Türkiye’deki Ekolojik Köprüler
  1. Anasayfa
  2. Çevre

Türkiye’deki Ekolojik Köprüler

1
Reklam Sponsoru

Ekolojik köprüler, yaban hayatının güvenliğini, devamlılığını ve çeşitliliğini sağlamak adına inşa edilen alt ve üst geçitlerdir. Biyolojik çeşitliliğe katkı sağlayan bu geçitler hayvanların otoyollar ile bölünmüş yaşam alanları için önemli hareket noktalarıdır. Daha önce de dergimizdeki başka bir yazıda ‘Ekolojik Köprüler (Yeşil Köprüler)‘ kavramından bahsetmiştik.

İlk örneklerini Fransa’da 1950’li yıllarda gördüğümüz ekolojik köprülerin en uzunu yapımı 2006’da tamamlanan Hollanda’da bulunan, 800 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki ‘Natuurbrug Zanderij Crailoo’ ekolojik köprüsüdür.

Natuurbrug Zanderij Crailoo' ekolojik köprüsü

Ülkemizde ilk ekolojik köprü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile hayata geçirilen ‘Uskumruköy Ekolojik Köprüsü‘dür. Köprü bölgede bulunan karaca, domuz, çakal, tilki gibi birçok yaban hayvanlarını yönlendirici ve otoyolun karşısına rahatlıkla geçebilme imkanı sağlamaktadır. Aynı zamanda beslenme, barınma, eş tutma ve üreme gibi problemlerinde önüne geçmektedir. Yeşil alanların tahribatını önleyecek ve trafik kazalarının da azalmasını sağlayan köprü 44 metre uzunluğundadır.

Türkiye'deki Ekolojik Köprüler

Bir diğer ekolojik köprümüz Tarsus-Pozantı Otoyolu’nun 30. kilometresinde yer alan ‘Orman Ekosistem Köprüsüdür‘. Ağaçlandırmanın yoğun yapıldığı köprümüzün, ekolojik dengeye büyük katkısı bulunmaktadır.

İzmir-Çeşme Otoyolu’nun Zeytinler-Alaçatı Kavşakları arasında yer alan ‘Zeytinler Doğal Yaşam Köprüsü‘ adı verilen köprünün üst kısmında ağaçlık alan yapıldı ve yaban hayvanlarının su ihtiyacını karşılaması için beton havuz inşa edildi. Köprünün otoyola bakan dış yüzeylerine alan ile uyum sağlaması için dağ manzarası resimleri çizildi. Köprü üzerindeki bitkiler damla sulama yöntemi ile sulanmaktadır.

Uygulaması yakın zamanda gerçekleştirilecek olan ekolojik köprüler:

  • Güzelbahçe ile Urla kavşakları arasında
  • Karaburun ile Zeytinler kavşakları arasında
  • Malkara ile Çanakkale kara yolunda(40 metre genişliğinde)

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Bir Tasarım Argümanı Olarak Bitkilerin Peyzajda Kullanımı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Başarılı bir yazı olmuş tebrikler Rana Hanım 👍

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir