Salyangoz ile Mücadele için 15 Doğal ve Zirai İlaç Yöntemi
  1. Anasayfa
  2. Bahçe Bakımı

Salyangoz ile Mücadele için 15 Doğal ve Zirai İlaç Yöntemi

Reklam Sponsoru

Salyangozlar, zaman zaman bahçelerimizdeki emek verip büyüttüğümüz ürünlerimizin en büyük düşmanı olabiliyorlar. Bahçedeki ürünlerin köklerini ve yapraklarını salyangoz ve sümüklü böcekler kemirip öldürebiliyorlar. Önlem alınmadığı zaman bahçenin her yerini saran bu bahçe zararlıları emeklerin en büyük düşmanı olabiliyor. Eğer siz de Bahçelerde salyangoz ile mücadele nasıl olur diyorsanız bu yazıda sizin için tüm çözüm önerilerini derledik.

Bahçe Salyangozu Nasıldır?

Bilimsel adı Helix aspersa’dır. Bahçe salyangozu, kahverengi yuvarlak kabuğu ve gri gövdesi ile tanımlanabilir. En çok yağmur yağdıktan sonra ortaya çıkarlar. Dünyanın en yaygın yumuşakça türlerinden biridir.

bahçe salyangozu ile mücadele

Bahçe Salyangozu Ne Yer?

Salyangozlar genellikle bitkilerle beslenirler. Bitkilerin taze sürgünlerinden hoşlandıkları için sürgününü yedikleri bitkileri ölüme mahkum ederler. Sadece sebzeleri değil ağaçları da zamanında müdahale edilmezse tamamen sarar ve ürünleri öldürürler.

Salyangoz etçil mi otçul mu?

Salyangozlar çoğunlukla otçul olmakla birlikte etçil ve hepçil de olabilirler.

Salyangoz Mücadelesi Nasıl Olur?

Salyangoz ile mücadele etmenin birçok yöntemi vardır. Salyangoz yoğunluğunun çok fazla olmadığı durumlarda Doğal Mücadele Yöntemleri önerilirken, sayıca daha az olduğu bahçelerde zirai mücadele yöntemleri önerilmektedir. Ağaçlarda Salyangoz mücadelesi veya sebzelerde salyangoz mücadelesi yaparken bu yöntemleri kullanmalısınız:

1- Bahçe Salyangozu ile Doğal Mücadele Yöntemleri

Salyangoz ile doğal mücadele tüm canlıların yaşamına saygı duyanlar için idealdir. Çok yaygın olmadıkları sürece salyangozları bahçede salyangoz mücadelesi zor değildir.

a) Salyangozları toplayarak uzaklaştırın

Eğer bahçenizde yer alan salyangozların sayısı az ise salyangoz ile mücadele de en iyi yöntem salyangozlar daha fazla üremeden bahçenizden uzaklaştırmaktır. Özellikle geceleri ve yağmurlardan sonra kontrol ederseniz bahçenizdeki salyangozları elinizle toplayıp uzak bir yere bırakabilirsiniz. Salyangozları toplamak için ideal yöntemlerden biri de toplanmaları için sevdiği yiyecekleri bir kaba koymaktır. Köpek maması ve birayı çok severler. Köpek mamasını sevdikleri için akşamdan bıraktığınız kaba birikebilirler. Böylece sizde bahçenizden uzak bir alana götürüp bırakabilirsiniz. Bu en doğal ve zararsız yöntem olacaktır.

b) Sarımsak kullanın

Salyangozların gözleri yoktur. Etkin koku alma duyuları vardır. Dolayısıyla koklayarak hareket ederler. Ancak bazı kokuları sevmezler. Bahçenizdeki duvarlara, ağaç altlarına, ara deliklere ve yakınında gördüğünüz yerlere Sarımsağı ezip kaynatarak suyunu dökün veya sarımsak asın. Salyangozlar sarımsaktan hiç hoşlanmaz. Ayrıca nane bitkisinden de hoşlanmaz. Kuru nane serperek de biraz uzaklaştırabilirsiniz.

c) Bakır teller asın

Bahçenizde çeşitli yerlere bakır şeritler asarak da bu zararlılardan kurtulabilirsiniz. Bakır tellerin salyangozların salgıladığı sümüksü madde ile etkileşime girerek elektrik akımı oluşturduğu ve salyangozları korkutarak uzaklaştırdığı düşünülmektedir.

d) Evcil hayvan besleyin

Salyangozlar ile beslenen birçok hayvan vardır. Bahçenizde tavuk ve kuş gibi besleyerek (yemeseler de) salyangoz ile mücadele edebilirsiniz. Ördekler salyangoza bayılırlar, Amerika’da genelde bu yöntem uygulanır.

e) Nemli yüzeyleri uzaklaştırın

Salyangozların en ideal yaşam alanları nemli ortamlardır. Su ve nemden çok hoşlanırlar. Dolayısıyla bahçenizde nem yapabilecek eski eşyalarınızı atın, sık kullanılmayan fazlalıkları ise deponuzda bekletin.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  İnce çimin istendiği Spor Alanları İçin Uygun Çim Karışımları

f) Yumurta kabukları kullanın

Salyangozlar yumurta kabuklarını da pek sevmezler. Yumurta kabuklarını bitki diplerine bırakırsanız bitkilerinize yanaşmaktan çekineceklerdir.

g) Bahçenizi çok sulamayın

Bahçenizin her yerini sularsanız bu salyangozlar için bulunmaz bir yaşam alanı olur. Eğer bahçenizde salyangoz varsa bir müddet sadece önemli bitkilerin diplerini sulayın veya sulamalarınızı gündüz yapın. Bahçeniz kuru kalırsa o ortamı bir süre sonra terkederler, çünkü kuru ortamları sevmezler.

h) Odun külü serpin

Bahçenize yanmış odun külü serpmek de salyangoz ile mücadele de etkili bir yöntemdir. Küllerin olduğu yerde yürüyemezler.

ı) Sirke

10 litre suya 1 litre meyve sirkesi (%5-% 10 luk) üzüm veya elma sirkesi olabilir, 50 gr lavanta yağı ilave edilerek karıştırılı ve bu karışım akşamları bitkilere ve toprağa püskürtülür.

i) Kahve

Öğütülmüş saf kahveyi sulandırarak bahçenize püskürtürseniz bu da salyangozların sinir sistemine müdahale ettiği için ölümcül olacaktır.

bahçe salyangozu

2- Bahçe Salyangozu ile Zirai Mücadele Yöntemleri

Salyangoz ilacı alırken daha önce kullanmış faydasını görmüş insanlarla konuşmakta fayda vardır. Benim duyduğum kadarıyla aşağıda da adı geçen “Helimacide” ilacını kullanıp da faydasını gören insan sayısı çoktur. Bu ilaçlara salyangoz zehri de denebilir çünkü malesef salyangoz uzaklaştırma yaparken bahçenizdeki salyangozları öldürecektir.

Demir fosfat ve/veya diatomic mineral tozu

Metaldahit veya demir III fosfatlı ilaçlar da organik tarımda kullanılır. Bu ilaçlar hazır yem şeklindedir.

Sönmemiş Kireç Tozu – Nano kükürt

20 gr/m2 hesabı ile sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa sönmemiş kireç tozu serpin. Kireç tozu sizin salyangozları öldürecektir.

Bitkisel yağlar

Lavanta veya adaçayı yağı 5gr/l olarak, emulgatör ile karıştırılması daha iyi sonuç verir. Emulgatör yerine kolza yağı da kullanılabilir. Karışım bitkilere ve toprağa püskürtülür.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  En Yaygın Bahçe Zararlıları ve Çözüm Önerileri

Salyangoz Mücadelesinde Kullanılan İlaçlar

İşte sizler için önerdiğimiz etkili Salyangoz ilacı isimleri:

  • Helimacide 
  • Salyangosit
  • Mollusit 
  • Taldex
  • Super Flor 
  • Trimup…
Salyangoz ile mücadele

Salyangoz (Sümüklü Böcek) ile Mücadelede Yanlış Bilinenler

Etrafa Tuz Serpmek

Etrafa tuz serpmenin salyangozları uzaklaştırdığı doğru olsa da tuz bitkiler için de zararlıdır. Bitkilerinize zarar vermemek için bu yöntemden kaçınmalısınız.

Kaz Beslemek

Bu yöntem salyangozlar için etkili olsa bile bu hayvanlar da bahçe bitkilerini yemekten hoşlanırlar. Dolayısıyla kaş yapayım derken göz çıkarmış olabilirsiniz.

Bahçeye Kirpi Bırakmak

Kirpiler de salyangozu çok severler. Ancak kirpiler bahçenizdeki diğer ürünlere de zarar verecektir.

Bu yazıyı beğendiyseniz daha önce sizler için yazdığımız En Yaygın Bahçe Zararlıları ve Çözüm Önerileri yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Peyzaj Mimarlığı Doktora Öğrencisi. Peyzax'ın kurucu ve idarecisi. Bilim, Sanat, Felsefe ile ilgileniyor.

Yazarın Profili