma zamanı, sardunyalardan çelik alıp üretim yapabilirsiniz
En narin bitkiler, balkonumuzun ya da evimizin bol güneş alan bölümüne taşınmalı. Kışında evimize renk katacak birkaç bitki dikimi için öneride bulunmam gerekirse Siklamen, Sarmaşık, Cam güzeli ve tabiî ki Hercai menekşeler olabilir.
Eğer bahçemizi süsleyen bir havuzumuz varsa kışa hazırlamanın zamanı geldi. Temizlenmeyi bekliyor, bu işlem için temizleme pompası edinebilirsiniz.
Yaz boyunca keyifle çayınızı yudumlarken içinizden keşke bu çalılar burada değil de şu köşede olsaydı dediğiniz olduysa iş başına. Bu ay onların yer değişimi için fazlasıyla ideal olacaktır.

Tohum alabileceğiniz çiçekleriniz varsa haydi durmayın, toplayın. Topladığımız tohumları uygun bir kutuda zamanı gelen kadar bekletelim. Tohum saklarken de dikkat etmemiz gereken noktalar var tabii ki J hangi koşulda saklama yapılması gerektiği önemli bir detay. Bu da saklayacağımız bitkinin türüne ve tohum cinsine bağlıdır. Akasya ve Erguvanın tohumları yaşken saklanır. Petunya’lar, Kadife çiçekleri, Hercai menekşe, Verbena gibi bitki tohumları uzun süre saklanabilir. Tohumlar için kuru; güneş ve hava almayan ortam gerekir. Hastalık ve böceklerden korumak istiyorsak rutubette olmamalı. Ben ne kadar tohum saklama konusunda başarılı olamasam da J deneyimlerimden yola çıkarak bir uyarıda bulunmak istiyorum. Mutlaka saklama kutularınızın üstüne ufak notlar alın kutuları sürekli açıp kapamak uygun bir işlem değil. Hangi tarihte kaba konulduğu ve hangi bitkiye ait olduğuyla ilgili bilgileri üzerlerinde bulundurursak ekme zamanı geldiğinde sıkıntı çekmeyiz :)

Bahçeye dökülen yapraklarınız artmış olmalı. Yemyeşil çim alanlarımızdan bu yaprakları uzak tutalım ki istenmeyen misafirlere davet çıkarmayalım. Ufak bir öneri isterseniz dökülen yaprakları bir süre beklettikten sonra humus olarak kullanabilirsiniz. Yaprak miktarına uygun bir çuvalda bekletme işlemini yapabilirsiniz. Bir sonraki yıl bu yapraklar ufak parçalar halinde gübre olarak kullanıma hazır olacaktır. Kompost yapmaktan bahsetmişken kısaca evde kendimiz nasıl yapabiliriz bahsedeyim size J Kompost yapma dediğimiz şey bahçemizden topladığımız çürümüş bitki artıklarını kullanarak organik gübreye dönüştürme işidir. Neden kompost derseniz de hem kimyasal gübreden daha sağlıklı olacak hem de toprağımız daha verimli hale gelecek. Biz yeşil severlerin ilkesi olan doğayı koru ve sahip çık ilkemize de sadık kalmış olacağız :)

Peki, evde kendimiz kompost nasıl yaparız derseniz dinleyin bakalım :)
Bahçeden topladığımız kuru yapraklarımız, bitki artıklarımız kağıt v.b atıklarınız, koparılmış yada budama sonrası birikmiş çimler, kahve çay artıkları hatta ve hatta sebze artıklarınız bile bu iş için kullanılabilir J plastik bir bidon, teneke yada tahta bir malzeme kullanabiliriz biriktirmek için. Kullanacağımız bütün materyalleri ufak parçalar haline getirelim ki çürüme kolay olsun. Ben plastik bir kova kullanıyorum ve hava alması için kovanın alt taraflarından da delikler açacağım( çok büyük olmamalı). En alta çim ve kurumuş yaprak parçalarını koyduktan sonra biraz ıslatmakta fayda var. Kullandığınız kovanın boyutuna göre ayarlayabilirsiniz. Daha sonra diğer materyalleri de üst üste ufak parçalar halinde koyalım, tahta parçalarını da üstüne ekledikten sonra boşlukları tekrar kurumuş yaprakla dolduralım. Üzeri bir kapak yardımıyla kapatılabilir. Önemli olan rutubet ve nemli bir ortam sağlamak J 2—3 ay içinde kompostumuz toprakla buluşmak için hazır hale gelecektir :)

Son olarak henüz kompostlarımız hazır değilse çim alanlarımıza kış gübresi vermeyi ihmal etmeyelim. Kış boyunca soğuktan en az etkilenmelerini ve muhteşem görüntülerini korumak istiyorsak bu işlem kaçınılmaz.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  İlkbahar Ayları Bahçe Bakımı

Eda ÇİNÇİN

Yeşil Mimari 2012-2013 yıllarında 4 sayı olarak Mehmet Emin DAŞ editörlüğünde çıkarılmış bir Peyzaj Mimarlığı dergisidir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir