2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması
  1. Anasayfa
  2. Yarışma Duyuruları

2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması

0
Reklam Sponsoru

İstanbul’da bulunan Sabahattin Zaim Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin Mimarlık- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen “2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması‘na katılım için son proje teslim tarihi 09 Haziran 2023, saat 17:00 olarak belirlenmiştir. Bu yarışmada, ülkenin en iyi tasarımcılarının, kampüs yaşamı için yenilikçi ve sürdürülebilir fikirlerini sunmaları beklenmektedir. Başvuru sahipleri, kampüsün çevresine ve kullanıcılarına uygun bir yaşam alanı tasarlayarak jüriyi etkilemek için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır. Bu heyecan verici 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışmasının sonucunda, sadece güzel bir kampüs inşa edilmekle kalmayacak, aynı zamanda ülkenin eğitim sektörüne de bir katkı sağlanacaktır.

2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması

Yarışmanın Türü ve Kapsamı

“2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması”, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mimarlık-İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümleri tarafından, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında düzenlenen, Mimarlık, İç mimarlık ve çevre tasarımı, Peyzaj mimarlığı, ilgili Mühendislik alanları, Şehir ve bölge planlama bölümlerinin Lisans ve Lisansüstü mezunları veya bu bölümlerin aktif öğrencilerinin katılımına açık olan serbest, ulusal ve tek aşamalı konsept proje yarışmasıdır.

Kampüsünü Yaşat Yarışmasının Konusu ve Amacı

Sosyo-kültürel ve ekonomik özellikler, yaşam tarzları, iklim koşulları, üniversitenin şehir içindeki konumu ve akademik sistemleri gibi faktörler, üniversitelerdeki ortak sosyal ve kültürel etkinlik alanı kullanımlarında farklılıklara neden olabilir. Kampüs ortamı, öğrencilerin, akademik ve idari personelin sosyal ilişkilerini etkileyen önemli bir faktördür. Eğitici, kültürel ve spor organizasyonlarının bir araya gelmesi ve fikir paylaşımlarını destekleyen ortak sosyal ve kültürel etkinlik kullanım mekanları, öğrencilerin bireysel ve toplumsal gelişimlerine doğrudan etki eder.

Ayrıca, açık alan ihtiyacının yanı sıra kampüslerde yeşil alan düzenlemeleri, kentsel mobilya tasarımları ve diğer çeşitli fonksiyonel tasarım elemanları, üniversiteleri sosyal bütünleşme ortamlarına dönüştürür. Kent merkezinde konumlanan üniversiteler, kentle bütünleşmek ve karşılaşma ve sosyalleşme mekanları yaratmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, sosyal mekânların çekici alanları olarak tasarlanmaları, hafta boyunca kullanılabilmeleri için açık mekân tasarımı, kesişme, buluşma ve toplanma noktaları, kent mobilyaları ve bitki çeşitliliği gibi tasarım unsurlarını içermelidir. Bu, sosyal etkileşim ortamının sürdürülebilirliğini sağlar.

Kentsel açık mekân ve kampüs kavramlarının açık alanlarda mimari mekânsal çözüm önerileri, peyzaj tasarım elemanları ve çok işlevli kent mobilyaları tasarlanması beklenmektedir. Proje ele alınırken, sosyo-ekonomik değerler, özgünlük ve nitelikli fikir yaklaşımları günümüz peyzaj mimarisine de yansıtan yenilikçi ve işlevsel çözümlerin öne çıkarılmasını gerektirir. Ayrıca, çevre ve bağlam açısından kampüsün misyon ve vizyonlarını destekleyen tasarım düşüncelerinin geliştirilmesi, kampüse değer katan konsept projelerinin oluşturulması ve ilgili mesleki disiplinlerin gelişimine katkı sağlanması hedeflenir.

Bugünün peyzaj mimarisine uygun nitelikli fikirlerin benimsenmesi, etik varlıkların tasarım sürecindeki rolü ve kampüsün misyon ve vizyonlarını destekleyen tasarım düşüncelerinin geliştirilmesi, üniversitelerdeki sosyal ve kültürel etkinlik alanlarının bireysel ve toplumsal gelişimimize olan katkısının artırılmasına yardımcı olacaktır. Yarışma doğrultusunda, kentsel açık mekan ve kampüs kavramlarının açık alanlarda mimari mekânsal çözüm önerileri, peyzaj tasarım elemanları ve çok işlevli kent mobilyaları tasarlanarak, sosyal etkileşim ortamının sürdürülebilirliği desteklenecektir. Bu amaçla, çevre ve bağlam açısından kampüsün misyon ve vizyonlarını yansıtan konsept projeleri geliştirmek, ilgili mesleki disiplinlerin gelişmesine katkıda bulunmak hedeflenmektedir.

Katılım Şartları

  • Yarışma Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki mimarlık, iç mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı, peyzaj mimarlığı, ilgili mühendislik alanları, şehir ve bölge planlama bölümlerine kayıtlı öğrenciler veya mezun olan tüm lisans ve lisansüstü bireylere açıktır.
  • Yarışmacı/lar 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması şartnamesinde öngörülen koşullara uymak zorundalardır.
  • Yarışma şartnamesinde yer alan şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da projeleri değerlendirilmeyecektir.
  • Yarışmaya bireysel veya ekip olarak birden fazla proje ile katılım sağlamak mümkündür
  • Yarışmaya ekip olarak katılan yarışmacıların her bir bireyi yarışmayı açan kurumun karşısında müştereken sorumlulardır.
  • Ekip sayısı en fazla 3 (üç) kişi olabilir (Ders kapsamında katılmayan öğrenciler için geçerlidir).
  • Ders konusu kapsamında katılan yarışmacı veya yarışmacılar dersin yürütücü hocasının bilgilerini danışman hocaları olarak katılım formunda belirtmeleri gerekiyor.
  • Ders kapsamında katılan yarışmacı/lar en fazla danışman hocaları hariç 3 (üç) kişi olabilirler. 
  • 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışmasına katılan her projenin özgünlüğü ve daha önce başka bir platformlarda yayınlanmamış olması önem arz etmektedir. 
  • Yarışmaya katılımın herhangi bir ücreti yoktur.
  • Tüm katılımcıların yarışma takvimi’ni takip etmeleri ve istenilen belgeleri belirtilen tarihlerde ve istenen formatta yüklemeleri gerekmektedir.

Yarışma Organizatörleri

  • Prof. Dr. İsmail KÜÇÜK (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı)
  • Dr. Öğr. Üyesi Bahar FERAH (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi- İç mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü)
  • Abdullah AKIN (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı)
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Mimarca Mekân Anlatımı Metin Yarışması 2021 Sonuçları

Asıl Jüri Üyeleri

  • Doç. Dr. Emrah YALÇINALP (Karadeniz Teknik Üniversitesi)/ Lina Tasarım Danışmanı/ Peyzaj Mimarı)
  • Doç. Dr. Evren Burak ENGİNÖZ (İstanbul Kültür Üniversitesi)
  • Doç. Dr. Şahika ÖZDEMİR (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm başkanı)
  • Dr. Öğr. Üyesi Serhat ANIKTAR (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Mimarlık Bölüm Başkanı)
  • Dr. Öğr. Üyesi Zeynep KEREM ÖZTÜRK (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
  • Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül GEMCİ (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
  • Mehmet Cemil AKTAŞ ( Caps. Ofis kurucusu- Peyzaj mimarı)
  • Ayşe Nur BÖLÜKBAŞI (ABT TASARIM ofis kurucusu, Peyzaj mimarı)
  • Özay YERLİKAYA (TMMOB Peyzaj mimarları odası, Peyzaj mimarı)

Yedek Jüri Üyeleri

  • Pınar KESİM AKTAŞ ( Caps. Ofis kurucu ortağı- Mimar)
  • Dr. Öğr. Üyesi Gülçin KAHRAMAN (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
  • Dr. Öğr. Üyesi Hossein ZOLFAGHARİ (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
  • Dr. Öğr. Üyesi Mahsa KORDHAGHİ (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)

Yarışma Raportörleri

  • Arş. Gör. Zeliha Büşra ERYİĞİT ŞENEL
  • Arş. Gör. Türkan HARMANBAŞI

Yarışmacılarla Paylaşılan Belgeler

Yarışma için gerekli tüm bilgi ve belgeler https://izu.edu.tr/uky üzerinden temin edilebilecektir.

  • 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması Şartnamesi (PDF)
  • Katılım Formu İngilizce ve Türkçe olarak (DOCX)
  • Proje Alanına Ait Belgeler:
    1. Vaziyet Planı (Hâlihazır planı: yarışma sınırını içeren) (DWG)
    2. 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması alanının Fotoğrafları (JPEG)
    3. Drone video çekimleri (MP4)

Yarışmacılardan İstenilen Dosyalar

  • Başvuru Katılım Formu: Form eksiksiz ve hatasız doldurulup imzalanmış olmalı, ekip başvurularında ekip liderinin ekip üyelerinin bilgilerini eksiksiz doldurması ve [email protected] adresine göndermesi gerekmektedir. Onay maili ile katılımcı/lara dönüş yapıldıktan sonra dosya yükleme linki formda belirtilen iletişim adresinize gönderilecektir. Paylaşılan Linke tıklayarak aşağıdaki dosyalar açılan alana yüklenmelidir. 
  1. KATILIM FORMUNDAKİ BELİRTİLEN İLETİŞİM ADRESİNİZE GÖNDERİLEN LİNKE YÜKLENMESİ GEREKEN DOSYALARIN LİSTESİ 
  • Katılan/lar öğrenci ise: Öğrenci/lerin Güncel Öğrenci Belgesi/leri
  • 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması Paftaları:
    1. En fazla 2 adet A1 dikey pafta (tiff formatında ve 300 dpi çözünürlükte)
    2. Tasarımı açıklayan Vaziyet planı, tasarım detayları, önerilen yapısal ve doğal peyzajın, mevcut binaların kimlik ve konstrüktif niteliklerini de yansıtan ölçek ve anlatım biçimini dikkate alarak iki ve üç boyutlu diyagramların oluşumu 
    3. Kesitler ve Görünüşler: Projenin genelini anlatan en az iki kesit ile tüm açılardan projenin tasarım alanını ve mevcut binaları gösterecek yeterli sayıda görünüşlerin oluşması
    4. Çizim ölçeği ve detayları, tasarımın nitelik ve konseptini anlatacak biçimde yarışmacı/lar tarafından belirlenecektir.
  • Proje Açıklama Raporu: Tasarımı özgün kıldığı kavramsal içeriği ve kuramsal yaklaşımları açıklayan, düşünce, tasarım sürecini anlatan, ortaya koyduğu tarihi değerler, araştırma yaklaşımlarını temsil eden ayrıca rapordaki ifadelerin özetini paftalar (Max:2 pafta) üzerinde de ara ara yer alacak olan en fazla 500 kelimelik rapor, aynı zamanda pdf metin formatında da eklenecektir.
  • Video Sunumu: Rapora ilave olarak, dileyen yarışmacı/lar önerdikleri konsept tasarımın genel içeriğini; tasarlanan peyzaj elemanları ile mevcut yapıların ilişkilerini; yapısal bileşenlerin niteliklerini gösteren (malzeme, ölçek, doku, form vs.) animasyonunu MP4 (H264 veya H265 codec ile) uzantılı, toplam kaç video ise büyüklüğü maksimum 1 GB tan geçmeyecek, toplam 3 dakikalık video yüklemesi yapabilirler. Video sunumunun herhangi bir yerinde yarışmacı/ların kimliği yer almamalıdır.Tüm paftalar, rapor ve video sunumları birey veya ekip olarak katılanlarda ekip sorumlusu tarafından Eposta yoluyla paylaşılacak olan linkten giriş yaparak kurumumuzca açılan klasöre yüklenmelidir.  Her yarışmacı/lar ardışık olmayan, tekrarlanmayan 5 rakamdan oluşan rumuz belirlemeliler. Rumuz başvuru formunda kesinlikle belirtilmelidir. Ayrıca yarışma paftalarının ikisinin de sol alt köşesinde 4*15 cm büyüklüğünde yer almalıdır.  Not: Yazışmalarda katılım formunda beyan edilen iletişim adresleri esas alınacaktır. 
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Makale Yarışması: Kentler ve Salgın İle Mücadele: Yapılı Çevre Tasarımı ve Halk Sağlığı

Yarışma Alanı Gezisi

Yarışma alanını yakından incelemek isteyen yarışmacı/lar kampüs alan gezilerini 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışmasının ilan tarihinden itibaren gerçekleştirebilirler.

Yarışma Takvimi

2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışmasının İlanı: 28 Mart 2023 

Soru Sormak için Son Tarih: 03 Nisan 2023, 17:00’ye Kadar 

Yanıtların İlanı: 07 Nisan 2023

Projelerin Son Teslim Tarihi: 09 Haziran 2023, 17:00’ye Kadar 

Jüri Değerlendirmesi: 13 Haziran 2023

Sonuçların İlanı: 15 Haziran 2023

NOT: Kolokyum ve Ödül Töreni Sonuçların İlan Tarihinden Sonra Duyurulacaktır.

Ödüller

İlk 3 dereceye giren proje sahibi tasarımcılara ödül teslim edilecektir. Ödüller derecelerin kamuoyuna açıklanışından itibaren normal şartlarda 20 gün içerisinde yarışmacı/lar a teslim edilecektir. Ekip olarak 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışmasına katılan yarışmacılara tek bir ödül verilecektir. 

Ödüller: 

  • Birincilik Ödülü: 9,000 TL 
  • İkincilik Ödülü: 6,000 TL
  • Üçüncülük Ödülü: 3,000 TL

Derece kazanan projelere ait her türlü sunum, tanıtım ve yayım hakları, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne ait olacaktır. Jüri, ödüle layık proje tespit edemediği halde ödüllerden herhangi birini iptal edebilir. Yarışmacı/lar, projelerinin İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından sergilenmesini ve yayınlarda yer almasını kabul etmiş sayılırlar.

İletişim Bilgileri

2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept YarışmasıAçan Kurum: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi/ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi/ Mimarlık- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

Adres: Halkalı Cad. No: 281 Halkalı, Küçükçekmece / İSTANBUL 34303

E-Posta: [email protected]

Raportörler: 

Arş. Gör. Zeliha Büşra ERYİĞİT ŞENEL       

Arş. Gör. Türkan HARMANBAŞI        

Başarılar…

❝Kent ve doğa gözlemlerini yazarak Dijital & Analog fotoğraflamayı seven bir Peyzaj Mimarı ❁❞

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir