Ankara Altınpark: Ankara’nın En Büyük Rekreasyon Alanı
  1. Anasayfa
  2. Gezi Rehberi

Ankara Altınpark: Ankara’nın En Büyük Rekreasyon Alanı

0
Reklam Sponsoru

Altınpark, Doğu Akdeniz ülkeleri arasında yılın parkı seçilen 640 bin m2lik bir alandır ve Ankara’nın en büyük rekreasyon alanıdır. Altınpark, yüzde 85’ini yeşil alan ve gölet düzenlemelerinin oluşturduğu eşsiz bir yerleşke olup, mevcut alanın yüzde 15’inde ise yapı ve meydanlar bulunmaktadır. Ankara’nın en kapsamlı parkı olarak hizmet veren Altınpark, yeşil ile mavinin buluştuğu, eğlence, gezinti, spor ve fuar etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Altınpark, bünyesinde oluşturduğu sosyal tesis ve etkinliklerle modern bir park olmasının yanı sıra Türkiye’de birçok ilki de bünyesinde barındırmaktadır. (1)

Altınpark’ın Tarihi:

Ankara Altınpark’ın tarihi 1985 yılında yapılan proje yarışmasında birinci seçilen projesinin uygulanmasıyla meydana gelmiştir. Altınpark, 1985 yılından önce 1977 yılına kadar “golf kulübü” olarak kullanılan bir alandır. (2)

Altınpark’ın İçerisinde Neler Var:

  1.  Feza Gürsey Bilim Merkezi
  2. Kapalı ve Açık Spor Alanları
  3. Açık ve Yarı Açık Gösteri Amfileri
  4. Paten Kayma Pistleri
  5. Türk, İtalyan ve Çin Lokantaları
  6. Türk Sokağı ve Tepe Hanı
  7. Yürüyüş Alanları
  8. Kondisyon Alanları
  9. Çocuk Oyun Alanları
  10. Piknik Alanları
  11. Dinlenme ve Eğlenme Merkezleri
  12. Gölet ve Bahçeler
  13. Üretim Sahaları
  14. Olimpik Yüzme Havuzu
  15. Mini Golf Sahası
  16. At Tavlası
  17. Kültür Merkezi
  18. Kına ve Düğün Salonları
  19. Expo Center

Altınpark, 19 farklı mekanların ve aktivitelerin bir arada bulunduğu bir parktır.(1) Bu yazımızda Altınpark’ın Yapay göletini, Bahçelerini ve çocuk oyun alanlarını ele alacağız.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ankara’nın Parkları: Görülmeye Değer 5 Kent Parkı

Japon Bahçesi:

Altınpark’ın bir kısmında Japon bahçesi vardır. Peyzaj mimarı öğrencileri, Peyzaj Sanat Tarihi derslerinden öğrendikleri uzak doğu bahçelerinden Japon bahçelerinin, bahçe tasarımında kullandıkları unsurları burada uygulamalı olarak görebilir .

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Modern Bahçe Tasarımları

Altınpark Japon Bahçesine ilgi çok fazladır. Bahçe en çok gelin ve damatların odak noktası haline gelmiştir. Her gün en az üç dört tane gelin ve damatı fotoğraf çekerken görebilirsiniz.

(orijinal)
(orijinal)

Japon bahçeleri hakkında ilk tarihi bilgiler NihonShoki’ ye zamanına dayanır. Japon bahçeleri imparatorluk tarafından altıncı yüzyıl başında düzenlenmiştir. Japon bahçelerinde zenginlik ve lüksü bir kenara bırakıp insan ve doğa ilişkisini ele alırlar. İnsanın doğadan geldiğine doğaya özlem kaldığını bahçe sanatlarında gösterirler. Japonlar göre Bahçe; insan ile doğa arasında bir köprü vazifesi görmektedir.(6)

(orijinal)
(orijinal)

Bahçeyi gezerken adeta bir japon bahçesindeymiş hissi uyandırır. Bunun nedeni japonların bahçelerinde sıklıkla su kullanmasıdır. Japon bahçelerinde suyun bu kadar kullanılmasının sebebi; suyun hayatı temsil etmesine inanılmasıdır. (1) bu da budizm inancından gelir. Budistler dağlardan gelen suyun bir yerde toplanmasını(göl, nehir vb.) insanın doğumu ile ölümü arasındaki yaşamı temsil etmesine inanır. Suyun içerisine bırakılan kaya parçalarının ise hayatta karşılaştığımız zorlukları anlatır. Altınpark’ta Japon bahçesinde gördüğümüzde suyun etrafında bir bitkisel tasarım yapılması.

(orijinal)

Topiary Sanatı:

Altınparkta yürürken yol kenarlarında budanmış bitkilere rastlarız aynı zamanda hem budanıp hem de şekil verilmiş bitkileri de görürüz. Buna Topaiary Sanatı denir.

Topiary sanatı; ağaç ve çalılara budanarak formal ya da informal olarak şekil verme sanatıdır. Tarihi Romalılara dayananır. Romalılardan sonra Avrupa’nın hemen her yerinde topiary etksi görülmüştür ve Rönesansta zirve nokasına ulaşmış durumdadır. Fakat naturalistik bahçe sanatının yaygınlaşmasıyla Topiary sanatı eski önemini yitirmiştir. (3)

(orijinal)
(orijinal)

Parkta insanların ilgisini peyzaj ögelerine çekmek için topiary sanatı ile güzel tercih yapılmış.

Parkta bitkilere arabadan, flamingodan şekil verilmiş. Peki budama ve şekil vermek nedir sorusuna gelirsek. Budama; Ağaçlara, süs bitkilerine ve çamlara yapılan önemli işlerden birisidir. Doğru yapıldığı sürece bitkiye zararı yoktur aksine faydası vardır. Bitkinin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Şekil vermekte budanmış bitkilere istediğimiz şekle dönüştürmemizi sağlar. Altınpark’ta gördüğümüz şekilli bitkiler bunlara örnektir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Kültürpark: Nostaljileriyle İzmir Fuarı
(orijinal)

Altınpark Şirinköy:

Şirinler köyü parkın iç taraflarında yer alan ve çocukların ilgi gösterdiği bir tema parkıdır. Tema parkının içerisinde Şirinler köyü ve şirinler heykeli yer almaktadır. Parkın girişi ücretsizdir. Fakat bir yıla yakındır tema parkı kaldırılmış durumdadır. Ankara Altınpark‘ta artık bir şirinler köyü bulunmamaktadır :((

Prenses ve yedi cüceler heykeli:

Altınpark’ın ortalarına doğru budanmış ağaçların arasında prenses ve yedi cücelerin heykelini görebilirsiniz. çocukların ilgi odağı olduğu bir alandır.

(orijinal)

Kaya Bahçeleri:

Kaya Bahçesi, kaya ve bitkilerin oluşturduğu kompozisyonlardır. Bitkiler kayalar için büyük bir öneme sahiptir. Kayaların keskin ve sert görünümleri bitkiler sayesinde yumuşatılabiliyor. bitki ve kaya ikilisi estetik peyzaj karakterini ortaya çıkarır. Böylece kayalar, daha doğal ve insanlara daha yakın olurlar. (5)

(orijinal)
(orijinal)

Altınparkın belirli kısımlarında da kaya bahçeleri bulunur. Etraflarında birbirlerine uyumlu farklı bitkiler yer alır. Kaya bahçeleri bazen kumlar, kayalar ve bitkilerden bahçe girişlerinde oluşur mesela japonların zen bahçeleri gibi bazen de su ögeleriyle suyun içerisine, yan kenarlarına kayalar yerleştirilerek oluşturulur. Kaya bahçeleri tasarımında dikkat edilmesi gerekilen en önemli noktalar doğal taşların ve bitkilerin birbirlerine uyumu, birbirlerini tamamlaması, göz yormayan bir bahçe tasarımı olması. Altınpark’taki kaya bahçeleri de birbiriyle uyumlu güzel kaya bahçeleriydi.

(orijinal)
(orijinal)

Altınpark Lunaparkı:

Çocukların ve gençlerin eğlenmesi için ayrılmış müzikli lunaparktır. Expo Center’in arka tarafında bulunur. Lunaparkın girişi ücretsizdir. İçerisindeki oyun aletlerine ortalama 15 TL karşılığında bilet alabilirsiniz. Lunaparkın çevresi bitkilerle perdelenmiştir.

Yapay Gölet:

Altınpark içindeki gölet büyüklüğü 32.000 m² derinliği ise 1,5 m’dir. Göletin içerisinde deniz bisikletleri yer alır. onlara binerek göletin içinde tur atabilirsiniz. Göletin etrafında 1500 kişilik göl tiyatrosu yer almaktadır.(4)

(orijinal)
(orijinal)
(orijinal)
(orijinal)

Altınpark’a Nasıl Gidilir:

  • Kızılay Meydanı‘ndan 114185408440474492 numaralı otobüslerden birine binerek gidebilirsiniz.
  • Gölbaşı’ndan 105106107195 numaralı otobüslerden birine binerek gidebilirsiniz
  • Altındağ‘dan 114, 185, 408, 440, 474, 492 numaralı otobüslerden birine binerek gidebilirsiniz.
  • Konumu Google Haritalarda görüntülemek için buraya tıklayınız.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Boston Park Sistemi: Planlanmış Kent Parkları Zinciri

Yazı Kaynakları
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)

Peyzaj Mimarlığı lisans öğrencisi 4/4

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir