Bahçenizde Yaban Hayatı Oluşturmanız İçin 11 İpucu
  1. Anasayfa
  2. Genel

Bahçenizde Yaban Hayatı Oluşturmanız İçin 11 İpucu

0
Reklam Sponsoru

Hepimiz bahçemizin farklı kuş türleri ve diğer yaban yaşamı için ev sahibi olmasını isteriz; en çok keyif aldığımız yaşam alanımızın yaban yaşamı ile çekici hale gelmesi düşündüğünüz kadar zor değil. Sizin için arka bahçenizde bir vahşi yaşam cenneti oluşturmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu derledik.

yaban hayatı bahçeleri wildlife gardens

Yaban hayatı bahçelerinin en keyifli tarafı, size birçok yaygın türü yakından tanıma fırsatı sunmasıdır. Düzenli vahşi yaşam ziyaretçilerine sahip olmak, davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmenizi ve günlük yaşamlarının deneyimlerine ve zorluklarına tanık olmanızı sağlar. Bu küçük, günlük olaylar dünyanın bir ucunda nadir bir türü görmek kadar eğlencelidir.

Yaban Hayatı Bahçeleri (Wildlife Gardens)

Yaban hayatı için arka bahçenizi hazırlamaya genel bir bakışla başlayalım. Kısa bir süre içinde mütevazi böceklerden karizmatik av kuşlarına kadar her şeyi ağırlayacaksınız.

1. Toprağın Çökmesine İzin Verin

Mayıs böceği dahil olmak üzere solucan ve böcek larvalarının populasyonlarını arttırmak için, dikim yapmadığınız sürece bahçe toprağınızı kazmayın. Omurgasızlara habitat sağlamak için kompost yapın.

2. Koridorlar Oluşturun

Bahçenizin tüm bölümlerini birbirine bağlamak için çıplak zemin ve açık alanlar oluşturun. Bu omurgasızları hareket etmeye teşvik edecektir.

Farklı türlerle oluşturulmuş olan açık bahçeler, çiçek tarhları ve bataklık alanlarının tümü örtü oluşturacak ve yıl boyunca sürekli kır çiçekleri temin edecektir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Medellín Yeşil Koridorları: İklim Dostu Bir Şehir Dönüşümü

3. Tozlaşmaya Yardımcı Olun

Kelebeklerin beslenmeyi sevdiği türlerin yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Ancak yerel populasyonu desteklemek için bundan daha fazlasını yapmanız gerekir.

Çeşitli nektar zengini bitkilere sahip olmak bahçenize yerel kelebekler getirebilir. Ancak orada yaşaması muhtemel olan tırtıllar için yaşam alanı ve yiyecek sağlamayı da düşünmeniz gerekiyor. Daha uzaktaki kelebekleri çekmeye çalışmak yerine, zaten bahçenizin ziyaretçisi olan yerel türlere; mavi, kükürt sarısı ve turuncu çiçekli bitkilere odaklanmak en iyisidir.

İyi düşünülmüş bir bahçe, arılar için Mart’tan Ekim’e kadar olan aktif dönemlerinde habitat alanları ve yiyecek sağlayabilir.

4. Kuşları Besleyin

Düzenli olarak çeşitli besinler sunmak farklı kuş türlerini bahçenize çekmenizi sağlar. Yıllar içinde ziyaretçi sayısı artacaktır. Sincap gibi yaban hayvanlarının ziyaretçilerinize baskın yaparak korkutmasını önlemek için yiyeceklere kafesler yapın.

5. Kuşlar İçin Habitat Alanları Oluşturun

Kuşların yuva yapması için uygun ağaçlarınız ve çalılarınız yoksa, kuşların kullanması için kuş yuvaları oluşturun.

6. Bir Bahçe Kayranı Oluşturun

Ağaçların altında art arda yaban sümbülü ve yüksük otu gibi orman çiçekleri ekmek, omurgasızlar ve solucanlar için barınak sağlayacaktır. Yaz sonunda biçip yaprak kalıpla malç yapabilirsiniz. ** Kayran Nedir? 1- Orman içindeki ağaçsız alan, düzlük. 2- Arkalayan, tutan. 3- Çürümüş kaya parçaları, yumuşak taş tabakaları. 4- Kireçli verimsiz sarı toprak. 5- Taşlı, kumlu, ekime elverişli olmayan toprak. 6- Kayalıkların altındaki düzlük. 7- Kaygan yer, toprak. 8- Yağmurdan çamur tutmayan yer. **

7. Nemli Alanlar Oluşturun

Kütükleri ve sopaları çalıların altına ya da bahçe kenarlarına koyun ve bir dizi vahşi yaşam için sığınak sağlayın. Sarmaşık yetiştirin, nem için çim alan oluşturun. Gölgeli alanlardaki dikey, yarı gömülü kütükler eğrelti otları ve omurgasızlar için idealdir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Dünyadan En Güzel 5 Köpek Parkı Tasarımı

8. Çim Alanlarınızı Sevin

Çimlerinizin orta kısmını kısa tutun. Böylece porsuklar, tilkiler ve kuşlar kurtçuklara yem verebilir. Omurgasızlara örtü oluşturabilmek için kenarları uzun bırakın.

9. Havuz ve Göletler Oluşturun

Alanınız müsaitse çeşitlilik için birden fazla havuz oluşturun. Verandadaki küçük bir süs havuzu semenderleri ve yusufçukları çekmek için çok sığ olabilir ancak iribaşların hayatta kalma olasılığı daha yüksek olacaktır.

10. Detayları Çeşitlendirin

Bahçenizde düz geçişlerden kaçının. Bu, gün boyunca sıcaklık, değişen güneş ışığı yaratacak ve rüzgarın etkisini azaltacaktır. Düzensiz anahatlar, böcekler için habitat çeşitliliğini arttıracak ve küçük kelebeklerin gün boyunca toprağı korumasını sağlayacaktır.

11. Çitlerinizi Koruyun

Bitki çitlerinizi kesmek için kışa kadar bekleyin. Böylece bahçenizin kuşlarını rahatsız etmezsiniz ve büyümelerini engellemezsiniz. Çitler, omurgasızlara yiyecek sağlamak için alıç gibi yerli çalı türlerinin bir karışımını içermelidir.

12. Vahşi yaşam deneyiminizi izleyin

Bahçenize gelen kuşların listesini çıkartın, omurgasız hayvanların sayımlarını yapın ve gözlemlerinizin tarihlerini not edin. Bir süre sonra heyecan verici değişimi göreceksiniz.

13. Hayalperest olmayın

Yaban sümbülü ormanları gibi doğal yaşam alanlarını yeniden yaratamazsınız. Gerçekçi, sabırlı ve tutkulu olun.

Yazar: Hatice Kübra YILMAZ

Kaynaklar

  1. https://www.discoverwildlife.com/how-to/wildlife-gardening/how-to-start-a-wildlife-garden/
  2. https://www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/advice/gardening-for-wildlife/

Bu yazı websitemizdeki "misafir yazar yazı gönderme formu" kullanılarak gönderilmiştir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir