Bahçemiz yok, bitkileri de çok seviyorum, tasarım yapamaz mıyım? Bu soruyu, pandemi döneminde o kadar çok duyar olduk ki… Birçok insan karantina dönemini evlerinde var olan ve yeni satın aldıkları bitkileri saksılara dikerek zamanlarını geçirdiler. Bitki satışlarında rekorlar kırıldı, fidanlıklarda bitki kalmadı. İnsanlar bitki dünyasına kaçarak salgın stresinden korunmaya çalıştılar. Evinde bahçesi veya küçük bir toprak alanı olanlar şanslıydı; olmayan evinde bir şeyler yapmaya çalıştı, salonlar bitkilerle doldu taştı.
Saksılı Tasarımlar Neden Tercih Ediliyor?
Özellikle son zamanlarda bahçe düzenlemelerinde toprak alanların yetersiz olduğu veya hiç olmadığı yerlerde, bir alanın önemini veya girişini belirtmek, görsel değerini artırmak ve o alana yönlendirmeyi sağlamak için saksı tasarımları oldukça fazla kullanılmaya başlandı. Seçilen bitkilerin toprak yerine saksılara dikilmesi hem zaman hem de iş gücü açısından tasarımcılara kolaylıklar sağlamaya başladı.
Kağıt üzerinde yapılan bitkisel tasarımların alana uygulanması sırasında muhakkak ki tasarının dışında bir şeyler yapılabilir. Birbirleriyle uyumlu olacağı düşünülen bitkiler, yan yana gelince tasarımcıya düşlediği etkiyi vermez, tasarımcı bitkileri değiştirmek zorunda kalabilir. Bu işlemi toprakta yapmış olsak hem bitkilere zarar verebilir, hem de zaman kaybı yaratmış olabiliriz. Bunları engelleyebilmek için uygulanabilecek en güzel yöntem saksı tasarımlarıdır. Bu şekilde elinizde mevcut olan saksılı bitkiler veya alınıp saksılara dikilen bitkiler tasarım yapılacak alana yakın yerlerde boylarına, çiçek ve yaprak renklerine göre karakterize edilerek dizilebilir, bu şekilde tasarım fikrine uygun olan bitki kolayca seçilebilir. Bunun yanında alanın görsel değerini yitirmesi sonucu saksıların alandan uzaklaştırılması bitkilerin topraktan sökülmesinden daha kolaydır.
Saksılı Tasarımlarda Püf Noktalar
Saksı tasarımlarında da uygulanan ve dikkat edilen hususlar bir alanın bitki tasarımında uygulanan ve dikkat edilen hususlarla aynıdır. Boylu bitkiler arka tarafa, daha kısa boylu bitkiler ön sıralara yerleştirilmeye çalışılır. Bazı zamanlarda elinizdeki mevcut saksıların boyutları birbirleriyle aynı olabilir. O yüzden düzenleme sırasında saksı boylarında farklılık yaratmak için bazı saksılara alt taraftan yükseltiler eklenebilir.
Çiçeklerin renkleri ile birlikte uyum yaratmasının yanında yaprak renkleri de önemlidir. Tasarım sırasında bazı bitkiler arasında odak noktası olarak kullanılacak, çiçek veya yaprak rengi ile bütün dikkatleri üzerine çekecek bitkiler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bitkiler seçilirken tek tip bitki kullanıldığı gibi, çok sayıda farklı bitki kullanılarak tasarımda farklılık yaratılmaya çalışılabilir. Bitki de çeşitlilik monotonluğu kırmakta ve görsel şöleni artırmaktadır. Kullanılan saksılar genellikle toprak saksıdır, fakat plastik ve ahşap saksılarda kullanılmaktadır. Önemli olan ise saksıların aynı malzemeden seçilmesine özen gösterilmesidir.
İngiltere’ de sıkça kullanılan bu tasarım yaklaşımı, zaman zaman bitki çeşitlilikleri ile de farklılık göstermektedir. Çok yıllık bitkilerle yapılan tasarımlar olduğu gibi, sadece koniferlerin, alpin bitkilerin veya sukulent bitkilerin kullanıldığı tasarımlar yapmak mümkündür.