Hızlı Git
Gerek mimar gerek peyzaj projelerinde, tasarım yapılacak bölgenin tarihi ve kültürel değerleri tasarım açısından bizler için her zaman bir kaynak olmaktadır. Bu durum ortaya çıkan ürünün mekân ile, dolayısıyla insan ile, bağlantı kurmasının en doğru yoludur. Dragon Nehir Parkı’nın tasarımı da Çinli yazar Ba Jin tarafından kaleme alınan ünlü bir nesir örneği Kuş Cenneti’nden (Bird’s Paradise) ilham alınarak yapılmıştır.
Büyük bir banyan ağacının hâkim olduğu ve 40’tan fazla kuş türü için bir yaşam alanı olan bir adayı anlatan bu hikâye, Dragon Nehir Parkı’nın peyzaj tasarımında hem canlı renklerin kullanımı ile hem de kıvrımlar hareketleri ile etkisini göstermektedir. Kuşların gökyüzündeki hareketlerini yansıtan bu tasarım aynı zamanda ziyaretçiler için de adeta rüya gibi bir mekan yaratmakta ve onlara doğanın güzelliğini deneyimleme fırsatı sunmaktadır. Aynı zamanda kent içerisinde ekosistem ağının oluşmasına da katkı sağlanan Dragon Nehir Parkı’nı sizler için inceledik.
Dragon Nehir Parkı
Çin’in bir kıyı bölgesi olan Guangdong eyaletindeki Jiangmen şehrinde yer alan Dragon Nehir Parkı, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğinin ekolojik faydalar gözetilerek tasarlanmıştır. Jianghai Yeni Teknoloji Bölgesi olarak adlandırılan bu bölgedeki merkezi yeşil koridorun sonunda yer alan Dragon Nehir Parkı ekoloji ve peyzaj şehirciliğinin bir arada bulunduğu bir kent parkı örneği olarak karşımıza çıkar. Dragon Nehir Parkı’nın bölgenin tarihi ve kültürel dokusuna uygun olarak hazırlanan peyzaj tasarımı Brandon Huang liderliğinde Locus Associates tarafından yapılmıştır.
Banyan Ağacı
Ölümsüzlük Ağacı olarak bilinen Banyan ağacı, kökleri ve gövdesinin sağlamlığı ile uzun yıllar hayatta kalabilen ve meyveleri ile özellikle kuşlar için yaşam kaynağı olan bir ağaç türüdür. Sadece gövdesi bile bir ormanı andıran Banyan ağacı, Dragon Nehir Parkı’nın tasarımında canlılar ile iletişim kurma konusunda bir yol gösterici olmuştur. Ayrıca, Ming Hanedanlığı’ndan gelen ve Taishan Diaolou olarak adlandırılan geleneksel konut ve gözetleme kuleleri ve Xinhui bölgesinin ünlü fan palmiye bitkileri gibi çeşitli kültürel öğeler de soyut bir biçimde tasarıma eklenmiştir. **Banyan Ağacı ile ilgili: https://gezilecekyerler.com/kimsenin-kesemedigi-olumsuzluk-agaci-banyan-agacihint-inciri/**
Ekolojik Park Tasarımının Bölümleri
60.000 m2’lik bir alana yerleşen proje, yeşil bir koridor ağıyla bağlanan üç fonksiyonel bölgeden oluşmaktadır. Batıda yer alan Ekolojik Bölge buluşma ve kutlamalar için çim alan, yağmur bahçeleri ve dinlenme alanı içermektedir. Merkezde yer alan Enerji Bölgesi’nde dış mekân spor ve fitness alanı, satranç oyunu alanı ve büyük bir çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Çocuklar için yükseltilmiş yürüyüş yolu ve onun bağlandığı oyun kafesleri, geniş kaydıraklar, bu kaydırakların ulaştığı büyük bir kum havuzu ve bunlara ek olarak trambolin, tırmanma duvarı, dönenceler gibi oyun elemanları yer almaktadır. Çocuk oyun alanı sayesinde projenin bulunduğu bölge Jiangmen şehri için bir çeşit kültürel dönüm noktası haline gelmiştir.
Doğuda yer alan ve Ziyaretçi Bölgesi olarak adlandırılan son bölge ise merkez ekseni, zen bahçesi ve düğün etkinlikleri için çim alan içermektedir. Organize edilen bu etkinlikler ile kamusal bir alanda insanların bir araya gelmesi ve sosyalleşmeleri sağlanmaktadır. 2017 yılının sonlarına doğru yenilemesi tamamlanan Dragon Nehri Parkı gece ve gündüz ziyarete açıktır. İnsanlar tarafından çok beğenilen park, özellikle hafta sonları aşırı kalabalık olmaktadır. Hem yürüyüş yollarında hem de çocuk oyun alanı tasarımında kullanılan kıvrımlar doğanın organik formundan ilham alınarak tasarlanmıştır.
Tasarımın Ekolojik Yönü
İçerisinde birçok yağmur bahçesinin ve ekolojik bir drenaj sisteminin yer aldığı Dragon Nehir Parkı sünger bir tabana sahiptir. Göle doğru ilerlemesi sağlanan yağmur suyu, kuru çakıl yataklarından, yağmur bahçelerinden ve prefabrik modüler depolama tesislerinden geçerek hareket etmektedir. Gölün kuruduğu dönemlerde mevcut suyu tutmak ve aşırı yağmurlu dönemlerde ise fazla olan ve su baskınına sebep olacak suyu boşaltmak gibi ekolojik bir hedefi olan tasarım, su tasarrufu açısından da parka katkı sağlar. Yağmur suyu bahçelerinin uygulanmasına ek olarak geçirgen kaldırımlar ve nehir kıyılarının rehabilitasyonu ile proje, bölgedeki ekolojik gelişmelerde etkin bir rol oynamıştır.
Dragon Nehir Parkı’na Architecture Master Prize tarafından da Peyzaj Mimarlığı / Kamusal kategorisinde mansiyon ödülü‘ne layık görülmüştür.