Öne çıkan bir “kent parkı” ve yeşil bir yerleşke alanı kompleksi, Şhangay‘da en sık kullanılan metro istasyonlarından birinin yakınında yer almaktadır. Nikken Sekkei tarafından hazırlanan Greenland City, yaklaşık 20.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur ve şehrin en büyük şehir parkını oluşturmaktadır.
Doğayı insan aktivitesiyle birleştiren kompleks, çeşitli ticari tesisleri, ağaçlar ve diğer bitki türlerinin bulunduğu basamaklı terasları ve yamaçları çevreler. Ayrıca çatısı, farklı ölçeklere bölünmüş ve çeşitli yüksekliklerde birbirine bağlanmış, ilginç terasları ve yamaçları ile mimari işlevlere ve insan faaliyetlerine yanıt verecek şekilde tasarlanmıştır.
Farklı yüksekliklerde aksiyon kazandırılmış teras bahçeleri küçük alanlar şeklinde parçalanılarak farklı faaliyetler için birçok özel mekân yaratmıştır. Yani küçük ölçekli peyzaj tasarımları bir araya getirilerek kamusal alan için peyzaj planlama yapılmıştır diyebiliriz.
Yeşil kompleksiyle öne çıkan bu üç bina, metro girişi ve çıkışı gibi kalabalık insan popülasyonuna sahip yerler, birbirinden ayrılan, yarı açık yürüyüş akslarıyla birbirine bağlanmıştır. Cephelerinin her biri, doğal havalandırma panjurları ve alüminyum gölge kanatlarının katmanlarındaki değişiklikler yoluyla insanları parkın tamamında dolaşmaya teşvik etmek için tasarlanmıştır.
Dahası Urban Farm’daki (kent çiftliği) tüm yollar, hayvanların sadece belli yerlerden inebileceği şekilde tasarlanıyor ve otlak alanlar alanın çeşitli bölümlerine homojen şekilde dağıtılıyor. Yeşil çatılar, ofis girişleri, perakende mağazaları ve toplu ulaşım noktaları birbirine üç boyutlu geçitlerle bağlanıyor.
Kent bölgesi kentsel ısı adası etkisini azaltmak için peyzaj tasarımla doğanın kendi soğutma sistemini kullanarak şehri ve sosyal çevreyi yeniliyor. Doğal yeşil peyzajıyla birlikte ferahlatıcı ortamı, kent çiftliği ile şehrin tam kalbinde en popüler kentsel alan olmasını sağlıyor.
Ek olarak, Greenland City bir kentsel ulaşımda yaya öncelikli planlama (TOD) projesidir (Transit Odaklı Geliştirme). Market, Cafe ya da Ofis ve Hizmet Dairesi gibi insanların yoğun kullandığı mekanları yürüme mesafesiyle birbirine sorunsuz bir şekilde bağlamaktadır. Bu proje ile Şhangai’daki hızlı gelişimde kentsel ağın geliştirilmesinde yeni bir değer yaratmaktadır.
Yazar: İlayda Doğan