Hızlı Git
Murou Sanat Ormanı, Japonya’nın Nara Vilayetinin Uda bölgesinde yer alan bir açık hava müzesidir. Şehirlerin karmaşasından uzaklaşıp dinlenilecek harika bir sanat alanıdır. İçerisine girdiğinizde sadece huzur bulmanızı sağlamaz. Aynı zamanda felsefe ve sanatın da tam ortasında bulursunuz kendinizi. Çam ormanlarıyla çevrili alanın içerisinde; çeşitli heykeller, anıtlar, entalasyonlar ve sanatsal peyzaj düzenlemeleri bulunmaktadır. Sanat ormanının ilk tasarımı bölgenin heykeltıraşı olan Bukichi Inoue (1930-1977)’e aittir.
Inoue, Nara vilayetini kalkındırmak ve nüfus azalmasını engelleme kampanyasını desteklemek amacıyla Murou Sanat Ormanı projesini geliştirdi. Nara, heyelan tehlikesinin olduğu bir bölgedir. Tasarımcıların proje sonundaki hedeflerinden biri toprak kaymasını önleyip halkın güvenliğini sağlamak bir diğer amacı ise; sanatı kullanarak insan-kültür ve doğanın uyumlu bir kombinasyonunu sağlamaktır. Projeyi, Inoue’ den sonra bir diğer heykeltıraş olan Dani Karavan tamamlamıştır. (2006)
Tesis olarak tasarlanan Murou Sanat Ormanında, 12 bölüm bulunmaktadır. Bunlar:
- Tesis merkezi
- Dalgalı zemin
- Spiral bambu ormanı
- Spiral su yolu
- Güneş kulesi ve kapısı
- Teraslı pirinç tarlası
- Standlar
- İlk ada
- İkinci ada
- Üçüncü ada
- Yürüyüş parkuru
- Ziyaretçi merkezi
Tesis Merkezi
Murou Sanat Ormanındaki tasarımı Dani’ye ait olan bina ziyaretçiler için dinlenme alanıdır. Bina, etrafındaki kiraz ağaçları manzarasıyla uyumludur ve beyaz iç tavan pencereleri ile aydınlık ve ferah bir atmosfer yaratmaktadır. Dani’nin sanat teknikleriyle, binanın şekli farklı açılardan bakıldığında farklı görünmektedir.
Dalgalı Zemin
Bu dalgalı patika ve alle dizilimli ağaçlar sizi antik çağlara götürmektedir. Murou Sanat Ormanındaki algalı yolun genişliği, yolun başlangıcından daha geniştir ve yolun sonundaki kuyuya yaklaştıkça daha dar görünmektedir. Bu teknik Bukichi’nin bir sanat eserinde kullanılmıştır. Dani bu anıtta ona saygı göstermek için bu sitili kullanmıştır. Alışılmışın dışında tasarlanılan fiziksel alanda yüremek keyif vericidir. Kullanılan alle dizilimli ağaç türü: Red Robin.
Spiral Bambu Ormanı
17m çapında, 4m derinliğinde bambuların içinden bodrum katına aşağı inen spiral merdivenler yavaş yavaş zemin seviyesine geri götürmektedir. Tünel benzeri bir geçit görülmektedir. Burası birçok ‘zıtlığı’ deneyimleyebileceğiniz bir yerdir: Açık/Kapalı, Yer altı/Yer üstü, Işık/Gölge.
Spiral Su Yolu
Kıvrımlı kanaldan akan su, çocukların güvenle oynayabileceği kadar sığdır. Aşağıya doğru kıvrılan sarmal tasarımın, alan tasarlanırken bir yılanın kaçışından ilham alındığı söylenmektedir. Su yolunun ortasında güneş saati bulunmaktadır. Tasarımın sonundaki ağaç: Kokulu Zeytin Ağacıdır.
Güneş Kulesi ve Kapısı
Kule: 8m genişliğinde, 9m çapındadır. Kapı: 6m yüksekliğindedir. Anıt, Japon antik dönemine ait güneş ibadeti ile ilişkili ‘Güneş Yolu’ nu temsil etmesi için tasarlanmıştır. Güneş Yolu, Nara’ dan Ise Tapınağı’na kadar uzanmaktadır. Alana eşit yükseklikteki kapılardan giriş yapılır ve kapılar bir hat oluşturmaktadır. Anıtta bu hat üzerinde yer almaktadır. Kule hava koşullarına dayanıklı çelikten üretilmiştir. Gölge ve ışığın oluşturduğu etkiyi hissettiren kısımdır.
Teraslı Pirinç Tarlası
Bölgedeki yerel halk, geleneksel olarak teraslı pirinç tarlalarında çiftçilik yapmaktadır. Dani bu geleneği unutturmamak için bu alanı tasarladı.
Oturma Basamakları
Amfi şeklindeki oturma alanı, gölün manzarasını izlemek ve dinlenmek için tasarlanmıştır.
İlk Ada
Kuş gözlemleme adası: 14m çapındadır. Kuşların doğal hayatına katkı sağlamak ve onları gözlemlemek için tasarlanmıştır. Bölgedeki yabani kuşları çekmek için adaya meyve ağaçları dikilmiştir.
İkinci Ada
Piramit adası: 16m çapındadır. Kama şeklindeki piramit çardak; seyir, dinlenme ve meditasyon alanıdır. Dani’ nin sanat eserlerinde sıklıkla görülen kama şekli, yarı kapalı ev ve bir çadırı anlatmaktadır.
Üçüncü Ada
Açık hava adası: 18m çapındadır. Adada etkinlikler düzenlemek için platform sahne yerleştirilmiştir. Platform, selangan batu isimli ahşaptan yapılmıştır.
Yürüyüş Parkuru
Yürüyüş yolunun zemini, geri dönüştürülmüş odun parçaları ve reçine ile karıştırılmış malzemelerle döşenmiştir. Zeminin rengi ve dokusu çevresindeki doğal manzara ile uyumlaştırılmıştır.
Ziyaretçi Merkezi
Merkez, sanat ormanının bilgi merkezidir. Bina çevresindeki peyzaj ile uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bina klasik ‘kutu benzeri’ dörtgen binaların aksine informal şekli ile diğer yapılardan ayırt edici özelliktedir. Yapının toprak renkte olması bütünlük etkisi oluşturmaktadır. Ziyaretçi merkezinin önünde tercih edilen bitki türü: Magnolia kobus.