Hızlı Git
Sanat, yaratıcılığı ve hayal gücünü ortaya koymak için kullanılan bir yöntemdir. Maddelerin şekillendirilmesiyle ortaya çıkan sanat eserine ise heykel denir. Soyut düşünceler somut olarak ortaya konulursa görsel-duyusal kazanımlar arttırılmış olur. Bu kapsamda açık ve kapalı mekanlarda sanatın ve insan ilişkilerinin kurulmasında, geliştirilmesinde sanatçılara, peyzaj mimarlarına ve mimarlara görev düşmektedir. Böylece mimarlıkta sanatla beraber aidiyet duygusu oluşturur. Çünkü mimari de kişinin iç dünyasını en iyi yansıtan sanat dallarından biridir.
Bu yazımızda heykeltıraş Patrick Dougherty’nin ağaç dallarından oluşan büyüleyici strüktürlere sahip işlerini inceleyeceğiz. Ayrıca peyzaj mimarlarının, mimarların ve birçok sanatseverin hayal gücünü süsleyecek örneklerden bahsedeceğiz. Çünkü heykeltıraşın yapı malzemesi olarak sadece dallar ve fidanları kullanması çok ilgi çekici görünmekte.
Patrick Dougherty sopalarla ve fidanlarla yaptığı çalışmalarla tanınan Amerikalı bir heykeltıraştır. Patrick, heykellerini yaparken yapı malzemesi olarak ağaç fidanlarını kullanması ile ilgi odağı oluyor. İlk eseri “Akçaağaç Vücut Sargısı” 1982’de Kuzey Carolina Bienali Sanatçıları Sergisine dahil edilmiştir.
Bugün Amerika, Avrupa ve Asya’da hiçbiri diğerine benzemeyen yapı malzemesi olarak sopa ve fidan kullanarak 300’den fazla eser inşa etmiştir. Malzeme olarak genellikle sığla ağacı, akçaağaç, karaağaç ve kızılcık kullanmıştır. Ayrıca sanatçı eserini inşa ettiği bölgeye özgü sadece o bölgede yetişen ağaçlardan da yararlanmıştır. Bazı eserlerinde mimari ve doğanın birleşimini anlatıyor. Eserler doğada kendiliğinden var olmuş gibi gözüküyor, bulunduğu alana vurgu etkisi yaratıyor.
ESERLERİNDEN ÖRNEKLER
JUST AROUND THE CORNER; New Harmony Gallery Bahçesi, İndiana, ABD:

Sarmaşık gibi yukarı doğru uzanan sanki yıllar öncesinde doğada kendiliğinden var olmuş bir kulübeyi andırıyor. Burayı bir zamanlar işgal etmiş olan eski şehir konutları inşa ediyor. Bu beş eleman kulübeye benziyor ve ağaçların ağırlığını destekliyormuşçasına bu manzarada kalıcı bir fikstür olarak köşe içine inşa edilmiş. Birbirine bağlanmış ağaç fidanlarından sandıklardan yapılmış evlere benziyor. Tesis ve tesisin bitişiğindeki Ana Cadde üzerindeki dükkânlara dik açılarda yer almakta ve günümüze kadar korunma alanının hemen ötesinde, kentin tarihi mimarisi ile yakınlardaki antik yapı arasında keskin bir karşıtlık yaratmaktadır.
NA HALE’NİN EO WAİAWİ’Sİ; Honolulu Çağdaş Sanat Müzesi:

Na Hale ‘o waiawi” kabaca “çilek guava’dan yapılmış vahşi konutlar” olarak çevrilebilir. Bu eseri yapmak için Patrick Dougherty, çilek guava, gül-elma ve maymun bakla kabuğu ağaçlarını seçmiş. Sanatçı burada dalların seçimini, boyutlarına, renklerine ve esnekliklerine göre sınıflandırarak kullanmış.
MUHTEŞEM YEDİ, Daniel Stowe Botanik Bahçesi, Belmont, Kuzey Carolina:

Heykel, dekoratif saksı objelerini yansıtıyor. Çeşitli boyutlardan oluşan bu devasa saksılar bölgede yerel olarak hasat edilen sedir ve akçaağaç, ayrıca Fredonia, NY’den söğüt malzemelerinden inşa edilmiş.
Rough ‘n Tumble , Montgomery Güzel Sanatlar Müzesi, Montgomery AL:

Bu yerleştirmeye yaklaşırken ilk düşüncelerim katı geometri üzerineydi, bu da beni piramitleri, özellikle de eski Afrika krallıkları tarafından inşa edilen Nubia piramitlerini düşünmeye yöneltti. Bu yeni bana ait şekli almaya ve dört geometrik şeklin her birini küçük yastıklara dayayarak onu daha akıllıca bırakmaya karar verdim. (Patrick Dougherty).
Sanatçı eserinde geometrik şekilleri ön plana çıkartarak ligustrum, kiraz, defne ve sığla ağacından yararlanmıştır.
MAX AZRİA BOUTIQUE Los Angeles:
Patrick Dougherty genelde botanik bahçeleri ve açık alanlarda sergilediği eserleri dışında Max Azria’nın Los Angelestaki butiğinin dış cephesi için yapılan çalışma büyüleyici bir görüntü oluşturmaktadır. Dougherty, kamuya açık alanda çalıştığı için eser yapılırken seyredenlerin enerjisinin heykeline de geçtiğini düşünüyor. Bu duygunun huzur verici olduğunu söylüyor. Butiğin duvarları eşsiz doğal bir mimariyi andırıyor.
Patrick Dougherty, sanat ve doğayı birleştirerek eşsiz eserler vermiştir. Heykele dönüşen ağaçlar birçok botanik bahçesini süslüyor ve aynı zamanda sanatın ve peyzajın birleştiği bu özgün eserler mimarlara, peyzaj mimarlarına, heykeltıraşlara ve birçok sanatçıya ilham kaynağı oluyor.
Yazar: Yaren ŞAHİN
Kaynakça:
- http://www.stickwork.net/work#/062019-a-passing-fancy-highfield-hall-and-gardens-falmouth-ma/
- https://www.arkeolojikhaber.com/haber-petroglif-ve-petrograf-nedir-5612/
- https://mimarobot.com/haber/genel/mimarlik-ve-sanat/