Peyzaj Mimarlığı’nın Vazgeçilmez 5 Yazılımı
0
Reklam Sponsoru

Gelişen teknoloji beraberinde getirdiği yeniliklerle her geçen gün hayatımızı kolaylaştırmaya devam etmekte. Bilgisayarlar bu noktada iş hayatındaki tüm çalışmaları işleme, analiz ve rapor etme konusunda iş yükünü fazlasıyla azaltmakta. Öyle ki artık küçük büyük fark etmeksizin tüm işletmeler kendi mesleklerine ilişkin yazılımları kullandıkları bilgisayara, tablete veya mobil cihaza sahip. Tüm mesleklerde olduğu gibi, Peyzaj Mimarlığı Meslek disiplininde de bu teknolojik gelişmeler sonucunda proje çizim teknikleri ve araçları ile sunum tarzları değişti. Bu yazımızda bilgisayarların hayatımıza girmesiyle birlikte çizim ve tasarım için geliştirilen ve Peyzaj Mimarlarının en çok kullandığı 5 yazılımı inceleyeceğiz.

peyzaj mimarlığında kullanılan bilgisayar programları

Tasarımı kağıda kalemle aktarmaya başlarız, bu aşamada iki boyutlu çizgiler bize projenin planını çıkarır ardından projenin daha iyi anlaşılabilmesi için kesit-görünüşler çizer, perspektif çalışmaları yaparız. Sonrasında bu çizimleri renklendirerek projeyi gerçekleştiğinde nasıl olabileceğini resmederiz. Bazı projelerde araziyi daha iyi anlayabilmek veya projeyi çekici kılabilmek adına maketler yapar bazı büyük ölçekli projelerde ise planlama çalışmaları için metrelerce kağıtlar üzerinde çalışırız. Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere: projelerin çizim aşamalarından sunum aşamalarına kadar çok farklı ve oldukça fazla araç gereç kullanmak durumundayız.

Eskiz kağıdı, aydınger kağıt, Schoeller kağıt, karton, renkli kağıtlar, Rapido, marker, kurşun kalemler, portmin kalem, çeşitli türde keçeli kalemler ve kuru boyalar, T cetveli, cetvel, gönye, pergel, makas, yapıştırıcı… Bu liste böylece uzar gider ve saymakla da bitmez! İşte tüm bu araç-gereçleri ve çok daha fazlasını artık bilgisayarlarda, hatta tablet ve mobil cihazlarda kullanmak mümkün. Sizlerle Peyzaj Mimarlarının kullanmayı en çok tercih ettiği 5 bilgisayar yazılımına göz atacağız.

Peyzaj Mimarlarının En Çok Kullandığı 5 Bilgisayar Programı

Peyzaj mimarlarının kullandığı bilgisayar programları elbette saymakla bitmez. En çok kullanılan bilgisayar programlarını sizin için derleyerek kısaca özetledik. Sizler bu programlardan en çok hangilerini kullanıyorsunuz? Yorum kısmına en çok kullandığınız programları yazabilirsiniz. Ayrıca Peyzaj Mimarları’nın en çok kullandığı programlar hakkında ipuçları serisi isterseniz bize yazmanız yeterli!

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Eden Projesi: Dünyanın En Büyük Serası

1. AutoCAD

Autodesk tarafından geliştirilen AutoCAD’in en temel komutu çizgidir, her tasarım bir çizgi ile başlar ve üzerinde yapabildiğiniz her türlü işlem çizgilere bağlıdır. AutoCAD, bu çizgileri çizebileceğiniz, Mimarlar ve mühendislerin kullandığı hassas 2D ve 3D çizimlerin yapılabildiği bilgisayar destekli tasarım yazılımıdır (Computer-aided design).

autocad logo

AutoCAD Peyzaj mimarları tarafından en çok tercih edilen plan-proje çizim programıdır. 3D çizim özelliğinin olmasına rağmen AutoCAD 2D çizimler için daha çok kullanılırken; SketchUp yazılımı 3D çizimlerde daha çok tercih edilmektedir.

AutoCAD Programında Yapabilecekleriniz:

  • Basit geometrik şekillerden karmaşık şekillere kadar her türlü nesneyi 2 boyutlu veya 3 boyutlu olarak çizebilirsiniz.
  • Programa çizdiğiniz her çizgi veya nesneyi istediğiniz birimde çizerek ölçekleyebilir, istediğiniz komutları üzerinde uygulayarak değişiklik yapabilirsiniz.
  • Autocad programının içerisinde bulunan komutlar sayesinde proje çizerken hesaplamanız gereken boyut, pay ve sayı gibi kriterleri uygulayarak görebilir; aynı şekilleri tekrar tekrar çizmekle uğraşmazsınız.
  • Proje altlığınızı oluşturduktan sonra aydınlatma, sulama, mekanik vb. işleri aynı pafta üzerinde farklı katmanlarda kaydederek görebilir, üzerinde çalışabilirsiniz.
  • Çalıştığınız proje dosyasını istediğiniz ölçekte dışarıya aktararak çıktısını alabilir veya diğer yazılımlarda kullanabileceğiniz formatlara dönüştürebilirsiniz.

2. Photoshop

Photoshop Adobe tarafından geliştirilen tüm mimari projelerin vazgeçilmezi, projeyi görsel olarak anlatabilecek kolaj çalışmalarını yapabileceğiniz piksel tabanlı bir yazılımdır. Tüm boyalarınızı, fırçalarınızı, kalem kağıtlarınızı, makas ve yapıştırıcı gibi tüm malzemelerinizi bir kenara koyun, Photoshop tüm bu araç gereçlerden çok daha fazlasını yapabiliyor.  Fotoğraf düzenleme ve birleştirmeden dijital boyama, animasyon ve grafik tasarıma kadar her şeyi Photoshop’ta yapabilirsiniz.

photoshop logo

Photoshop’un temel taşı pikseldir. Yapacağınız tüm işlemler bu noktalar üzerinde gerçekleşir. Pikseller birleşerek görüntüyü oluşturur ve pikseller üzerinde yapmış olduğunuz değişiklikler de görüntünün değişmesine sebep olur. Yüksek çözünürlüklü fotoğrafların içerisinde milyonlarca piksel bulunur. Elbette tek tek bunları değiştirmeyeceksiniz, neler yapabileceğinize bir bakalım.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Bir Kent Mirası: İstanbul Manifaturacılar Çarşısı

Photoshop Programında Yapabilecekleriniz:

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki Photoshop programında yapabilecekleriniz hayal gücünüz ile sınırlı :) Kısaca özetlemek gerekirse:

  • Her türlü formattaki görüntü, resim ve fotoğrafı düzenleyebilirsiniz.
  • Mevcut bir görüntüyü işleyebileceğiniz gibi yaratıcılığınızı konuşturarak sıfırdan tasarımlar çıkarabilirsiniz.
  • İçeriye her türlü görüntüyü aktararak bu görüntüler üzerinde kesme, kırpma, renk değiştirme, deforme etme gibi daha birçok özelliği kullanarak harika kolajlar oluşturabilirsiniz.
  • Sınırsız renk seçeneği ve geniş font kütüphanesinin yanı sıra özelleştirilebilir desenler, hazır şekiller ile tüm poster, afiş ve duyuru tanıtımlarını tasarlayabilirsiniz.
  • Katmanlı sistemi sayesinde tasarımlarınıza boyut katabilir çok daha rahat çalışabilirsiniz.
  • Herhangi bir fotoğrafın, örneğin; proje alanınızdan bir fotoğrafın üzerine görmek istediğiniz proje tasarımını temsil edecek fotoğraflardan nesneleri işleyip perspektif vererek işleyebilirsiniz.
  • Çalıştığınız tüm dosyaları dilediğiniz formatta dışarı aktararak web, mobil ve bilgisayar üzerinde görüntüleyebilir ve baskı alabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=uvmQfn5PsAI

3. SketchUp

SketchUp, Trimble tarafından geliştirilen, her türden nesneyi çizebilmenizi, boyutlandırabilmenizi ve üzerinde değişiklik yapabilmenizi sağlayan 3 Boyutlu çizim programıdır. Mimari projeleri boyutlandırarak mekânların nasıl oluşacağını görebileceğiniz gibi, yeni ve gelişmiş ayarları sayesinde proje yapılmadan önce ışık, gölge, kot farkları gibi daha birçok detayı görebileceğiniz SketchUp yazılımı, Peyzaj Mimarlarının en çok kullandığı 3 boyutlu modelleme yazılımdır.

sketchup logo

AutoCAD programında olduğu gibi SketchUp programında da her şey bir çizgi çizmekle başlar. AutoCAD Programından farkı ise burada çizgilerle oluşturduğunuz 3 boyutlu nesnelerin yüzeyleri oluşur ve bu yüzeyler üzerinde dilediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

SketchUp Programında Yapabilecekleriniz:

  • SketchUp programında kalem komutu ile istediğiniz şekilde çizim yapabilir, 2 boyutlu şekilleri boyutlandırabilir veya direkt 3 boyutlu nesneleri çizebilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz yüzeyleri itme ve çekme komutu ileistediğiniz şekilde çekiştirerek çalışabilirsiniz.
  • Projenizdeki tüm elemanları kendiniz çizebileceğiniz gibi hazır modelleri de projenizde kullanabilirsiniz.
  • AutoCAD programında çizmiş olduğunuz projenizi SketchUp programına aktararak 3 boyutlu modelini bu dosya üzerinde çalışabilirsiniz.
  • Çizdiğiniz tüm yüzeylere renk, doku ve malzeme atayabilirsiniz.
  • Kamera açılarını ayarlayarak istediğiniz formatta görüntüyü dışarı aktarabilirsiniz.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Bitmeyen Kilise: La Sagrada Familia

4. Lumion

Lumion Act-3D tarafından geliştirilen, modellerinizi gerçekçi görünmesini sağlayan dünyanın en hızlı ve en çok kullanılan render yazılımıdır. CAD veya 3 boyutlu dosyalarınızı modelden öteye taşır. Peyzaj mimarlarının en çok tercih ettiği peyzaj yazılımıdır diyebiliriz.

lumion logo

Lumion Programında Yapabilecekleriniz:

  • Modelleriniz için her tipte sahne oluşturabilirsiniz. Peyzajını istediğiniz tipte seçebilirsiniz.
  • Modellerinizin malzemelerini dilediğiniz türde, renkte ve boyutta değiştirebilirsiniz.
  • Gerçekçi materyalleri kullanarak projelerinizi gerçeğe yakın bir görünüme kavuşturursunuz.
  • Atmosferi güneşli, yağmurlu veya karlı gibi dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Dilerseniz kütüphanesindeki sayısız canlı ve cansız materyali kullanabilirsiniz. Bu materyallerin içerisinde yüzlerce türde bitki var!
  • Oluşturduğunuz sahnelerden fotoğraf veya video kareleri alabilirsiniz.

5. ArcGIS

ArcGIS yazılımı, ESRI tarafından geliştirilmiş, ölçeklendirilebilir entegre bir (GIS) Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımıdır. ArcGIS’in kullanım alanı o kadar geniştir ki, Şehir ve bölge planlamadan Gayrimenkul analizine kadar geniş kullanım alanına sahiptir. Peyzaj mimarlığı meslek disiplini ArcGIS yazılımını büyük ölçekli planlama projelerinde kullanır.

arcgis logo

ArcGIS Programında Yapabilecekleriniz:

  • Bölgenin tüm doğal ve kültürel verilerini koordinatlı bir şekilde içeriye aktarabilme, işleyebilme ve tekrar dışarıya aktarma seçeneğiniz bulunmaktadır.
  • ArcGIS programında, AutoCAD yazılımından dışarı aktarılan .dwg ve .dxf gibi uzantıları olan dosyaları okuyabilir ve bunları koordinatları ile beraber işleyebilirsiniz.
  • Kurum ve kuruluşlardan gelen verileri inceleyebilir, işleyebilir projenizle çakıştırarak coğrafi koşulları irdeleyebilir, sınıflandırabilir yeniden işleyerek bu verilerden planlama kararları verebilirsiniz.
  • ArcGIS üzerinde yalnızca coğrafi verilerle çalışmakla kalmazsınız, bu verilerin içerisine nüfus, yaş gibi sosyal statüleri ve yeşil alan, otopark gibi donatıları ekleyebilir bu veriler doğrultusunda bölge hakkında analizler yapabilirsiniz.
  • ArcGIS üzerinde 2 boyutlu ve 3 boyutlu haritalar oluşturabilir bu haritaları ölçekli olarak dışarı aktarabilirsiniz.

Yorum kısmına en çok kullandığınız programları yazabilirsiniz. Ayrıca Peyzaj Mimarlarının en çok kullandığı programlar hakkında ipuçları serisi isterseniz bize yazmanız yeterli!

Editörün Önerileri:

❝Kent ve doğa gözlemlerini yazarak Dijital & Analog fotoğraflamayı seven bir Peyzaj Mimarı ❁❞

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir