Bir Sanat Akımı Olarak “Dadaizm” ve Öncüleri
  1. Anasayfa
  2. Genel

Bir Sanat Akımı Olarak “Dadaizm” ve Öncüleri

0
Reklam Sponsoru

Birinci Dünya Savaşı sonrasında savaşın tüm etkilerine, sanatın ve hayatın ve sosyal yaşamın katılığına bir tepki olarak doğmuştur. 1916 yılında Zürih’te bir kafede toplanıp “Dada Bildirgesinin” bir grup genç sanatçı tarafından açıklanmasıyla Dadaizm Akımı başlamıştır. 1916-1922 yılları arasında kısa bir dönem sürmüştür. Sonrasında dadaistler sürrealizme yönelmişlerdir. Dadaizm de eserler var olan sanatsal düzenin tam tersi şeklinde gelişir. Dadaizm dönemin toplumunun estetik ve elitizm yargılarının tamamen dışına çıkar ve kendi özgün eserlerini ortaya koyar. “Dada” ismi ise genç sanatçılar tarafından koyulmuştur. Fransızca “tahta oyuncak at” anlamına gelir.

Dadaizm Nedir?

Dadaizm savaşın sonrasında toplumdaki katı hayata tepki olarak doğan bir sanat akımıdır. Sanatçılar sanatın katılığına, sosyal hayatın basma kalıp ilerleyen kuralarına, hayatın devam eden düzenine var olan sanatın estetik kaygı katılığına başkaldırmışlardır.

Dadaizm; insanların, dünyanın yıkılışından dolayı düştükleri umutsuzluktan, dünya üzerinde var olan hiçbir düzenin sürekli olmadığından ve her mutluluğun sonunda mutsuzluk olacağı felsefeleriyle beslenir. Dadaist sanatçılar eserlerinde asla estetik kaygı aramazlar. Eserlerin hemen hemen hepsinde insan üzerindeki savaş sonrası psikolojisinin işlendiğini görmek mümkündür. Dadaist sanatçılar, insanları şaşkınlığa uğratmak ve onları derinden sarsmak amacıyla eserler yapmışlardır. Sanatçılar burjuva düzeni reddederek, burjuva sanatının tiksindiriciliğini, yapaylığını, berbatlığını vurgulamayı amaçlamışlardır.

Dadaizm Öncüleri Kimlerdir?

Ressam, heykeltıraş ; Jean Arp

Ressam, mimar, sanat kuramcısı; Marcel Janco

Ressam, heykeltıraş; Marcel Duchamp

Mimarlıkta Dadaizm

Dadaizmin kısa süreli etkili oluşundan dolayı mimari eserler diğer akımlara nazaran daha az sayıda.

Austin, Texsas

Hotel Merbau – Dış Cephe

Merzbau – İç Mekanlar

Bir Çocuk Odası

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Yukitsuri: Japon Bahçeciliğinde Geleneksel Bir Zarafet

Peyzaj Yüksek Mimarı - Okur, yazar, çizer.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir