Havuz Tasarımı ve Havuz Kenarında Kullanılabilecek Bitkiler
  1. Anasayfa
  2. Bahçe Dekorasyonu

Havuz Tasarımı ve Havuz Kenarında Kullanılabilecek Bitkiler

0
Reklam Sponsoru

Suyun peyzaj tasarımına etkisi çok fazladır. Görsel ahenk sağlamasının yanı sıra işlevselliği de önemlidir. Bahçeleri zengin tutar, canlılık sağlar. Huzur verici ve sakinleştirici etkisi de vardır. Büyük alanlarda sağlandığı gibi çok küçük alanlarda da havuz tasarımları sağlanabilir.

Havuz türleri 3 gruba ayrılır;

  1. Yüzme Havuzları
  2. Süs Havuzları
  3. Jakuzi türleridir.

Yüzme havuzları sıcak havadan bunalanlar için tam bir kaçış noktasıdır. Ayrıca peyzaj tasarımında su oyunlarının etkileri çok fazladır. Yüzme havuzlarında yer sıkıntısı çekenler için çok farklı imkanlar mevcuttur. Dar uzun havuzlar veya geniş kısa havuzlar alana göre şekillendirilebilir.

Maliyeti azaltmak için zemine inşa edilen havuzlar daha çok tercih edilmektedir. Çocukların, evcil hayvanların ya da yüzmeyi bilmeyen kişiler için yüksekliğin doğru şekilde planlanması gerekmektedir. Yüzmeyi spor olarak yapan kişiler için ise zemin üzerine yapılan havuzlar daha sağlıklıdır.

Havuz

Yüzme Havuzu Türleri

İki havuz çeşidi vardır. Bunlar Zemin içi ve zemin üstü olarak adlandırılabilir. Bütçenize, yaşam standartlarınıza, havuzu kullanma sıklığınıza, çocuk ve evcil hayvanlar göz önünde bulundurularak hangi tür havuz yapacağınıza karar verebilirsiniz. Banliyö türü havuz çocuklar için en güvenlisidir.

Zemin içi yüzme havuzlarının maliyeti çok daha fazladır. Daha şık ve profesyonel gözükürler fakat çok fazla kullanılmayacak ise bu kadar masrafa pek fazla gerek yoktur. Üstelik sonradan havuzu değiştirmek isterseniz bu çok daha fazla zor olacaktır. Zemin üstü yüzme havuzlarının fiyatları daha makuldür. Fakat estetik açıdan çok fazla şık bulunmamaktadır. Ama ekleyeceğiniz atlama tahtaları, kaydırak, dekoratif eşyalar ekleyerek şıklaştırabilirsiniz. Zemin üstü yüzme havuzların dışarıdan bakıldığında küçük görülmektedir. Doğru biçimi ayarlayarak ve eklemeler yaparak geniş görüntü sağlayabilirsiniz. Yapımı çok hızlı ve uygundur. İleriki zamanlarda iptal etmek veya sıkıldığınız için değiştirmek isterseniz daha kolaydır. Çocuklar ve evcil hayvanlar için bu tasarım daha güvenlidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Peyzaj Tasarım Öğelerinden Ses ve Hareket Kavramı

Yüzme Havuzu Nasıl Tasarlanır?

Yüzme havuzu yapmaya karar verdiğinizde ilk olarak alana göre şeklini ve boyutunu planlamanız gerekmektedir. Alana ölçüm yapılmalıdır. Isıtma sistemli havuz yapılacak ise ona karar verilmelidir. Sonrasın enerji tasarrufları hakkında da planlama yapılması gerekir. Doğru teknoloji ve donanıma sahip olmak çok önemlidir. Bahçenize yapacağınız su kaynağınızı ve su pompanızın da boyutlarını ölçerek plana dahil etmeniz gerekir. Bu konuda dikkat edilmesi gerekir. Tüm bunlara karar verdiğinizde artık havuzunuza dekoratif şekil verebilirsiniz. Taştan, mermerden, tahtadan havuzlar. Genellikle karo ve mozaikler tercih edilir. Su emme oranına dikkat edilmesi gerekir.  Şömine, kaydırak, su yüzeyi dalgalanmaları, renkler gibi detaylara karar verilmelidir. Hatta isterseniz içeceklerinizi keyifle yudumlamak içir bar bölümü de yapabilirsiniz. Havuzunuzu kışın da kullanmak isterseniz; bir ısıtma sistemi yardımı ile havuzun üzerini kapama sistemi kurarak yapabilirsiniz.

Havuz Tasarım Malzemeleri

Plastik malzeme genellikle havuzu oluşturmak için kullanılır. Fakat bu plastik malzemenin dezavantajları vardır. Kırılgan ve donlara karşı dayanıksızdır. Bu plastik tasarımlar genelde küçük boyutludurlar. Ucuz olmaları bir avantajdır. Fakat diğer türler kadar sağlıklı bir kullanım vermezler.

Polipropilen yüksek kaliteli bir yapı malzemesidir. Plastiklerden daha pahalıdır. Kullanım süreleri 10 seneyi aşar.

Karma modelleri genelde çerçeve oluşturma amaçlı kullanılır. En yüksek kaliteli olan malzemelerdendir. Donlara karşı dayanıklıdır. Dış etkenlerde zarar görmezler.

Maden modeli demirden yapılır. Çerçevesi polikarbonattan yapılmıştır.

Havuz kenarına yapılacak ızgaranın ölçümü yapılmalıdır. Bunu yapma sebebinizde havuzun taşma durumları içindir. Çocuk havuzu, duş gibi elemanlar da ekleyebilirsiniz.

Tekrardan havuz inşa etmek istemiyorum, sadece yenilemek istiyorum derseniz yine tüm bunları göz önünden geçirmeniz gerekmektedir. Renklerin uyumu, havuz yapısının malzemeleri…

Havuzunuzu Dekoratifleştirmek İsterseniz

Kaya parçaları ve taşları üst üste dizerek görsel açıdan çok güzel bir görüntü sağlayabilirsiniz. Kaya parçalarından su akıtarak ufak bir şelale görüntüsü oluşturabilirsiniz. Örneğin düz bir havuzunuz var ise su pompası ve adacıklar kullanarak hareketli bir görüntü kazandırabilirsiniz.

Modern Evime Modern Yüzme Havuzu Olsun Derseniz

Sade ve şık bir havuz tam size göre. Mermerden yapılmış bir havuz ideal seçimlerdendir. Seçeceğiniz renkler tüm ortamın havasını değiştirecektir. Koyacağınız şık şezlonglar da tamamlayıcı etki olacaktır. Böyle şık bir tasarımı keyfinize keyif katacak bir bar ile tamamlayabilirsiniz. Palmiyeler, erguvanlar ekleyerek peyzaj tasarımınızı tamamlayabilirsiniz.

Yüzme Havuzlarının Fiyatları

Kullandığınız malzemelere göre fiyatlar çok değişmektedir. Ek olarak kaydırak, duş gibi istekleriniz olursa fiyatı daha da artmaktadır. Bir diğer etmen ise çalıştığınız kişi. Bunu daha uygun yapmak isterken kötü sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Malzeme dayanıksızlığından sonradan başınız çok ağırabilir. Bu konuda biraz bütçenizi açmanız gerekmektedir. Bunu havuzunuzu kullanmaya başladığınızda uzun vadede fark edeceksiniz. En büyük etmen ise tahmin ettiğiniz üzere havuzunuzun boyutu. Aynı zamanda da derinlik de aynı ölçüde önemlidir. Derine indikçe kullandığınız malzeme ve işçiliği de artmaktadır. Havuzunuzun plastik, beton, fiberglas gibi yapı maddesi ve kaplamaları da fiyatı belirleyen etmenlerdir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Dünyadan Örnek Okul Bahçesi Tasarımları

Havuzların Temizlenmesi

Havuz suyu özel bir filtre ile temizlenir. Açık alan havuzları için bu çok önemlidir. Açık havuzlar için ağ sistemi de alınabilir. Yapraklardan ve diğer büyük ölçekli kirleticilerden arınmak için bu önemlidir.  Havuz temizliğini ve dezenfektesi sağlamak için klor veya sıvı oksijen kullanılabilir.

Havuz Kenarlarında Kullanabileceğiniz Bitkiler

Sukulentler: Aeonium, Agave attenuata, Aptenia cordifolia, Kotiledon, Crassula, Dudleya, Echeveria (bazı), Euphorbia (bazı) ,Kalanchoe, Plumeria (evet, sulu olarak kabul edilir), Portulacaria afra, Sedum, Sempervivum, Senecıo.

SUKULENT

Çimler: Sarı tilki kuyruğu çim (Alopecurus pratensis ‘Aureus’), Dev kamış (Arundo donax), Bambu (bazı türleri; invaziv olabilir), Limon otu (Cymbopogon citratus), Fescue (Festuca glauca), Çeşme çimen (Pennisetum setaceum ‘Rubrum’), Japon kanı (Imperata cylindrica ‘Rubra’), Tüy çim (Stipa), Rush (Juncus), Kore otu (Zoysia), Phormium, Zebra çimen.

ÇEŞME ÇİMEN
MAVİ ÇİM

Egzotik Bitkiler: Cennet kuşu, Ebegümeci, Canna, Palms , Papirüs.

PALMS
CANNA
PAPİRÜS
CENNET KUŞU

Adnan Menderes Üniversitesi/Peyzaj Mimarlığı Öğrencisi

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir