Hızlı Git
Japon kültüründe ağaç önemli bir yere sahiptir. Mükemmel güzellikle beraber aynı zamanda hızlı ve acısız ölümü ifade eder. Muhteşem güzelliğin yanında aynı anda hızlı şekilde ölmeyi sembolize etmeleri ise ancak Japon kültürünün ölüme bakış açısıyla açıklanabilir. Japonların ağaca bakış açısını belki de tam olarak yansıtan bir hikaye
Mucize Çam Ağacı…
11 Mart 2011 tarihinde Japonya’nın Tōhoku bölgesinde 9.0 şiddetinde meydana gelen “Büyük Doğu Japonya Depremi” olarak adlandırılan depremde ve sonra 37.9 metreye kadar yükseldiği söylenen tsunamiyle beraber bölgede 19 bin can kaybı yaşandı. Bölgede bulunan 70.000 ağaçtan oluşan ormandaki çam ağaçları o güne kadar bölgeyi yüzyıllardan beri sert rüzgarlara karşı korumuştu. Ancak ne yazık ki şiddetli zemin sarsıntıları ve ardından gelen büyük dalgaların yarattığı etkiyle Iwate şehrinin Rikuzentakata bölgesinde yer alan eski ormanda 70.000 ağaç yok olmuştu.
Tek bir çam ağacı hariç…
250 yaşındaki bir çam ağacı hayatta kalmayı başarmıştı. Ancak tsunami nedeniyle ağacın köklerine zarar veren deniz suyunun ağacı yavaş yavaş kurutmaya başlaması nedeniyle, korunması ve bakım yapılması gerekiyordu. Kayıpların fazla olduğu dönemde gerçekten bir mucizeye ve bir umuda ihtiyaç vardı. Ziraat mühendisleri büyük çaba ile çam ağacındaki kurumaya karşı çözüm aradılar.
Bitki Ameliyatı ve Organ Nakli
Araştırmalar sonucu bilim insanları “mucize çam” ağacını tedavi ederek ağacın hasar gören kökleri ve omurgasına karbon malzemelerden oluşan suni organ nakli yaptılar ve ağacı budayarak karbon bir omurga üzerinde tekrar birleştirerek ameliyat ettiler. Böylece başarılı bir bitki ameliyatı ile tekrar yaşama geri kazandırıldı.
“Mucize Ağaç” bu felakette yok olan canların anısına 27 metre uzunluğuyla, Rikuzentakata’da 70.000 ağacın yok olduğu ormanda ayakta kalmayı başardı.
Fakat ne yazık ki tüm bu büyük çabalara rağmen “Mucize Çam” toprağında ortaya çıkan tuz içeriğine dayanamadı ve 18 ay sonra öldü. Japonya için yeniden yaşamanın ve büyük felaket sonrasında umudun simgesi olan Mucize Çam’ı ölümsüzleştirmek için anıt yapılmasına karar verildi.
2013 yılında dikilen heykelle “Mucize Çam” sembolik olarak geri döndü. Uzmanlar heykelin gövdesine metal bir kalıpla iskelet yerleştirildikten sonra yaprakları ve dalları sentetik reçine ile tekrar yapıldı. Hemen hemen orijinal haline yakın olarak tamamlandı. Felaketin 2. yıl dönümünde açılan heykel, sadece anıt niteliğiyle değil aynı zamanda ağacın dalları diğer ağaçlara aşılanarak Iwate eyaletindeki bir araştırma merkezinde ve Saitama eyaletindeki bir çiftlikte 7 aşılı fidan yetiştirildi. Böylece “Mucize Ağaç” başka ağaçlara da yaşam kaynağı olmaya devam etti.
“Mucize Ağaç” umut olarak sadece 18 ay yaşamayı başarmış olsa da felaket sonrası hayatta kalan bir ağacın çabalarla korunmaya çalışması takdir edilmesi gereken bir başarı. 1 çam ağacının 1 saatte ortalama olarak 40 kişinin havaya kattığı karbondioksiti temizlediğini düşünürsek 18 ay boyunca Japonya halkına nefes olmaya devam etmiştir. Üstelik kendi dallarından üretilen 7 aşılı fidanla ve anısıyla Mucize Çam, hala bölge için yaşamın sembolü olarak anılmaya devam ediyor ve heykel turistler tarafından da oldukça ilgi çekiyor.
Faydalanılan Kaynaklar:
- https://www.yeniasya.com.tr/dunya/hikayesi-olan-bir-agac-rikuzentakata_506957
- https://www.theguardian.com/world/2013/jul/03/japan-miracle-pine-tree-tsunami-rikuzentakata
- https://www.atlasobscura.com/places/miracle-pine
- https://www.dailymail.co.uk/news/article-2291799/The-miracle-pine-Tree-survived-2011-Japanese-tsunami-dying-months-ago-rebuilt-monument-19-000-victims-disaster.html
- https://www.arkitera.com/haber/japonlarin-mucize-cami-anitsal-bir-heykele-donusturuldu/
- https://www.asialogy.com/tsunamiden-kurtarilan-tek-agac/
- http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201911290022.html
- https://www.staradvertiser.com/2017/03/27/news/miracle-pine-preserved-as-tsunami-reminder/
- https://www.apivital.com.tr/oksijen-ve-cam
- https://yandex.com.tr/