İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları
  1. Anasayfa
  2. Bitki Seçimi

İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları

0
Reklam Sponsoru

Ülkemizde doğal olarak da yetişebilen, peyzaj düzenlemelerinde de sıklıkla kullanılan herdem yeşil ağaç türleridir. İğne yapraklı ağaçlar, İklim koşullarına dayanıklılığı ile yapraklarını iğne şekline dönüştürmüş ağaçlardır. Bazı türleri ‘Konifer’ yani kozalaklı bitkiler olarakta bilinirler.

İğne yapraklı ağaçlarımızı inceleyecek olursak;

  • Herdem yeşil olan iğne yapraklı bitkilerimiz çoğunlukla çit oluşturma, perdeleme, alan sınırlama, kullanılan alana göre rüzgar ve tozdan korumak için kullanılır.
  • Bazı alanlarda ses yalıtımı yapmak için oldukça uygun ağaçlardır.
  • İsteklerinin az olması ve bakımının genellikle kolay olması peyzaj düzenlemede kullanımını avantajlı hale getiriyor.
  • Genellikle soğuk toleransının fazla olması.

İğne yapraklı ve ibrelilere örnek verecek olursak, Pinus Nigra (kara çam), Pinus pinea (fıstık çamı), Picea pungens (mavi ladin), Picea orientalis (doğu ladini), Cedrus atlantica (atlas sediri), Cupressus sempervirens ( Akdeniz servisi), Cupressus makrocarpa (limon servisi), Abies nordmanniana (doğu Karadeniz köknarı), Abies concolor (gümüşi köknar).

Peyzaj düzenlemede kullanılan iğne yapraklı ve ibreli ağaçların birkaç türünü inceleyelim;

blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 11
blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 12

Çam Ağaçları

Çam ağaçları en yaygın iğne yapraklı ağaçlardır. Soğuk toleransları yüksektir. Farklı türleri farklı iklim koşullarına adapte olabilir. Ülkemizde doğal olarak da yayılım göstermiş ağaç türleridir. Parklarda genel olarak kullanımı fazladır. Genellikle grup halinde kullanılır. Gölgelik alanı oluştururlar. Yürüyüş yolu boyunca da konumlandırılır. Konut ve kamu alanlarında estetik görüntüyü artırmak için kullanılır. Pinus nigra, Pinus pinea, Pinus sylvester kullanılan türlerden birkaçıdır.

blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 13
blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 14

Ladin Ağaçları

Yüksek kesim dağlarda yayılım gösterirler. Koni şeklinde taç yapısına sahiptir. Ladin türleri Zehirli gazlara, kirli havalara toleransları yüksektir. Toprak isteği çok fazla olmayan iğne yapraklı türlerdendir.
Peyzaj düzenlemede sık kullanılır. Renklerinden dolayı kullanım alanında vurgu yapmak amacı ile kullanılır. En çok tercih edilen türü ‘Picea Pungens’ soliter olarak kullanılır. Nedeni ise pahalı bitkiler arasında yer almasıdır.

blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 15
blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 16

Köknar Ağaçları

Çamlarla benzerlik gösterirler. Ayırt edilen en önemli özellikleri kendilerine has kokuları ve kendine özgü formlarıdır. 40 metre kadar boylanabilirler. Grup halinden ziyade tek kullanıma uygun ağaçlardır. Kullanıldıkları alanda Odak noktasında hoş bir görünüm elde edilir. Peyzaj kullanımında yola yakın alanlarda kullanımı tercih edilmez. Alttan dallanan bir ağaç olduğu için yolu kapatabilir. En çok kullanılan köknar türleri Abies nordmanniana, Abies concolor.

blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 17
blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 18

Servi Ağaçları

Yaz kış yaprak dökümü yapmaz. Servi ağaçlarının soğuk iklime toleransı fazladır. Çok boylanabilirler. Çoğu ağacın yetişmeyeceği Fazla kireçli topraklarda bile yaşamlarını sürdürebilirler. Uzun ince formları vardır. Budayarak şekil vermeye müsait yapıları vardır. Peyzaj düzenlemelerinde soliter kullanımdan ziyade toplu kullanıma uygundur. Rüzgardan etkilenmezler. Park ve bahçelerde genellikle canlı çit bitkisi, rüzgar kesici olarak tercih edilir. Fazla tuza ve yoğun hava kirliliğine dayanıklılığı yoktur. En çok kullanılan türleri Cupressus sempervirens, Cupressus macrocarpadır.

blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 19
blank
İğne Yapraklı Ağaçların Peyzajda Kullanım Alanları 20

Sedir Ağaçları

Sedir ağaçları diğer ibreliler gibi herdem yeşildir. Formları önce piramit daha sonra büyüdükçe tepe yayılımı yapar. Genellikle konumlandırıldığı alanda soliter kullanılır. Çok uzun yaşayan ağaçlardır. Görünüşü itibariyle dekoratif bir ağaçtır. Rüzgara karşı emniyet şeridi olarak kullanılır. Kendine has görüntüsüyle park ve bahçelerde tekli olarak tercih edilir. Yol kenarlarında kullanıma uygun değildir. En çok tercih edilen türleri; Cedrus deodora, Cedrus atlantika.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Biyolojik Gölet Nedir? Nasıl Yapılır? Türkiye Örnekleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir