Duvar Boyama Sanatı Mural ile Renkli Kentler
  1. Anasayfa
  2. Sanat

Duvar Boyama Sanatı Mural ile Renkli Kentler

1
Reklam Sponsoru

Duvar boyama sanatı (mural)’ın geçmişi çok eskiye, ilk çağlara kadar dayanmaktadır. Geçmişten günümüze insanoğlu varlığını ölümsüz kılmak için gündelik yaşamlarını, duygularını duvarlara aktarmışlardır. Yazının bulunmasından sonra ise insanlar duygularını, hayatını hem resmetmiş hem yazmışlardır.

Duvar Boyama Sanatı Mural Ne Demektir?

Mural İngilizce bir sözcüktür ve duvarsal, duvara ait, duvar resmi anlamlarına gelir. Şehirlerin mutsuz boş cephelerine, dev fabrika binalarına yapılan heybetli işlere Mural denir.

Kentsel Tasarım Ürünü Olarak Duvar Boyama Sanatı Muralın Önemi

Günümüzde birçok kentte, sokaklardaki duvarları artık boş görememekteyiz. İnsanlar bu duvarlara hislerini, yaşadıklarını, duygularını aktararak kendilerinden bir iz bırakmak için kullanıyor. Böylece duvarlar; kentteki insanlar, sanatçılar, tasarımcılar ile buluşarak yorumlandığında kentsel sanat ürünü olarak karşımıza çıkmakta ve mekânın bir parçası haline gelmektedir.

Sokak Duvarı Boyama Sanatı Kente Kimlik Kazandırabilir

Duvar resimleri bulunduğu yere hareketlilik, özgürlük katarak alanı canlandırır, mekân belleği oluşturur. Sokaktaki renkler ise mekâna estetik nitelik kazandırır. Ayrıca duvardaki resimler zihinsel harita oluşturmayı kolaylaştırarak mekânda yönlerin, yolların bulunmasında kentliye yardımcı olur. Bu bağlamda kentler ve kamusal mekanlar sanat için önemli konu haline gelmiştir.

Dünyada Duvar Boyama Sanatı

Mural sanatı genellikle illegal olarak yapılıyor ama artık dünyada birçok şehirde belediyeler bu sanat akımını desteklemekte. Bunun en iyi örneği Buenos Aires şehridir. Dünyanın en popüler şehirleri arasında yer alan bu şehir mural kenti olarak da isimlendirilmektedir. Bunun nedeni ise şehirde sık sık mural festivallerinin gerçekleştirilmesidir. Bir diğer ayırt edici özelliği ise bu sanatı yaparlarken hiçbir şekilde belediyelerden izin alma zorunlukları olmaması sadece bina sahibinden izin almalı duvar sanatını yapabilmeleri için yeterli olabilmektedir.

Türkiye’de Duvar Boyama Sanatı

Dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştirilen mural festivali, ülkemizde de 2012 yılından beri Mural İstanbul Street Art Festival adıyla gerçekleşmektedir. Buradaki amaç durmadan betonlaşan İstanbul’u bu yaşam formundan birazda olsa çıkarabilmek ve cansız duvarlara hayat verip kente kazandırmaktır.

Dünyadan Sokak Duvarı Boyama Sanatı Örnekleri

Kaynakça

  • Erdoğan, G. (2010). Kentsel Bir Tasarım Ürünü: Sokak Sanatı.
  • Anonim, 2014. Türkiye ve Dünyadan En İyi 45 Sokak Sanatı Örneği. Erişim adresi: http://www.farklibirbakis.com/turkiye-ve-dunyadan-en-iyi-45-sokak-sanati-ornegi/
  • Onedio, 2016. Mural Çalışmaların En Güzellerinin Olduğu Buenos Aires’ten 18 Muhteşem Sokak Sanatı. Erişim adresi: https://onedio.com/haber/mural-calismalarin-en-guzellerinin-oldugu-buenos-aires-ten-18-muhtesem-sokak-sanati-704484
  • Akpınar, A, 2020. Kentsel Bir Yenile(n)me Aracı : Duvar Sanatı. Erişim adresi: https://www.arkitektuel.com/kentsel-yenilenme-araci-duvar-sanati/
  • Demirbaş, M, 2015. Dünyada Sokak Sanatıyla Ünlü 15 Kent. Erişim Adresi: http://www.yoldasin.com/dunyada-sokak-sanatiyla-unlu-15-kent/
  • Şahin, I, 2012. Mural –Duvar ressamlığı. Erişim adresi: http://emlakansiklopedisi.com/wiki/mural-duvar-ressamligi

PEYZAJ MİMARI

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Gerçekten mükemmel bir yazı olmuş Ayşe Hanım resimlerde oldukça hoş, bu tarz içeriklerin devamını bekliyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir