Her Güne Bir Minyatür: Minyatür Takvim Projesi
  1. Anasayfa
  2. Foto İçerik

Her Güne Bir Minyatür: Minyatür Takvim Projesi

1
Reklam Sponsoru

Gökyüzüne baktığınızda bulutları çeşitli şekillere benzettiğiniz oldu mu? Bir hafıza kartını piyano olarak, bir cerrahi maskeyi küçük bir çadır olarak ya da bir tuvalet kâğıdı rulosunu kar pisti olarak hayal ettiğiniz oldu mu? Peki, bir lahana üzerinde sörf yapmayı düşündünüz mü hiç? 

Günlük hayatta karşımıza çıkan nesnelere farklı bir perspektiften bakmak, bize çok eğlenceli fikirler verebilir: 

Brokoli ve maydanoz bazen bir ağaç gibi görünebilir, su yüzeyinde yüzen ağaç yaprakları bazen küçük kayıklara benzeyebilir. 

Bu yazımızda çocukluğundan beri bir brokoliye sadece bir brokoliymiş gibi bakmayan; çevresinde var olan nesnelerle benzerlik ilişkileri kurarak oluşturduğu kompozisyonları fotoğraf makinesiyle ölümsüzleştiren sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Tatsuya Tanaka’nın Minyatür Takvim projesinden bahsedeceğiz sizlere. Keyifli okumalar. 

“Evlerimizde daha fazla zaman geçiriyoruz. Bu, etrafınıza daha iyi bakmak için bir fırsat olabilir; küçük bir görüş değişikliği ile dünyanın ilginç şeylerle dolu olduğunu fark edebilirsiniz.” (1) 

Tatsuya Tanaka

Bir Şeyi Diğerine Benzetme İlgisi 

Tatsuya Tanaka’nın dünyasında lezzetli bir puding ıssız bir adaya, bir dilim çilekli kek kayak pistine ve bir far paleti dondurmaya dönüşür. Peki ama nasıl? 

Sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Tatsuya Tanaka, her gün birbirinden farklı nesneleri koleksiyonunda bulunan minyatür figürlerle birleştirerek kompozisyonlar oluşturur. Daha sonra oluşturduğu kompozisyonları, fotoğraf makinesiyle ölümsüzleştirir. Her güne bir minyatür fikriyle yola çıkan sanatçı, günlük bir takvim gibi oluşturduğu kompozisyonlara Minyatür Takvim adını verir. 

Büyük bir ilgiyle takip edilen projenin fikri, sanatçının hobi olarak yaptığı kompozisyonları Instagram hesabında paylaşması üzerine bir takipçisinin, “Minyatür Takvimi, her gün görmek istiyorum. (1) yorumu ile ortaya çıkar. Günlük kompozisyonlarını paylaşmaya başlayan sanatçı, bu durumdan oldukça keyif alır ve “bir şeyi diğerine benzetmeyi” ifade etmeyi ilginç bulur. Hobisini işe dönüştüren sanatçı, oluşturduğu kompozisyonları web sitesinde ve Instagram hesabında paylaşır. 

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Bir Sanat Akımı Olarak "Ekspresyonizm" ve Öncüleri

Sınırsız Bir Bakış Açısı 

1981 yılında Japonya’da dünyaya gelen Tatsuya Tanaka, kompozisyonlarında sakura (kiraz çiçeği), suşi, Ninja, samuray ve Şinkansen (hızlı tren) gibi Japonya’nın kültürel öğelerine yer vermesinin yanı sıra farklı kültürlerden ve her yaş grubundan bireylerin anlayabileceği nesneleri kullanmaya özen gösterir (3). Öyle ki, sanatçıya bir kompozisyon üzerinde çalışırken nelere dikkat edersiniz diye sorulduğunda mevsim duygusuna ve evrenselliğe cevabını verir.

Brokoli Ormanları 

Minyatür Takvim’de sık sık karşımıza çıkan brokoli, Tatsuya Tanaka için ayrı bir öneme sahiptir. 

“İnsanlar bana işimi sorduğunda, onlara işimin brokoliyi ağaca çevirmek olduğunu söyleyeceğim.” (4) 

Tatsuya Tanaka

Brokoliyi sanatsal çıkış noktası olarak gören sanatçı, Designboom sitesine verdiği röportajda bunu şöyle açıklar: “Fotoğraf albümümün kapağındaki “Piknik” ile özel bir bağlantım var. Ben çocukken brokoliyi ağaçlara benzetirdim ve “brokoli ormanında” canavarlarla savaşan süper kahraman oyuncağımla oynardım. Bence bu çocukluk deneyimlerim ve hayal gücüm Minyatür Takvim’in temelini oluşturuyor. Brokoli, benim ilk benzetme sembollerimden birisidir.” (1)

Minyatür Yaşam 

Nisan 2011’den beri her gün düzenli olarak kompozisyonlarını paylaşan sanatçıya yeni fikirleri nasıl bulduğu sorulduğunda “alışkanlık ve eğitim” cevabını verir (5).

Fikirlerinin tükenebileceği konusunda hiç endişelenmeyen sanatçı, Minyatür Takvim’i bir çeşit meydan okuma olarak kabul eder. Nippon sitesine verdiği röportajda bu konuya şöyle açıklık getirir: “Fikirlerimin tükenebileceği konusunda hiç endişelenmiyorum. İstediğim türden bir kompozisyonu, sınırlı bir süre içinde ne kadar iyi oluşturabileceğimi görmek için her zaman elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Her gün beynimi mahvediyorum. Tekrarlanan bu çabaların, yaratıcı sınırlarımın ötesine geçmeme yardımcı olduğunu düşünüyorum.” (3) 

Sanatçı, kompozisyonlarına kimi zaman kullanmak istediği nesneleri belirleyerek kimi zaman da oluşturmak istediği kompozisyona göre yön verir. Çalışmak istediği belirli nesneleri, kompozisyonuna yerleştirmek için hayal gücünü kullanır. Örneğin, aklında deniz gibi bir sahne varsa, kompozisyona karar vermeden önce kullanacağı nesneleri ve minyatür figürleri seçer.  

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Duvar Boyama Sanatı Mural ile Renkli Kentler

Designboom sitesine verdiği röportajında Tatsuya Tanaka, çalışma düzenini şöyle açıklar: “Günlük yaşamımı sürdürürken sık sık fikirler tasarlıyorum. Tasarladığım fikirleri, önemsiz olsa bile not alıyorum. Fikirlerimi, şimdi uygulanabilirfikri pratiğe dökmek için gerekli malzemelerfikirler için ipuçları vb. kategorilere ayırıyorum. Notlarımı gözden geçiriyorum ve daha sonra ne üreteceğime ve hangi malzemeleri kullanacağıma karar veriyorum.” (1) 

Pandemi Sürecine Minyatür Bakış  

Maske, eldiven, termometre, sosyal mesafe…   

Tatsuya Tanaka’nın kompozisyonlarında dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sonucu hayatımıza giren maske, termometre gibi pek çok nesne de yerini alır.  

Sanatçının kompozisyonlarında maskeler bir yüzme havuzuna, ağaçların ortasında kalmış küçük bir çadıra ya da dalgalı bir denize dönüşür. 

Brokoliden far paletine, mantardan suşiye günlük hayatta karşımıza çıkan pek çok nesneye farklı bir perspektiften bakan Tatsuya Tanaka’nın keyif veren kompozisyonlarına buradan göz atabilirsiniz. Ayrıca sanatçının kompozisyonlarını hazırlama sürecini içeren videoyu aşağıda bulabilirsiniz.  

Başka bir yazımızda görüşmek üzere. Sağlıkla kalın. 

Yararlanılan Kaynaklar

  1. Url-1 https://www.designboom.com/art/tatsuya-tanaka-miniature-calendar-08-04-2015/ 
  2. Url-2 https://miniature-calendar.com/
  3. Url-3 https://www.nippon.com/en/people/e00139/?pnum=1
  4. Url-4 http://www.ccplusmedia.com/tatsuya-tanaka-a-man-who-turns-broccoli-into-trees/ 
  5. Url-5 https://matcha-jp.com/en/10126

peyzaj mimarı. okur, yazar, çizer ve izler.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Ellerinize sağlık, yazı muhteşemdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir