Hızlı Git
1950’li yıllarda soyut dışa vurumculuğa tepki olarak doğmuştur. İlk ortaya çıktığı ülke konusunda çelişkiler olsa da Amerika ve İngiltere’de paralel zaman çizgilerinde başladığı söylenilebilir. Pop Art sanatında sanat, kişisellikten arındırılmış haliyle tamamen popüler kültür için var edilmiştir. Sanat tüm toplum için yapılır ve sanatın konusu günlük hayatlarını yaşayan sıradan insanlar, bu insanların duygularıdır. Elit sanat anlayışına tamamen baş kaldıran sanatçılar, eserlerde görsel çarpıcı etkiler yaratıp, entelektüel sanat anlayışını yıkmayı hedeflemişlerdir.
“Sanatçı, insanların ihtiyacı olmayan şeyleri üreten kimsedir.”
Andy Warhol
Pop Art Nedir?
Pop Art terimine ilk kez 1959 yılında Londra’da yapılan bir sergide, oluşturulan “Bu Günün Evlerini Bu Denli Farklı, Bu Denli Cazip Kılan Nedir?” isimli kolaj da popüler kültür ögelerinin tanımlamak için “popüler” kelimesi “Pop” olarak kısaltılmasıyla karşımıza çıkıyor. Kolajı oluşturan sanatçı Richard Hamilton’a göre Pop Art, toplumda değişmeye başlayan kültüre duyulan inancın sanatsal bir yansımasıdır. Pop Art’ın gelişmesinde büyük katkısı olan İngiliz eleştirmen Lawrence Alloway ‘Architectural Desing’ isimli dergide yazdığı bir yazıda popüler kültür ögelerini tanımlamak adını ‘Pop Art’ ismini kullanmıştır. Daha sonraları Alloway adlı dergide ki bölümünde pop art kültürüyle ilgilenen sanatçıları incelemeye başlamıştır.
Dönemin Amerika’sında büyük ses getirmiştir. Pop Art’ın imgelerden oluşturulması, iki boyut üzerinde farklı ve dikkat çekici kombinasyonları sayesinde reklamlarla vazgeçilmez bir bütün oluşturmuştur. Kola şişeleri, hamburgerler, sigara paketleri, konserve kutuları, hazır yiyecekler gibi birçok ürün üzerinde pop art simgeler ve etiketler kullanılmıştır. Bunun sonucu olarak Amerikalıların gündelik hayatları sanatla iç içe geçmiştir.
Pop Art Öncüleri Kimlerdir?
Ressam, film yapımcısı ve yayıncı; Andy Warhol
Ressam ve öğretmen ; Roy Lichtenstein
Ressam, grafiti sanatçısı ve sosyal aktivist; Keith Haring
Sanatçı, ressam ve yazar; Yayoi Kusama
Mimarlıkta Pop Art
Pop Art Kültür Müzesi, ABD
Biomuseo, Panama
Marqués De Riscal Oteli, İspanya
Diğer akımların aksine Pop Art’ın mimarlığa etkisi iç mekanda daha hissedilebilir olmuştur. Mobilya, duvar dekorasyonları, iç mekan renk seçimleri vb. ögelerle pop artı mimarlıkta görebiliriz.