Bahçenizi Güzelleştirecek Ankara Peyzaj Bitkileri ve Kullanımları
  1. Anasayfa
  2. Bitki Seçimi

Bahçenizi Güzelleştirecek Ankara Peyzaj Bitkileri ve Kullanımları

1
Reklam Sponsoru

İlkokul sıralarında öğrendiğimiz coğrafya derslerinden birinde, hepimiz mutlaka şu cümleleri duymuşuzdur ”Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimin belirgin olarak görüldüğü, 7 bölge, 3 iklimden oluşan bir yarımada ülkesidir”.

İşte bu jeopolitik konumun etkilerinden biri de Türkiye’de bitki çeşitliliğinin çok geniş olmasıdır.

Türkiye’de bitki çeşitliliği fazladır ancak her bitkinin ortam koşulları aynı olmadığı için, bitkilerin yetişme alanları birbirinden farklılık gösterebilir. Karadeniz de yağmura, İç Anadolu da kuraklığa dayanıklı türler yaşamlarını sürdürebilir.

Ankara’nın Bitki Örtüsü

Ankara İç Anadolu bölgesinin içinde yer alan şehirlerimizden biridir. İç Anadolu bölgesinin hakim olduğu bitki örtüsü bozkırdır. Bu bitki örtüsüne sahip bölgelerde Karasal İklim görülür.

Ankara bitkileri genel anlamda bu karasal iklime uyum sağlayan türlerdir. Ancak Ankara bahçelerinde korunaklı alanlar olması, sulama sistemleri olması gibi nedenlerden zamanla tropikal bitkiler de yetiştirilmeye başlanmıştır.

Birbirinden Güzel Ankara Peyzaj Bitkileri

Bahçelerinizde kullanabileceğiniz Ankara peyzaj bitkileri ve özelliklerini bir yazıda toplayıp sizlere yardımcı olmak istedim. Umarım bahçelerinize bitki seçerken faydası olur.

1. MAGNOLIA GRANDIFLORA – MANOLYA AĞACI

Magnolia grandiflora; 12-16 metreye kadar boylanan, kokulu büyük beyaz çiçeklere sahip, herdemyeşil, piramidal sütun formlu bir ağaçtır.

Ekolojik İsteği: Humusça zengin topraklarda, tam ya da yarı güneşli alanlarda yetiştirilebilir. Su isteği ortadır.

Peyzajda Kullanım Alanı: Fon, geçiş bitkisidir. Tek başına ya da alle olarak kullanılabilir. Bahçelerde kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

2. PINUS BRUTIA – KIZILÇAM

Pinus brutia; 20-25 metreye kadar boylanabilen, kızılımsı kozalaklara sahip, herdemyeşil, gençken piramidal, yaşlanınca şemsiye formuna sahip bir ağaç türüdür.

Ekolojik İsteği: Sıcaklık ve ışık isteği fazladır. Ancak kalın gövdesi sayesinde dona dayanıklıdır. Su isteği azdır, kuraklığa dayanıklıdır. Tüm toprak tiplerinde yetişmeye elverişli Ankara peyzaj bitkilerindendir. Balçık bulunan topraklarda çok iyi gelişir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Alle ağacıdır. Yaşlandığında oluşan kalın ve iri gövdesiyle soliter olarak manzara ağacı olarak da kullanılabilir.

3. PICEA EXCELSA – BATI LADİNİ

Picea excelsa; 15-30 metreye kadar boylanan, koyu yeşil rengiyle etkili, herdemyeşil, piramit formlu bir bitkidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Kent Planlamasında Multidisipliner Yaklaşımlar

Ekolojik İsteği: Güneşli ya da yarı gölge alanlarda, nemli topraklarda yaşamaya elverişlidir. Soğuğa dayanıklıdır. Kireçli toprakları sevmez. İyi bir drenaj bitkisidir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Grup ya da soliter olarak kullanılabilir. Rüzgar perdesi olarak işlev görür. Bahçelerde kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

4. VIBURNUM TINUS – DEFNE YAPRAKLI KARTOPU

Viburnum tinus; 1,5-3 metreye kadar boylanan, beyaz çiçekli, herdemyeşil, sık dallı, budamaya uygun bir çalı türüdür.

Ekolojik İsteği: Tam ve yarı gölge alanlarda, humuslu ve verimli topraklarda yetişir. Az nemli ya da nemsiz ortamlarda yetişmeye uygundur.

Peyzajda Kullanım Alanı: Park ve bahçelerde, özellikle kaya bahçelerinde grup halinde kullanılabilen Ankara peyzaj bitkilerindendir.

5. YUCCA GLORIOSA – AVİZE ÇİÇEĞİ

Yucca gloriosa; 3-3,5 metreye kadar boylanan, yeşil yapraklı, beyaz çiçekli, herdemyeşil, avize şeklinde bir çalı türüdür.

Ekolojik İsteği: Yarı gölge ve gölge alanlarda yetişir. Su isteği ortadır. Kumlu topraklarda yetişmeye elverişlidir. Toprak drenajı iyi olmalıdır.

Peyzajda Kullanım Alanı: Sınır elemanı olarak, çatı bahçelerinde, refüjlerde ve kent parklarında kullanılır. Bahçelerde kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

6. RHUS TYPINA – SUMAK AĞACI

Rhus typina; 2-3,5 metreye kadar boylanabilen, sonbahar renklenmesiyle etkili, sarı-turuncu renklerde çiçekleriyle bilinen , şemsiye formu bir ağaççıktır.

Ekolojik İsteği: Drene olmuş topraklarda iyi yetişir. Düzenli sulanmaya ihtiyaç duyar. Güneşli ortamları sever.

Peyzajda Kullanım Alanı: Renklenmesiyle etkili olduğu için vurgulanmak istenen alanlarda kullanıma uygundur.

7. PRUNUS LAUROCERASUS – KARAYEMİŞ AĞACI

Prunus laurocerasus; 6-10 metreye kadar boylanabilen, koyuya yakın siyah renkte meyveli ve kokulu beyaz çiçekleriyle etkili, herdemyeşil bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Humuslu toprakları sever, yarı gölge alanlarda iyi yetişir. Soğuğa dayanıklıdır.

Peyzajda Kullanım Alanı: Soliter ya da grup halinde, meyve bahçelerinde kullanılabilir. Çit bitkisi olarak kullanımı mümkündür.

8. ANTHEMIS NOBILIS – KIR PAPATYASI

Anthemis nobilis; Beyaz çiçekleriyle bilinen , çok yıllık türleri herdemyeşil olan, kesme çiçekçilikte kullanıma uygun yer örtücü bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Kalkerli ve kuru topraklarda iyi yetişir. Soğuğa dayanıklıdır. İlkbahar başında dışa bakan tomurcuklar budanırsa hızlı gelişim gösterir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Çiçek parterlerinde bordür bitkisi olarak, kaya bahçelerinde yer örtücü olarak kullanıma uygundur.

9. CALLUNA VULGARIS – SÜPÜRGE ÇALISI

Calluna vulgaris; 10-60 cm arası boylanabilen, çalımsı ve zengin dallı , çiçekleriyle etkili odunsu bir bitkidir. Yaz ve sonbahar aylarında çiçek açar.

Ekolojik İsteği: Düzenli ve sık sulanmaya ihtiyaç duyar. Çiçekleri geçtikten sonra budanması gerekir. Asitli ve nemli toprakları sever. Soğuğa dayanıklıdır. Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetiştirilmeye uygundur.

Peyzajda Kullanım Alanı: Kaya bahçelerinde, çiçek parterlerinde, havuz ve su kenarlarında gruplar halinde kullanıma uygundur.

10. CERASTIUM TOMENTOSUM – FARE KULAĞI BİTKİSİ

Cerastium tomentosum; Gümüşi gri renkte, tüylü yaprakları vardır. İlkbahar ve yaz başında beyaz renkte çiçekler açan, herdemyeşil yayılıcı bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Güneşli ve yarı gölge alanları sever, nemli topraklarda iyi yetişir. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklıdır.

Peyzajda Kullanım Alanı: Kaya bahçelerinde, çiçek parterlerinde grup halinde, balkon ve teraslarda kullanıma uygundur. Bahçelerde kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

11. DIANTHUS BARBATUS – KARANFİL

Dianthus barbatus; Kırmızı, beyaz ve pembe çiçekleriyle etkili, çok fazla boylanma göstermeyen yer örtücü bir bitkidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Kültürel Peyzaj Kavramının Tanımı, Van Kenti ve Çevresinden Örnekler

Ekolojik İsteği: Güneşli alanlarda ve humuslu topraklarda iyi gelişim gösterir. Çiçeklenmenin devamı için düzenli olarak budanması gerekir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Çiçek parterlerinde, saksılarda ve geniş alanlarda yer örtücü olarak kullanıma uygundur.

12. HEDERA HELİX – KAYA SARMAŞIĞI

Hedera helix; Koyu yeşil yaprakları, siyah meyvesi olan , herdemyeşil, sarılıcı ve tırmanıcı bir yer örtücü bitkidir.

Ekolojik İsteği: Yaz aylarında düzenli sulanması gerekir. Kireçli ve zengin toprakları sever. Bol ışık altında hızlı gelişim gösterir. İlkbahar aylarında budama yapılması bitkinin dallanma göstermesinde etkili olur.

Peyzajda Kullanım Alanı: Kaya bahçelerinde, çitlerde, saksılarda ve eğimli alanların bitkilendirilmesinde kullanıma uygundur. Bahçelerde kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

13. LAVANDULA ANGUSTIFOLIA – LAVANTA BİTKİSİ

Lavandula angustifolia; 1 metreye kadar boylanabilen, eflatun ya da mor renkli çiçekleriyle bilinen, herdemyeşil, tıbbi ve aromatik bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Güneşli ve yarı güneşli alanlarda, kumlu topraklarda yetiştirilmeye uygundur. Su isteği azdır. Hızlı büyüme gösterir. Ayrılma ve çelikle üretimi mümkündür.

Peyzajda Kullanım Alanı: Kaya bahçelerinde, Japon bahçelerinde, aromatik bahçelerde soliter ya da gruplar halinde kullanıma uygundur. Fon bitkisi veya geçiş bitkisi olarak kullanılabilir. Kesme çiçekçilikte de kullanımı yaygındır.

14. CORNUS MAS – KIZILCIK

Cornus mas; 7-15 metreye kadar boylanabilen, kışın yaprak döken, kırmızı meyveleri ve sarı çiçekleriyle etkili bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Güneşli veya yarı gölge alanlarda, humusça zengin topraklarda gelişim gösterir. Uzun ömürlüdür. 80-100 yıl kadar yaşayabilir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Çatı bahçelerinde, refüjlerde ve otoparklarda kullanılabilir.

15. BUXUS SEMPERVIRENS – ŞİMŞİR

Buxus sempervirens; 3 metreye kadar boylanabilen, yaprakları koyu yeşil renkte, nisan aylarında açık yeşil renkli çiçekler veren, herdemyeşil, sık dallı bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Gölgeye dayanıklıdır. Besin maddelerince zengin toprakları sever. Dona karşı hassastır. Nemli ortamlarda iyi yetişir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Soliter ya da gruplar halinde , özellikle topiary (budama) sanatıyla birlikte kullanıma uygundur. Ankara da iklim şartlarından dolayı korunaklı alanlarda yetiştirilir. Ankara peyzaj bitkileri için önemli türlerdendir.

16. ACER PALMATUM ”ATROPURPUREUM” – AKÇAAĞAÇ

Acer palmatum ”Atropurpureum’ ; 3-6 metreye kadar boylanabilen, hafif dokulu ve kırmızımsı yapraklara sahip, yaprak döken, manzara formlu bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Ilıman iklim sever. Donlara karşı hassastır. Humuslu ve organik maddece zengin topraklarda iyi yetişir. Çok soğuk ve çok sıcak alanlardan hoşlanmayan Ankara peyzaj bitkilerinden biridir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Kaya bahçelerinde kullanılabilir. Soliter olarak kullanılacak alanda vurgu etkisi yapar. Manzara formuyla kullanılır.

17. ABIES PINSAPO – İSPANYA GÖKNARI

Abies pinsapo; 20-25 metreye kadar boy yapabilen, kırmızı renkte erkek çiçekleri bulunan, herdemyeşil, sütun formlu bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Işıklı alanları ve kalkerli toprakları sever. Donlara karşı hassastır. Budama yapılmaya uygun değildir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Park ve bahçelerde vurgulanmak istenilen alanlarda soliter olarak kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

18. TAXUS BACCATA – PORSUK

Taxus baccata; 3-7 metreye kadar boylanabilen, kırmızı küçük meyveleriyle etkili, herdemyeşil, piramit formlu bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Soğuk iklimlere, kurak alanlara ve şehir kirliliğine dayanıklıdır. Gölge ve yarı gölge alanlarda yetiştirilmeye uygundur.

Peyzajda Kullanım Alanı: Çit bitkisi olarak kullanılabilecek Ankara peyzaj bitkilerindendir. Meyveleri zehirli olduğu için çocuk oyun alanlarından uzak yerlerde konumlandırılmalıdır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Üniversite Kampüsüne Yeşil Dokunuş: The Green Heart

19. PELARGONIUM ZONALE – SARDUNYA

Pelargonium zonale; 25-30 cm kadar boylanabilen, nisan ve kasım aylarında çiçeklenen, herdemyeşil, çok yıllık bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Nemli alanları sever. Gelişim sürecinde 18C sıcaklık uygundur.

Peyzajda Kullanım Alanı: Park ve bahçelerde, çiçek parterlerinde ve evlerde kullanıma uygundur.

20. IMPATIENS WALLERIANA – CAM GÜZELİ

Impatiens walleriana; 15-30 cm kadar boylanabilen, yazın pembe, beyaz, mor, sarı, eflatun renkte çiçekler veren, çok yıllık bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Aydınlık ve yarı gölge alanlarda yetiştirilebilir. Gelişim sürecinde 15-18C sıcaklık yeterlidir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Ankara’da Park ve bahçelerde, çiçek parterlerinde ve evlerde kullanıma uygundur.

21. ILEX AGUIFOLIUM – ÇOBAN PÜSKÜLÜ

Ilex aquifolium; 4-8 metreye kadar boylanabilen, yeşil yaprak ve krem çiçeklere sahip, herdemyeşil bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Toprak drenajı iyi olan alanlarda, su isteği orta derecede iyi yetişir. Güneşli, gölge veya yarı gölge alanlarda yetiştirilmesi mümkündür. Budamaya elverişli Ankara peyzaj bitkilerindendir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Çatı bahçelerinde, refüjlerde ve korunaklı alanlarda sınırlandırma elemanı olarak kullanılabilir.

22. FORSYTHIA INTERMEDIA – ALTIN ÇANAK

Forsythia intermedia; 2,5-3 metreye kadar boylanabilen, sarı renkte çiçeklere sahip, yaprak döken, çalı formlu, odunsu bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Müşkülpesent değildir, aşırı soğuk olmadığı sürece her yerde yetiştirilmeye uygundur.

Peyzajda Kullanım Alanı: Ankara’da Park ve bahçelerde soliter veya gruplar halinde kullanılabilir.

23. EUONYMUS JAPONICA – TAFLAN

Euonymus japonica; 1 metreye kadar boylanabilen, beyaz çiçeklere sahip, alacalı yaprakları olan, herdemyeşil, sık dallı bir Ankara bitkisidir.

Ekolojik İsteği: Nemli topraklarda, tam ve yarı gölge alanlarda yetiştirilmeye uygundur.

Peyzajda Kullanım Alanı: Çit bitkisi ve sınırlandırma elemanı olarak parklarda, refüjlerde, çatı bahçelerinde kullanıma uygundur.

24. CORYLUS COLURNA – TÜRK FINDIĞI

Corylus colurna; 25 metreye kadar boylanabilen, yeşil yapraklarıyla etkili, yenilebilir fındık meyvelere sahip, yaprak döken bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Humusça zengin topraklarda ve nemli alanlarda iyi yetişir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Ankara’da Ormanlık alanlarda, park ve bahçelerde kullanılabilir.

25. CAMELLIA JAPONICA – KAMELYA ÇALISI

Camellia japonica; 2-5 metreye kadar boylanabilen, kokulu pembe ve kırmızı renkte çiçeklere sahip, herdemyeşil bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Güneşli ve serin bölgelerde, humusça zengin topraklarda iyi yetişir. Çiçeklenme döneminden sonra ilkbahar aylarında budanmalıdır.

Peyzajda Kullanım Alanı: Korunaklı alanlarda olmak şartıyla her yerde kullanılabilir. Bahçelerde kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

26. HYDRANGEA – ORTANCA ÇALISI

Hydrange; 1-3 metreye kadar boylanabilen, yaz ve sonbahar aylarında mavi, beyaz, pembe, kırmızı renkte çiçeklere sahip, kışın yaprak döken, çok yıllık, çalımsı bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Direkt güneş ışığı almayan aydınlık ama gölgeli alanlarda iyi yetişir. Az kumlu, nemli toprakları sever, yaz aylarında sulanmasına dikkat edilmeli toprağı kuru bırakılmamalıdır.

Peyzajda Kullanım Alanı: Kaya bahçelerinde, balkon ve teraslarda, ağaç altlarında kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerinden biridir.

27. IRIS GERMENICA – SÜSEN

Iris germenica; 60-90 cm kadar boylanabilen, hemen hemen her renkte hoş kokulu çiçekler verebilen, çok yıllık bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Güneşli yerlerde, kalkerli topraklarda ve sulak olmayan alanlarda iyi yetişir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Kaya bahçelerinde, yol şevlerinde, balkon ve teraslarda, yer ürtücü olarak kullanıma uygundur.

28. MENTHA – NANE

Mentha; 40-70 cm kadar boylanabilen, kokulu yeşil yaprakları olan, başak şeklinde leylak renkte tüylü çiçeklere sahip, yayılıcı formda, çok yıllık bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Güneşli alanları ve humuslu toprakları sever. Yaz aylarında bolca sulanmaya ihtiyaç duyar.

Peyzajda Kullanım Alanı: Adım taşlarının aralarında, saksılarda, bahçelerde vb. birçok yerde kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

29. ROSMARINUS OFFICINALIS – BİBERİYE

Rosmarinus officinalis; 1,5 metreye kadar boylanabilen, kokulu mavi ve mor renkte çiçeklere sahip, herdemyeşil bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Güneşli alanlarda, rutubetli ve zengin topraklarda iyi yetişir. Kuraklığa dayanıklıdır ancak yaz aylarında bolca sulamaya ihtiyaç duyar.

Peyzajda Kullanım Alanı: Tıbbi ve aromatik bahçelerde, çit ve bordür bitkisi olarak kullanıma uygun Ankara peyzaj bitkilerindendir.

30. VINCA MAJOR – CEZAYİR MENEKŞESİ

Vinca majör; 25-30 cm kadar boylanabilen, ilkbahar aylarında mavimsi leylak renkte çiçeklere sahip, herdemyeşil, yayılıcı formda, otsu bir bitkidir.

Ekolojik İsteği: Gölge alanlarda ve humuslu topraklarda iyi yetişir. İlkbaharda budama yapılmalı ve organik gübre verilmelidir.

Peyzajda Kullanım Alanı: Ağaç ve çalıların kademelendirilmesinde veya balkon ve teraslarda sarkıcı bitki olarak kullanılabilen Ankara peyzaj bitkilerinden biridir.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Manolya sardunya ve ortanca kisin olmez mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir