Sonbaharda Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı
  1. Anasayfa
  2. Bahçe Bakımı

Sonbaharda Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı

0
Reklam Sponsoru

Artık sonbahar geldi çattı ve bizlere bin bir güzellikler sunan bahçemiz artık uyku dönemine hazırlanmaya başladı. Bu sebeple de bahçemiz eskisine göre biraz bakımsız gözüküyor olabilir. Güneş ışınlarının azlığı, rüzgar, havaların soğuması gibi iklimsel etmenler bahçemize zarar vermeye mi başladı? O zaman sonbaharda bahçe bakımı yapma zamanı gelmiş demektir. Hadi bu işlemi nasıl yapabileceğimize bakalım.

Öncelikli olarak her zaman söylediğimiz gibi bahçemizi iyi tanımamız gerecektir. Dolayısıyla iyi bir inceleme yapmalıyız ve kurumuş çiçek, kırılmış dal, kahverengileşen çim, hızlı renk değişimi ve bahçemizin düşmanı böceklenme olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Sonbaharda yapacağımız bakımın amacı sadece bu mevsimde bahçemizin güzelliğini artırmaya yönelik değil, aynı zamanda kış hazırlığı olduğunu da unutmamalıyız.

Sonbaharda Bahçe Bakımı

Yaprakları Temizleyin

Öncelikli olarak dökülen yaprakları tırmık yardımı ile toplayarak alandan uzaklaştıralım. Bu yaprakları alan dışında bekleterek organik gübre olarak kullanabiliriz.

Toprağı Havalandırın

Bahçe toprağını bir çapa makinesi veya el aleti ile havalandırın.

Budama Yapın

Kurumuş veya kırılmış dalları budayın. Bu dalları kesinlikle bahçenizde gübre, çit vs. gibi amaçlar için kullanmayın.

Kökleri Temizleyin

Bahçenize zarar vermemek adına bahçenizde bulunan ölü kökleri uzaklaştırın.

Fidanlarınızı Dikin

Unutmayın sonbahar bakımı aynı zamanda da bahar hazırlığıdır, bu sebepten dolayı yazlık ve baharlık fidelerinizi bu aylarda ekmeye başlayın. Bazı ekstrem hava koşulları olan bölgeler hariç fidan dikimi için en uygun ay Ekim ayıdır.

Çimleri Havalandırın

Çim alanınızda mutlaka havalandırma işlemi yapın.

Toprağı Zenginleştirin

Bahçe toprağınıza mineral takviyesi yapın.

İlaçlama Yapın

Bahçenizde böceklenmeye karşı ilaçlama yapın.

Açık Alanları Değerlendirin

Havalandırma sonrası açık kalan alanlara gül, lale, nergis, kasımpatı gibi türlerle çiçeklendirme işlemi yapın.

Sulamaya Devam Edin

Sonbahar geldi diye sulamayı bırakmayın sadece daha az sulama yapın.

O zaman biraz da pratik bilgiye ne dersiniz ..

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  İlkbahar Ayları Bahçe Bakımı

Ekim ve Dikim Çalışması

Yağmur ve bereket ayı olan sonbahar ayları toprağın daha nemli olmasından dolayı fidan dikimi için bulunmaz bir kaftandır. Ayrıca bahçemize yeni renkler katmak istiyorsak bu aylarda da çiçek dikimlerini gerçekleştirmekten korkmayın. Ayrıca bahçemizde soğuğa hassas çiçeklerimiz mi var o zaman o çiçeklerimize gönül rahatlığı ile saksılara alarak ilkbaharda tekrar dikebiliriz

Çalı ve Ağaçları Gençleştirme

Aşırı boylanan çalı ve ağaçlarımızı bu aylarda budama yapalım. Kırılın ve sararan dalları direk alan dışını atalım ancak form ve şekil vermek için budadığımız dalları bir kenara koyalım.

Sonbaharda yapacağımız bakımın amacı sadece bu mevsimde bahçemizin güzelliğini artırmaya yönelik değil, aynı zamanda kış hazırlığı olduğunu da unutmamalıyız.

Sonbahar Ayında Çim Bakımı

Çimlerimiz artık daha derinden biçelim ve tırmık veya havalandırma makinesi ile havalandırılam. Bu işlem sonrasında bolca sulama yapalım ve çim artıklarının alanda kalmasını sağlayalım. Ayrıca çimlerimizde kellikler veya yeni çim alanlar mı yapmak istiyoruz o zaman tohum ile çim ekiminin tam zamanı.

sonbaharda bahçe bakımı

Sonbahar Ayları için Pratik Gübre

Bahçe çitlerimiz ve ağaçlarımızdan budama sonrası geriye kalan yeşil dallarımızı öğütelim, sonrasında öğüttüğümüz dallara yumurta kabuğu ve yanmış hayvan gübresi katalım ve toprak ile karıştıralım. Bahar ayına kadar bekletelim ve ilkbahar ayında bitki köklerine koyalım. Daha çiçekli ve sağlıklı bir bahçeniz olacağından şüpheniz olmasın.

  • 20 kg öğütülmüş dal
  • Max. 40 adet yumurta kabuğu
  • 250 gr. Hayvan gübresi (koyun)
  • 60 kg elenmiş bahçe toprağı

Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır? Bahçe Bakımında Püf Noktalar

EDİTÖRÜN ÖNERİSİ

Kayseri Şehir Hastanelerinde görevli Peyzaj Mimarı. Peyzaj Uygulama ve bitki-bakım konularında tecrübeli.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir