Kalanchoe Blossfeldiana – Kalanşo Bakımı Ve Özellikleri
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Kalanchoe Blossfeldiana – Kalanşo Bakımı Ve Özellikleri

0
Reklam Sponsoru

Crassulaceae familyasından Kalanchoe’nin 125 türü vardır. Bu türden biri olan Kalanchoe blossfeldiana bütün dünyada süs bitkisi sektörünün önemli bitkilerindendir. Birçok kültivarı vardır. Kalanşo bünyesinde su tutmakta zorlandığı için geceleri havadar ortamda bulunmak isterler.

Bu yazıda kalanşo’nun özelliklerinden bahsedip, kalanşo bakımı için sizlerle ipuçlarımızı paylaşacağız.

Kalanşo bakımı

İsminin Hikâyesi

Kalanchoe ismi Çin kökenlidir. Kalanchoe’nin bazı türleri Çin’de yetiştiğinden ve süs bitkisi olarak Çin’de kullanıldığından bilimsel adının bu olmasına karar verilmiştir.

Kalanchoe, düşüp yeşeren anlamına gelmektedir. Kırılan dalları ve yaprakları düştüğü toprakta filizlenip büyüdüğü için bu isim verilmiştir.

Kalanşo Çiçeği Hakkında Genel Bilgiler

Familyası: Crassulaceae

Anavatanı: Madagaskar. Tsarantanana Dağları’nın serin yaylalarında humuslu toprakta yetişir.

Habitusu: Normal koşullarda 45 cm boylanabilen ve 50 cm genişliğine ulaşabilen gür yapraklı, sukulent bir bitkidir. Çok yıllıktır. Çiçeksizken bile dekoratif bir görüntüye sahiptir.

Yaprak Özellikleri: Yapraklar etli, parlak, tarak kenarlı, oval ve yeşildir.

Çiçek Özellikleri: Klasik Kalanchoe blossfeldiana’nın çiçekleri, boru şeklinde bir çiçek oluşturan dört yapraktan oluşur ve kırmızı, pembe, sarı, turuncu, mor, beyaz ve bunların bir çeşidi olabilir.

Kalanşo Hangi Mevsimde Çiçek Açar?

Tomurcuk Özellikleri: Yılda bir kez yaz sonu ile kış başı tomurcuklanmaya başlar. Kalanchoe’nin tomurcuk vermesi gündüz süresinin kısalmasına bağlıdır. Bulunduğu ortamda güneş battıktan sonra ışık varsa tomurcuklanma göstermez. Tomurcuklandıktan sonra soğuk yerde bırakılırsa o tomurcuklar ilkbaharda çiçeklenir. Sıcak yere alınırsa yılbaşı civarında çiçeklenme gösterir.

Kalanşo çiçeği bakımı

Kalanşo Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Az bakım isteyen Kalanchoe’nin büyümesi zor değildir. Çiçek açan çeşitlerinin çiçekleri renkli ve uzun ömürlüdür. Humusça zengin ve kumlu topraklarda güçlü bir biçimde gelişirler. Kalanşo Bakımı yaparken yaz mevsimlerinde aydınlık ve güneşli yerleri kış aylarında ise güneye bakan yerleri tercih ediniz. Yazın orta sıklıkta sulanması yeterlidir. Kışın seyrek sulanması tavsiye edilir. Sulamalar arasında toprak yüzeyinin kurumasına izin verilmesi tavsiye edilir. Sulanma isteği etli yapraklar üzerinden takip edilebilir. Ortam sıcaklığının 12.7 derece altına düşmesine izin verilmemelidir. Yaz aylarında 2 haftada bir sıvı gübreleme yapılması tavsiye edilir. Kalanşo Bakımında saksı değişiminin yılda bir kez Nisan ayında yapılması uygundur. Çiçekleri bittikten sonra bitkinin uç kısımları budanmalıdır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Wollemi Çamı: Tarih Öncesi Çağların Yeni Keşfedilen Bitkisi

Kalanşo Nasıl Çoğaltılır?

İki yöntemi vardır:

  1. Herhangi bir dalını kırıp dikebilirsiniz. Tutma ihtimali çok yüksektir.
  2. Yaprak çeliğiyle üretim yapmak için açık havada olmak şarttır. Çelik üretimi için en uygun dönem Nisan sonu ile Haziran başı arasındaki zaman dilimidir. Sağlıklı herhangi bir dalı yaprağa bitiştiği yerden koparılır. Bir hafta açıkta, sık sulanan bir bitkinin dibinde gömmeden bırakılır. Sonrasında kökleneceği toprağa yaprak kısmının bir kısmı gömülü olarak dikilir. Toprak kurumadıkça sulanmaz. Zamanla yavaş yavaş köklenir ve filizlenir.

Kalanşo Bitkisi Nasıl Budanır?

kalanşo kaç derece soğuğa dayanır?

Kalanşo en fazla 10 dereceye kadar dayanabilir. Özellikle kış aylarında 10-12 derecenin altına düşebileceği mekanlardan uzak tutulmalıdır.

kalanşo çiçek açması İçin ne yapmalı?

Kalanşonun çiçek açması için en önemli nokta çiçekleri solduktan sonra solan çiçekleri budama yapmanızdır.

kalanşo kaç günde köklenir?

Kalanşonun köklenmesi 1-2 hafta sürmektedir.

kalanşo ne kadar sulanmalı?

Kalanchoe bitkisini kışın haftada 1 gün yazın ise haftada iki gün sulamak yeterlidir. Sulama yaparken tüm bitkilerdeki gibi yavaş yavaş verip altından çıkana kadar sulanabilir.

Kalanchoe Zararlıları İle Mücadele

Kalanchoe bitkisinde sineklenme, böceklenme gibi bitki hastalıkları olabilmektedir. Bu zararlılardan kurtulmak için en iyi yöntemlerden birisi arap sabununu sulandırarak bitkinize sıkmaktır. Arap sabunu bitkinize zarar vermez üzerindeki sinek ve böcekleri öldürür.

Kalanşo Neden Çiçek Açmaz?

Ortam yeterince ışık almıyor olabilir, fazla su veriliyor olabilir, ortam ısısı düşük olabilir veya çiçekleri üzerinde çürümeye bırakılmış olabilir.

Faydalanılan Kaynak: evterapisi.com

Yazar: Berfin ÖZEREN

Bu yazı websitemizdeki "misafir yazar yazı gönderme formu" kullanılarak gönderilmiştir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir