Hızlı Git
Bahar Dalı ya da Japon Ayvası olarak adlandırılan Chaenomeles japonica, Rosaceae (Gülgiller) familyasına bağlı, kışın yaprağını döken bir çalıdır. Parklarda ve bahçelerde sık sık karşılaşabileceğiniz bu bitki gösterişli pembe-kırmızı çiçekleri ile bizlere baharın gelişini müjdelemektedir. Sadece çiçekleri ile güzel bir arka plan sağlamakla kalmaz, dikenli ve sık gövdesi ile mekân ve sınır oluşturmaya da yardımcı olur. Bahçenizi güzelleştirecek olan Bahar Dalı’nı (Japon Ayvası olarak da bilinmektedir) aşağıdaki latince isimleri ile de bulabilirsiniz:
- Chaenomeles japonica var. maulei (Mast.) Lavallée
- Chaenomeles maulei (Mast.) C.K.Schneid.
- Chaenomeles trichogyna Nakai
- Cydonia japonica (Thunb.) Pers.
- Cydonia japonica var. typica Makino
- Cydonia maulei T.Moore
- Pseudochaenomeles maulei Carrière
- Pyrus japonica Thunb.
- Pyrus maulei Mast.
Bahar Dalı’nın Genel Özellikleri
Doğal yayılış alanı Japonya olan Bahar Dalı, Çin ve Avrupa’da da yayılış göstermektedir. Yıl boyunca dekoratif görünümünü korumaktadır, bu sebeple park ve bahçelerde süs bitkisi olarak sıklıkla tercih edilir. Sık dallanma gösteren Japon Ayvası’nın gövdesi de dikenlidir. Yuvarlak, dikey veya dağınık formda karşımıza çıkan bu çalı, 2.5-3 metre aralığında boylanmaktadır. Buna ek olarak, gençken sürgünleri yeşildir, sonrasında siyah-kahverengi tonlarına döner.
![Chaenomeles Japonica - Bahar Dalı Ve Özellikleri 1 Bahar Dalı](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2021/02/Chaenomeles-japonica-blooming-116-1024x768.jpg)
Bahar Dalı Bitkisinin Yaprak Bilgileri
- Yaprak döken bir bitki olan Bahar Dalı’nın oval şekillerde, 3-5 cm uzunluğunda ve 2-3 cm genişliğinde yaprakları vardır.
- Üst yüzeyi parlak koyu yeşil, alt yüzeyi ise açık yeşil olan bu yaprakların kenarları dişlidir.
- Yapraklar tüysüz ve sapları kısadır.
![Chaenomeles Japonica - Bahar Dalı Ve Özellikleri 2](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2021/02/Chaenomeles_japonica_Prague_2017_1-1024x774.jpg)
Bahar Dalı Bitkisinin Çiçeği
- Chaenomeles japonica, Mart-Nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçeklenmesi ile bilinir.
- İlkbahar başında açan bu gösterişli çiçekler kırmızı, pembe veya beyaz renktedir.
- Çiçekler, birkaç tanesi bir arada duracak şekilde dallar üzerine yerleşir.
- Bahar Dalı olarak adlandırılsa bile kış mevsiminde de nadir olarak çiçek açtığı görülebilir.
- Eğer bol çiçek vermesi ya da bitkiye özel bir form vermek istiyorsanız budama işlemini çiçeklenme dönemi bittikten sonra yapabilirsiniz.
![Chaenomeles Japonica - Bahar Dalı Ve Özellikleri 3 Bahar Dalı](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2021/02/Chaenomeles_Japonica-1024x771.jpg)
Bahar Dalı Bitkisinin Tohumu ve Meyvesi
- Yaklaşık 4 cm çapında, sarımsı-yeşil renkli, ayvaya benzeyen meyveleri hoş bir kokuya sahiptir.
- Meyveleri sonbahar sonlarında olgunlaşır.
- Yenilebilir, ancak çiğ tüketilmemelidir. Ayva (Cydonia oblonga) yerine kullanılarak reçel, jöle ve turtalar için güzel bir tat sağlanabilir.
- C Vitamini açısından zengindir.
- Tohumları ise kırmızı-kahverengi tonlardadır.
![Chaenomeles Japonica - Bahar Dalı Ve Özellikleri 4](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2021/02/800px-ChaenomelesFruit02floweringquince02.jpg)
Bahar Dalı’nın Ortam İhtiyaçları
Çoğunlukla güneşli ortamları seven Chaenomeles japonica, ışık-yarı gölge bitkisi olarak bilinir. Her türlü toprak tipine kolaylıkla uyum sağlamaktadır, bu açıdan seçici değildir. Ancak kireçli topraklarda yavaş büyüdüğüne dikkat etmelisiniz. Bunun sebebi ise yüksek pH’lı, kireçli ortamlarda bitkide kloroz olarak adlandırılan ve yapraklarda sarımtırak bir rengin görüldüğü bitki hastalığının ortaya çıkmasıdır. Ilıman ve serin iklimlerde iyi gelişim göstermektedir. Düşük sıcaklıklara (-25 dereceye kadar) ve kuraklığa karşı dayanıklı olduğu da bilinmektedir. Çok fazla ve sık sulanmaması gerekir. Kışın sulamayı azaltabilirsiniz, ancak toprağın kurumasına izin vermeyin.
![Chaenomeles Japonica - Bahar Dalı Ve Özellikleri 5 Bahar Dalı](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2021/02/800px-Chaenomeles_japonica1.jpg)
Bahar Dalı’nın Kullanım Alanları
Çiçeklerinin uzun ömürlü olması ve dallarının kolay şekillendirilebilmesi sayesinde İkebana gibi çiçek düzenlemeleri için uygundur. Bonsai ve Topiary sanatlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak tercih edilir ve grup olarak ya da tekil halde kullanılabilir. Gösterişli çiçekleri sayesinde odak bitkisi olarak peyzaj projelerinde yer alabilir. Duman ve tozlardan etkilenmediği ve dikenli/sık bir gövdesi olduğu için kalabalık caddelerde çit olarak kullanıma uygundur.
Bahar Dalı Bitkisi Üretimi
Chaenomeles japonica, birçok yöntem ile üretilir. Bu yöntemler çelik, aşı veya tohum ile üretmedir. Eğer dalları çiçeklenmeden önce kesilip su ile bir kaba ya da vazoya yerleştirilirse çiçek açmaya başlayacaktır.
Bahar Dalı’nın Karşılaştığı Hastalık ve Problemler
İlkbahar donları erken çiçek açan Chaenomeles japonica’nın tomurcuklarını tahrip edilebilir ve çiçeklenmeye engel olabilir. Ayrıca, akarlar, kara leke ve yaprak bitleri gibi bitki hastalıkları da bitki üzerinde sık sık görülmektedir. Eğer kireçli topraklarda yetiştirilirse daha önce bahsettiğimiz gibi kloroz hastalığı ile de karşılaşmak son derece olasıdır.
Chaenomeles japonica‘nın çiçek ve gövde yapısını incelemek isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Not: Yazıdaki tüm görseller wikipedia.org/wiki/Chaenomeles_japonica sitesinden alınmıştır.