Çim Alternatifi Olarak Kullanılabilecek 9 Yer Örtücü Bitki
  1. Anasayfa
  2. Bahçe Dekorasyonu

Çim Alternatifi Olarak Kullanılabilecek 9 Yer Örtücü Bitki

1
Reklam Sponsoru

Bahçelerimizde çim alternatifi olan bitkileri seçmek bizler için neden önemlidir? Yer örtücü olarak genellikle alanlarımızda çim bitkisini sıkça kullanırız çünkü basıldığında formu bozulmaz, sık dokuludur ve form yapısı güzeldir. Fakat bazı alanları yürümek için kullanmak istemeyiz, yahut renk alternatifini yeşil renkten farklı bir renk kullanmak isteyebiliriz… Veyahut bir çim bitkileri sıkça sulama gerektiği için su tasarrufu ve bakım nedeniyle alternatif türler kullanmayı da tercih edebiliriz. İşte bu zamanlarda çim alternatifi yer örtücü bitkiler kullanmak isteyebiliriz.

Çim Alternatifi Olarak Kullanılabilecek yer örtücü bitkiler

Yer Örtücü Bitkiler Ne Demektir?

Genel bir tanımla, yer örtücü bitkiler zemine yakın boylanma gösterirken (ortalama 10-75 cm) yatay formda gelişen, sık ve grift dallı bir habitüse sahip, çeşitli ekolojik koşullara uyum sağlayabilen ve toprak yüzeyini örten bitki türleridir.

Yer örtücü bitkiler denince peyzaj sanatında akla ilk gelen çim bitkisidir. Gerçekten de çim bitkisi göze hoş gelen dinlendirici etkisiyle eski çağlardan beri beğeni ile kullanılan bir malzemedir. Güzel görünüşünün yanı sıra, çiğnenmeye elverişli oluşu, düzgün bir satıh oluşturması ve toprak yüzeyini çok iyi örtmesi, onu her zaman aranılan bir bitki yapmıştır. Bugünde en küçük ev bahçesinden, kent parklarına ve spor alanlarına kadar çim her türlü çevre düzenleme çalışmalarında yerini korumaktadır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Brugmansia Suaveolens - Melek Borazanı Ve Özellikleri

Çim Alternatifi Yer Örtücüler

Ancak çim alanları her zaman kullanmak istemeyebiliriz. Peki çime alternatif olarak hangi bitkileri kullanabiliriz?

Bu yazımızda sizler için çim yerine alternatif olarak kullanılabilecek 9 yer örtücü bitki türünü inceledik.

1. Dichondra repens – Çim Alternatifi Fare kulağı bitkisi ve özellikleri

  • Ortalama 5 cm boya ulaşabilen çok yıllık otsu narin yapılı sık yapraklı sürünücü bir yer örtücü türüdür, yürek biçimde yapraklara sahiptir Stolonları ile oldukça hızlı yayılır
  • Ilıman iklim bitkisidir, soğuklara ve donlara dayanıklı değildir gölgeli ve yarı gölgeli alanlarda yetişebilir toprak bakımından kanaatkardır. Su ihtiyacı fazladır.
  • Çim alternatifi olarak kullanılmasının en önemli nedenleri gölgeli alanlara tolerans göstermesi ve sık biçim istememesidir, fakat basılmaya ve çiğnenemeye karşı çok dayanıklı değildir. Park ve bahçelerde ılıman bölgelerde rahatlıkla tercih edilebilir.

2. Cerastium tomentosum – Yazkarı bitkisi ve özellikleri

  • Ortalama 5-10 cm boy yapabilen çok yıllık otsu bitki türüdür, yaprakları gri gümüşi renkte eliptik dar biçimdedir Mayıs-Haziran aylarında beyaz çiçekler açar
  • İyi drene edilmiş topraklarda iyi gelişme gösterir , donlara ve soğuk havalara oldukca dayanıklıdır, güneşli yarı gölgeli alanlarda yetişebilir kanaatkar olan bu tür kuru topraklarda dahi yaşamlarını sürdürülebilirler
  • Kaya bahçelerinde bordürlerde ve doğal tarz bahçeler için oldukça uygundur su isteği bakımdan az olması ve biçim istekler olmaması nedeniyle maliyet açısından çim alternatifi olarak tercih edilir.

3. Ajuga Reptans – Mayasıl otu ve özellikleri

  • Ortalama 20 cm boyunda çok yıllık herdem yeşil bir yer örtücü türüdür, Mart ayında açmaya başlayan mavi çiçekleri bitkiye sarmal bir şekilde dizilir, yine aynı şekilde çiçekleri destekler nitelikte morumsu yapraklara sahiptir.
  • Ilıman iklim bitkisidir, güneşli ve ışık alan yerlerden hoşlanır yarı gölgeli alanlara karşı dayanıklıdır, donlara karşı hassastır ,her türlü toprağa adapte olsa da nemli topraklarda iyi gelişme gösterir, su isteği bakımdan az fakat sürekli yapılması gerekiyor
  • Peyzaj mimarlığında kaya bahçelerinde, yer örtücü, sınır bordürü ve renk kontrastlığı olarak değerlendirilebilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Yapısal Mimaride Ahşabın Kullanımı

4. Arenira Verna – İrlanda yosunu bitkisi ve özellikleri

  • 10-15 cm boylarında yosunu andıran koyu yeşil yapraklara sahiptir yaz aylarında küçük çok etkili olmayan beyaz çiçekler açan otsu çok yıllık bir bitki türüdür.
  • Pek çok iklime adapte olabilir, bol güneşli alanlarda iyi gelişme gösterir, çok dayanıklı bir türdür kökleri yüzeyde olduğu için sulama az ve sürekli şekilde yapılmalıdır .
  • Çim alternatifinin yerine yer örtücü olarak değerlendirilebilir çim taşları aralarında kaya bahçelerinde ve bordür ve ağaçlık ortamlarda vurgu olarak değerlendirilebilir.

5. Trifolium Repens – Ak üçgül bitkisi ve özellikleri

  • Toprağın yüzeyini kaplayan kısa boylu güzel görünümlü çok yıllık otsu bir bitki türüdür, stolon oluşturarak yayılabilirler, yaz aylarında beyaz ve pembe çiçekler açarlar .
  • Serin iklim bitkisidir soğuklara ve donlara karşı dayanıklıdır. Su ihtiyacının az olması, gölgeye toleransı olması nedeniyle çim alternatifi olarak değerlendirilebilir, basılmaya karşı oldukça dayanıklıdır.
  • Peyzaj mimarları parklarda ve bahçelerde sıklıkla kullanırlar ve meralarda besin değeri nedeniyle tercih edilir, iyi bir yer örtücüdür.

6.Vinca major – Cezayir menekşe bitkisi ve özellikleri

  • Yaklaşık 15-20 cm kadar boy yapabilen yılın uzun bir süresinde mor çiçeklerle kaplı çok yıllık otsu bir bitkidir, koyu yeşil yumurtamsı biçiminde yapraklara sahiptir ilk baharda sürgünlerinden yayılmaya başlar .
  • Soğuk iklim bitkisidir, donlara karşı dayanıklıdır her iklime adapte olabilirler gölgeye dayanıklıdırlar toprak konusunda kanaatkardır, çok fazla su ihtiyacı yoktur bu yüzden çim yerine değerlendirilebilir.
  • kullanım alanları bordürleri yumuşatma acısından değerlendirilebilir, ağaç altındaki alanlarda bahçelerde kullanılabilir.

7.Pachysandra terminalis – Japon süpürgesi bitkisi ve özellikleri

  • Güçlü bir yer örtücüdür yaklaşık olarak 15-20 cm boy yapar kışları ve yazları yeşil örtüsünü korur bahar aylarında çok gösterişli olmayan beyaz çiçekler açan çok yıllık otsu bir yer örtücü türüdür.
  • Gölgeye dayanımı yüksektir ağaçların altında örtü olarak kullanılabilir çam ağaçlarının bile altında kullanılabilir, soğuklara karşı dayanıklıdır çok fazla su gereksinimi olmaz bu sebepten ötürü çim alternatifi yerine kullanılabilir .
  • Kullanım alanları bahçe girişlerinde bordürlerde bakım ihtiyacı olmayan alanlarda çoğu bitki gölge toleransı olmadığı için ağaç altında yetişmezler pachysandra terminalis gölge bitkisidir her türlü ağaç altında kullanılabilir, basılmaya uygun değildir, kuraklığa dayanıklıdır.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Yaşasın Mimari Belgeseli

8.Thymus Vulgaris L. – Adi Kekik bitkisi ve özellikleri

  • 20-30 cm boy yapabilen kış yaz yeşil formunu koruyan yoğun kompakt formlu aromatik bir yer örtücüdür. Mayıs-Haziran arasında yoğun kokulu çiçekler açar, yaprakları da aynı şekilde kokuludur.
  • Ilıman iklim bitkisidir Akdeniz in dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişir ,sıcaklığa ve susuzluğa karşı dayanıklıdır, donlardan ve soğuklardan etkilenir iyi drenaj edilmiş topraklarda yetişir.
  • Kullanım alanları, kokusu nedeniyle polarizasyon bahçelerinde değerlendirilebilir konut girişlerinde ve bordürlerde kullanılabilir kaya bahçeleri için uygun bir türdür.

9.Ruschia lineolata – Yıldız halısı bitkisi ve özellikleri

  • 5-10 cm yüksekliğinde herdem yeşil çok yıllık bir yer örtücü sukulent türüdür, su yeşil renkte küçük yaprakları toprak yüzeyinde sürünerek kök salınımı yapar bu şekilde çoğalırlar ilkbahar da açan mor çiçekleri bitkinin tüm yüzeylerini kaplar.
  • Sıcak iklim bitkisidir soğuk havalara da dayanımı vardır, geçirgen topraklarda iyi gelişme gösterir susuzluğa dayanımı yüksektir uzun süre olmadığı müddetçe basılmaya karşı dayanıklıdır.
  • Kaya bahçelerinde, yer örtücü çim alternatifi, kurak bölgelerde ve yabani otları önlemek için tercih edilen bir türdür .

Ben Abdurrahman Ay , peyzaj mimarlığına olan tutkum genç yaşta başladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünden mezun olduktan sonra kariyerime profesyonel olarak adım attım. Staj döneminde çeşitli peyzaj projelerinde görev alarak tecrübe kazandım. Mezuniyetimin ardından öncü peyzaj firmalarında çalışmaya başladım, çeşitli ve önemli kamusal alanların tasarımında görev aldım,kentsel dönüşüm projeleri, şehir parkları ve rekreasyon alanları gibi geniş kapsamlı projelerde liderlik rollerinde bulundum. Bugün, kendi peyzaj uygulama şirketini kurarak, müşterilere benzersiz ve sürdürülebilir dış mekan çözümleri sunmaya devam ediyorum . Doğayla uyumlu ve estetik açıdan zengin mekanlar yaratma misyonumu sürdürüyor ve bu alanda gelecek nesillere ilham olmayı amaçlıyorum.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Yazınız gerçekten aydınlatıcı ve bilgilendirici.Ben 50 dekarlık alandaki badem ve ceviz bahçesinde sıra aralarına ekmek için çok yıllık örtücü bitkiler araştırıyorum. Üst aksamı çok büyümeyen,Antalya Elmalı iklimine uygun,gerektiğinde kuraklığa ve kışın soğuğa dayanıklı hangi bitkileri ekebiliriz.Bu bitkilerin hangilerinin tohumuna erişebiliriz.Tesekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir