Friluftsliv: İnsanı Doğaya Yönlendiren İskandinav Felsefesi
  1. Anasayfa
  2. Çevre

Friluftsliv: İnsanı Doğaya Yönlendiren İskandinav Felsefesi

3
Reklam Sponsoru

Günümüz nüfusunun yarıdan fazlası insanoğlunun ortaya koyduğu kentlerde yaşamlarını sürdürmektedir. Kentleşmenin üst sınırları zorlanan günümüzde doğal ve kentsel çevre dengesi de değişmektedir. Doğa, insan yaşamındaki pratik alanı oluşturur. İnsan doğada üretir, onu dönüştürür ve varoluşunu gerçekleştirir. Friluftsliv felsefesi de insanı doğaya yönlendirmekte olup pratiğe olanak sağlamaktadır.

İskandinav ülkelerindeki insanların mutlu, huzurlu ve üretken olmasının altında da bu doğayla iç içe olma felsefesi Friluftsliv yatıyor. Refah ve mutluluk seviyelerinin yüksekliğiyle tanıdığımız kuzeyliler doğanın iyileştirici gücünün farkına varıp doğa ile iç içe yaşamı merkez edinmişlerdir.

Friluftsliv Nedir?

Norveççe bir sözcük olan “Friluftsliv”, kelime anlamı olarak “açık hava hayatı” anlamına geliyor. Tam tercümesi ise açık hava yaşamıdır. Kelimenin ana fikri, doğada olmak ve İskandinavların inandığı “İnsanların dünya ile doğuştan sahip olduğu bağın keyfini çıkarmayı ifade etmektedir.

Bu Norveç felsefesi kişinin tamamen kendine dönmesi için doğada vakit geçirmesi anlamına geliyor. Doğa ile baş başa kalmak için yola çıktığınızda yanınızda günümüz teknolojisini barındırmayın. Sadece kendinizi keşfetmek için yürüyün, tabiatın farkına varın. Burada ana felsefe gündelik koşuşturmacalardan ve rutinlerinizden sıyrılmak. Sadece siz, sırt çantanız ve tabiat.

Doğada olduğunuz sürece, Friluftsliv için doğru yoldasınız demektir. Bir plana veyahut ekipmana çokça ihtiyacınız olmadan yalnızca doğada olmak..

İnsanların sosyal medyaya bağımlı hale geldiği ve toplum odağının sıklıkla kariyer, para ve sosyal statü gibi göründüğü teknolojiye ayak uydurabildiğimizden daha hızlı hareket eden bir dünyada, Friluftsliv akımı insanları doğaya yönlendiriyor. Herkesin Friluftsliv pratiğini hayata geçirme yolu farklı olabilir. Doğa sporlarıyla meşgul olmak, göl kenarında hamakta sallanıp tabiatı izlemek, seyir tepelerinde manzara seyretmek, temiz havayı solumak, doğa aktivitelerinde bulunmak, balık tutmak, mantar toplamak, arıcılık.. Felsefe tümünü kapsıyor..

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Büyük Hikâyeler Anlatan Küçük Park: Zhongshan Tersane Parkı

Friluftsliv felsefesi ilk kez 1859’da, ünlü Norveç oyun yazarı Henrik Ibsen tarafından bir şiirde yayınlandı. “Paa Vidderne” (Tepelerde) başlıklı şiir, gelecekle ilgili düşüncelerini netleştirmek için doğada yalnızlığa ihtiyaç duyan bir kahramanı anlatmaktadır.(1)

Doğada Yalnızlık ve Netlik Arayışı..

Doğaya Dönüş Felsefesini Neden Uygulamalıyız?

Bu kültüre göre beynimiz fraktal bir dünyada gelişir. Doğal dünyadan gelen fraktal uyarılar beynin uyaran işlem modelleriyle uyumludur ve bu tür doğal ortamlarda bir zevk hissi yaratır. Yani doğayı yaşamak ruhumuzu tatmin eder. Bu da mutlu olmamızı sağlar…

Friluftsliv’i Hayatımızda Nasıl Uygularız?

  1. Evinizin açık alanlarında uyku alanları yaratın.
  2. Dekorasyonlarda doğa temelli malzemelerle rahatlığı merkez alın.
  1. Açık hava davetleri, buluşmaları ve pikniklere ayrılan zamanı arttırın.
  2. Kamp aktivitelerinizi çoğaltın. Pahalı yemek takımlarından, Amerikan servislerden uzaklaşın.
  1. Doğanın karşılığı olan yeşile yer açın, daha fazla yeşille iç içe olun, yeşilin farklı ton ve dokularına dokunun. Bu sizi iyi hissettirecektir.
  2. Meditasyon köşeleri ruhunuzu dinlendirecektir.
  3. Doğada yapılan kısa bir yürüyüşte çevremizdeki bitki ve hayvanları fark edin, onlara dokunun ve konuşun. Onlar bunu anlarlar..
  4. Sabahın erken saatlerinde kuş sesleri ile bitki veya toprakla ilgilenmek Friluftslive yakınlaştırır.
  5. Ve açık hava yürüyüşleri. Ordan oraya koşturmacalı değil, kendini dinleyebildiğin yürüyüşler.. 2007 yılında 498 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada ormanda yapılan yürüyüşlerin stres hormonu kortizolu önemli ölçüde azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği gözler önüne serilmiştir.(5)

Friluftsliv’e Dair Araştırmacı Yorumları..

İsveç’teki Lulea Teknoloji Üniversitesi’nde profesör olan Hans Gelter, “Friluftsliv doğaya olan sevgi ve saygıdır. Okuyarak ya da öğreterek öğrenilmeyen davranışlar sadece deneyimle öğrenilebilir.” diye belirtiyor.(2)

Bir başka Norveç tarih ve kültür araştırmacısı Anna Stoltenberg Friluftsliv kültürünü; “Doğayı keşfetmek ve takdir etmek için harcanan bir yaşam biçimini tanımlamak amaçlı bir kültür” olarak tanımlıyor…

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Aquascaping: Su Altı Peyzaj Sanatı

Birkaç milyon yıl boyunca avcılar ve toplayıcılar; doğada ve doğaya adanmış hayatlarca dışarıda yaşam sürüyorduk. İnsanoğlu olarak buna adapte beden ve zihin gelişimi gösterdik. Doğanın bize her zaman iyi hissettirdiğini biliyoruz fakat bazen şehir hayatında acele yaşamlar ve günlük koşturmalar içinde sıkışıp kalmışken hatırlamakta güçlük çekiyoruz. Modern yaşam tarzı olarak benimsediğimiz kültürde doğa ile dengeli yaşamı bulup, uygulayıp, sürdürebiliriz..

İnsan olarak doğaya aitiz, doğadan ne kadar uzaklaşırsak, o kadar mutsuzlaşacağız. Doğaya yakın dingin yaşam hayat kalitemizi artıracaktır.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler, başka yazılarımızda görüşmek üzere..

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. https://www.mnn.com/earth-matters/wilderness-resources/blogs/how-friluftsliv-can-help-you-reconnect-with-nature
  2. https://theplaidzebra.com/why-we-should-all-be-practicing-friluftsliv-norways-philosophy-of-getting-back-to-nature/
  3. https://no.m.wikipedia.org/wiki/friluftsliv
  4. https://netzwerkfriluftsliv.wordpress.com/was-ist-friluftsliv/
  5. Morita, e., fukuda, s., nagano, j., hamajima, n., yamamoto, h., & ıwai, y. Et al. (2007). Psychological effects of forest environments on healthy adults: shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction. Public health, 121(1), 54-63.
  6. Ryan, r., weinstein, n., bernstein, j., brown, k., mistretta, l., & gagné, m. (2010). Vitalizing effects of being outdoors and in nature. Journal of environmental psychology, 30(2), 159-168.
  7. Fotoğraflar: http://unsplash.com/

Peyzaj Mimarı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Tam aradığım içerik bir doğa sever olarak bu içeriklerle karşılaşmaktan mutluluk duydum.

  2. 1 Temmuz 2020

    Çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir