Hızlı Git
Kedileri ve bitkileri sevenlerin en zorlandığı konulardan biri olan kedili evlerdeki bitki seçiminden bahsetmek istiyorum. Kedi sahipleri olarak ne yazık ki her sevdiğimiz ve yetiştirmek istediğimiz bitkiyi direkt evimize alamıyoruz. Bazen farkında olmadan dostlarımıza zarar verebilecek, önemli semptomlar oluşturabilecek hatta onları kaybetmemize neden olabilecek bitkileri evimizde yetiştirebiliyoruz.
Kediler için zehirli olan bitkilerin çok uzun bir listesi var ancak ben günümüzde en popüler olan, birçoğumuzun evinde bulunan ve daha fazla kişinin tercih ettiği kediler için zehirli olan 10 bitkiyi derledim. Yine de evimize yeni bir bitki alırken bunun kedilerimiz için ne gibi zararları olacağını araştırmanızı tavsiye ederim. Eğer bu yazıda yer alan bitkiler evinizde mevcutsa mutlaka dostlarımızın ulaşamayacağı yerlere koyulmalıdır. Zehirli bitkilerle herhangi bir temasta bulunan dostlarımızın acilen veteriner hekimleriyle iletişime geçilmelidir. Kendi kedimde de yaşadığım dudakta kızarıklık ve ağızda şişlik gibi belirtilerin aslında bitki temasından dolayı olduğunu öğrendim. Hafif semptomlar zararsız görünse de veteriner hekimimizden öğrendiğimize göre zaman içerisinde birçok ciddi rahatsızlığa sebep olabiliyormuş.
Kedi sahiplerinin çok iyi bildiği bir durum daha var ki, dostlarımız her yere girebiliyorlar ve istedikleri her şeye ulaşabiliyorlar. Bazen çok dikkatli olduğumuzu zannetsek de kedilerimizin bitkiler ile temas ettiğini gözden kaçırabiliriz. Bu durumun en kolay çözümü onlar için zehirli madde içermeyen bitkileri evimizde yetiştirmek olacaktır.
Norman Corwin’in dediği gibi
“Kediler seçilmiş arkadaşlardır.”
Kedilere Zararlı Bitkiler
En iyi arkadaşlarımıza en iyi şekilde eşlik etmek ve onlara muazzam bir ortam sağlamak bizim görevimiz. Dostlarımıza faydalı olmasını umduğum yazımı keyifle okumanızı diliyorum.
Monstrea deliciosa (Deve Tabanı)
Deve tabanı olarak bilinen Monstrea deliciosa, günümüzde en popüler olan tropik ev bitkilerindendir. Özellikle dikkat çekici yaprakları sayesinde hem sosyal medyada hem de tasarım fikirlerinde sıkça karşılaşmaktayız. Evlerimizi ilgi çekici hale getirip dekorumuz için tamamlayıcı bir güzelliğe sahip olsa da içerdiği kalsiyum oksalatlar nedeniyle kediler için zehirli bitkilerdendir. Çözünmeyen kalsiyum oksalatlar kedilerin temas etmesi halinde dudaklarda, ağızda yanmaya ve şişmeye, aşırı salya akımına, kusmaya neden olmaktadır.
Epipremnum aureum (Salon Sarmaşığı)
Salon sarmaşığı olarak bilinen Epipremnum aureum, bitki bakımı konusunda deneyimsiz olan kişiler için kolay bakımı nedeniyle tercih edilen bitkilerden biridir. Evlerimize hareket ve estetik katan bu bitki kedilerimiz için zehir içeriyor. Deve tabanı bitkisinde de olduğu gibi içerdiği çözünmeyen kalsiyum oksalatlar yüzünden kediler bu bitkiyi yutarsa ağızda ve dudaklarda yanma, şişlik gibi semptomlara neden olabilir.
Crassula ovata (Yeşim Bitkisi)
Günümüzde para bitkisi olarak da popülerlik kazanan Crassula ovata’nın aynı zamanda iyi şans getirdiğine de inanılıyor. Ancak ne yazık ki köpekler, atlar ve kediler için zehirli bir bitkidir. Özellikle yutulduğu zaman kusma, uyuşukluk, depresyon ve denge bozukluğuyla başlayan ciddi semptomlara neden olmaktadır.
Sansevieria trifasciata (Paşa kılıcı)
Paşa kılıcı olarak bilinen Sanssevieria trifasciata; görsel olarak ilgi çekici olması, kolay bakım ve çoğaltılma özelliği ile evlerimizde yetiştirdiğimiz bitkilerin başında gelmektedir. Dayanıklı bir bitki olmasıyla beraber havayı temizleme özelliği de bulunmaktadır. Birçok faydasına rağmen maalesef evlerimizdeki canlılar için zehirli bitki kategorisinde yer alıyor. İçerdiği kimsayal bileşik olan saponinler nedeniyle hem köpekler hem kediler için zehirli bitkidir. Özellikle yutulduğunda ciddi semptomlara neden olmaktadır.
Dieffenbachia (Difenbahya- Dilsiz Baston)
Difenbahya, diğer salon bitkilerinin aksine yaprakları daha kısa süre dayanan tropikal bir bitki türüdür. Çiçek açmamasına rağmen salonlarımızda şık bir dekorasyon tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Difenbahyalar kediler için oldukça zehirlidir. İçerdiği çözünmeyen kalsiyum oksalatlar ve proteolitik enzim nedeniyle ağızda ve dudakta yanmayla beraber daha ciddi vakalarda yutma veya nefes almada güçlük oluşturabilir. Sadece kediler için değil insanlar içinde zehirli olduğu biliniyor. Çıplak deriden uzak tutulmalıdır. Yaprakları yenildiği takdirde kişi bir süre konuşamaz. Halk arasında bilinen Dilsiz Baston adını ise buradan almaktadır. Görsel olarak çok sevdiğimiz bir bitki olsa da kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor.
Aloe Vera
Zambakgiller familyasından gelen Aleo Vera bitkisi, tıbbi özellikleri nedeniyle oldukça fazla tercih edilen bir bitkidir. Kalın ve etli yapraklarının içindeki sıvı birçok cilt sorununa iyi geliyor. Ancak içerdiği saponinler ve antrakinonlar nedeniyle kediler için zehirli bitkidir. Yutulduğu zaman uyuşukluk, kusma, ishal ve daha ciddi semptomlara neden olabilir.
Spathiphyllum (Barış Zambağı)
Az bakım ihtiyaçları ve bahar aylarında açan farklı çiçeği ile salonlarımızda severek tercih ettiğimiz bitkilerden biri olan Barış Zambağı olarak bilinen Spathiphyllum, içerdiği çözünemeyen kalsiyum oksalatlar sebebiyle kediler için zehirli bitkilerden biridir. Temas halinde zararsızdır ancak yutulması kusmaya, tahrişe, aşırı salya akmasına ve ciddi vakalarda yutma ile nefes alma zorluğuna neden olmaktadır. Hediye olarak da sık tercih ettiğimiz bu bitki türünü kedi sahibi sevdiklerimizden uzak tutmak en iyi çözüm olacaktır.
Yucca massengena (Yuka)
Benim de en sevdiğim salon bitkilerinden biri olan Yuka; bol ışığı seven, dayanıklı olan, az suya ihtiyaç duyan bir bitki türüdür. Estetik gövdesiyle ve ilgi çekici olmasıyla en çok tercih edilen salon bitkilerinden biridir. Sosyal medyada da tüm tasarım ve dekorasyon sayfalarında da sıkça karşılaşıyoruz. Çölde yaygın olarak yetişen bu bitki steroidal saponinler içermektedir. Kediler, köpekler ve büyük hayvanlar için zehirlidir. Kediler ve köpekler tarafından yenildiği zaman kusma, ishal, halsizlik ve koordinasyon bozukluğuna neden olabilir.
Dracaena marginata (Madagaskar Dragon Ağacı)
Anavatanı Madagaskar olan, ısıya ve neme dayanıklı şık iç mekan bitkisi olan Dragon ağacı ya da Marginata olarak bilinen Dracaena marginata içerdiği kimyasal bileşik olan saponin nedeniyle zehirlidir. Hem kediler hem de köpekler için ciddi riske sahiptir. Eğer köpeğimiz yapraklarını yerse kanlı ya da kansız kusma, iştahsızlık, depresyon gibi semptomlar oluşabilir; kedimiz yerse yine aynı semptomlara büyüyen göz bebekleri eşlik edecektir.
Kalanchoe (Kalanşo)
Sukullent familyasından gelen tropik bir bitki olan Kalanşo, rengarenk çiçek seçenekleriyle evlerimize renk katmak için tercih ettiğimiz bitki türlerinden biridir. ASPCA’ya (Amerikan Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği) göre Kalanchoe bitkisinin tüm kısımları salya akması, kusma ve ishale neden olan toksinler içeriyor. Kediler çok miktarda Kalanchoe yutarsa nadiren de olsa kalp ritimlerinde bozulmalar meydana gelebiliyor. Hatta nöbet ve bayılma gibi şiddetli semptomlarda yaşayabiliyorlar. Kedi sahiplerinin bu bitkiyi asla evde tutmaması gerektiği tavsiye ediliyor.
Faydalanılan Kaynaklar:
- thespruce.com
- https://www.fda.gov/
- https://www.aspcapro.org/
- https://petcentral.chewy.com/
- https://www.petpoisonhelpline.com/
Merhaba Anlamadığım nokta şurası.Bu bitkilerin evde bulunması yeterli mi zehirlenmeleri için yoksa yemedi,dokunmadı diyelim yine de zehirlenir mi? Cevabı e-posta adresine mi gönderceksiniz?