Hızlı Git
Gün geçtikçe görüyorum ki insanlar olarak bizler dünyanın sadece kendimize ait olduğunu düşünmeye başladık. Kendi konforumuz ve zevkimiz uğruna birçok habitatı yok ediyoruz. Her gün daha fazla ve daha büyük yapılar yapmak uğruna hayvanların da yaşam alanlarını işgal ediyoruz. Gerekirse geleceğimizi bile düşünmeden yüzlerce ağacı kesiyoruz. Kendimize de diğer canlılara da nefes alma alanı bırakmıyoruz ne yazık ki…
Bir önceki yazımda köpek parklarının faydalarından, tasarım kriterlerinden ve Türkiye’deki köpek parkı tasarımı örneklerinden bahsetmiştim. Bu yazımda da bu parkların dünyadaki örneklerine değinmek istiyorum. Türkiye’de iyi örneklerini çok az gördüğümüz hatta iyilerinde bile yeterli seviyeye ulaşamadığımız köpek parklarında, dünyadaki farklı tasarımlar umarım hepimize yol gösterir. Çoğunda belli bir üyelik sistemi olan, canlıların görebileceği tüm zararların hassasiyetle düşünüldüğü bu parkların ülkemizde de bir gün var olmasını ve dünyanın hepimize ait olduğunun farkına varıp, evrenin bir parçası olduğumuzu unutmamamızı diliyorum.
Herkese keyifli okumalar.
1. Beneful Dream Dog Park, ABD
Beneful Dream Köpek parkı, ülkede köpek parkına sahip olan ikinci şehirdir. Alabaster bölgesinden Jenny Wilson bölgedeki yerel bir topluluğun barınak yöneticisi olarak çalışıyordu. 2011 yılında tasarımını yaptığı köpek parkıyla yarışmayı kazandı ve 500.000 dolar ödül alarak inşa edilmeye başlandı. Çim ile kaplı olan alan hem küçük hem de büyük köpekler için özenle tasarlanmış. Köpeklerin tasmasız özgürce dolaşabilecekleri alanlara sahip olan parkta; sıçrama alanları, yürüyüş alanı, çeviklik parkuru, tüneller, çemberler ve daha birçok oyun ekipmanı bulunuyor.
2. Montrose Dog Beach, ABD
Montrose Köpek sahili aslında köpek parkı kategorisine girmese de köpek parklarındaki yararların hepsini barındırıyor. Köpek sahili, köpek parklarındaki köpeklerin özgürce tasmasız bir şekilde yasal olarak dolaşmalarını, iletişim yeteneklerini geliştirmelerini, günlük aktivite ihtiyaçlarını karşılamalarını ve sosyalleşmelerini karşılayan farklı bir alan. Chicago’nun ilk yasal tasmasız plajı olan Montrose, şehre en yakın noktada yer almaktadır. Ücretsiz olarak kullanılan alan, 06.00-23.00 arasında kullanıma açıktır. MonDog adı verilen tamamen gönüllülerden oluşan bir ekibin kurduğu bu plajda tamamen bu alanın korunmasına ve iyileştirilmesine odaklanılmıştır.
Köpek plajının kuralları da hassasiyetle düzenlenmiş.
- Yüksek besin değeri olan yiyecekler köpekler için ödül niteliği taşıdığı için birbirleriyle tartışmalarına sebep olabileceğinden dolayı yiyecek tüketimi yasaklanmış.
- Köpeklerin tamamen başıboş bırakılmasına da izin verilmiyor.
- Bir bireyin 3’ten fazla köpek ile yeterince ilgilenemeyeceği düşünülerek daha fazla köpekle alana giriş yapması da yasaklanıyor. Plaja kedi gibi başka hayvanların getirilmesi de yasak.
- Bu köpek sahilinde en ilgimi çeken nokta ise uçurtmanın yasaklanması oldu. Köpeklerin uçurtmaların peşinden koşabileceklerini ve yaralanmalara sebep olabileceğini düşünüyorlar. Hatta sadece dünyanın insanlara ait olmadığını anlamamız ve hayatımızı paylaştığımız diğer canlılara daha saygı duymamız konusunda bilinçlenmemiz adına çok naif bir düşünce sergileniyor.
3. The Groynes Dog Park, Yeni Zelanda
Yeni Zelanda’da The Groynes Park içinde yer alan köpek parkı oldukça ilgi gören bir alan. Park içinde dereler, çok sayıda ağacın bulunduğu açık alanlar ve üç çeviklik parkuru yer alıyor. Aynı zamanda geniş çim alanıyla köpekler için özgürce koşabilecekleri bir alan bulunuyor. Farklı alanlara sahip olan köpek parkının ise etrafı çitlerlerle çevrilerek güvenli bir alan oluşturuluyor. Çitlerle çevrilen bölge 8 bölüme ayrılarak her boyuttan köpeğin birbiri ile oynaması için uygun ortam yaratılabiliyor. Alanda mama, su kapları, musluklar, oyun ekipmanları ve çöp kutuları yer alıyor. Ancak kullanıcı deneyimlerine bakıldığında mama ve su kaplarının yetersiz olduğu söyleniyor. Çok yakında yer almasa da yüzmek için nehire ulaşım sağlanabiliyor.
Park içerisinde yer aldığı için aynı zamanda köpek dostu olan bir park kategorisinde yer alıyor. Evcil hayvan sahipleri için de piknik alanları, tuvaletler, otopark gibi alanlar özenle düşünülerek tasarlanmış. Dönem dönem kalabalık olsa da geniş bir alana yayıldığı için fazla sayıda kişiye hizmet edebiliyor. Ancak önlem amaçlı olarak köpek parkı dışındaki alanda köpeklerin tasmalarıyla gezdirilmesi tavsiye ediliyor.
4. Dog Wood Park, Florida
Dog Wood Park, Florida’da hem köpeklere hem de köpek sahiplerine geniş aktivite alanı sunuyor. Koşmak, yüzmek ve oyun oynamak için 42 dönümlük bir araziden oluşuyor. Dostlarımız için özel 25 dönümlük alan bulunuyor. 10 dönümü oyun için ayrılan alanın 2 dönümü ise gölden oluşmaktadır. Küçük köpeklere özel olarak yüzme, oyun alanı ayrılmış olup; aynı zamanda köpek spa merkezi bulunduruyor. Üyelik ile giriş yapılmaktadır.
5. Freedom Bark Park, ABD
Amerika Birleşik Devletleri’nde Freedom Park’ın güneydoğu bölgesinde yer alan Freedom Bark 3000 saatten fazla gönüllü çalışma ile inşa edilmiştir. Bu köpek parkında açık geniş alanlar, göller, yürüyüş yolları, kum ve tünel gibi oyun alanları bulunmaktadır. Parka giriş için üyelik gereklidir ve köpeklerin aşılarının tam olması şarttır.
Faydalanılan Kaynaklar
- https://www.bringfido.com/attraction/105
- https://vipets.co.nz/groynes-dog-park/
- https://www.smithsonianmag.com/history/how-dog-parks-took-over-urban-landscape-180973902/
- https://www.theactivetimes.com/travel/50-best-dog-parks-us/slide-2
- http://lowell.net/ParksDept/p/freedombarkpark#
- https://www.cityofalabaster.com/Facilities/Facility/Details/Beneful-Dream-Dog-Park-2
- https://ccc.govt.nz/services/dogs-and-animals/dogs-in-parks/dog-parks-and-exercise-areas