Mevsimlere Göre Bitkiler 2: Sonbahar ve Kış Bitkileri
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Mevsimlere Göre Bitkiler 2: Sonbahar ve Kış Bitkileri

0
Reklam Sponsoru

Bu yazımda bir önceki yazının devamı olarak Sonbahar ve Kış bitkilerinden bahsedeceğim. Her bitkinin kullanım alanı farklıdır. Bir bahçeyi tasarlarken onun 4 mevsimde nasıl olacağını düşünmemiz gerekir. Her mevsimde farklı renkleri barındıran zengin bir bahçe yaratmak her açıdan çok önemlidir. Bunun için yaptığım araştırma doğrultusunda 4 farklı  mevsimde çiçeklenen çalıları, ağaçları, yer örtücüleri ve asmaları inceledim. Bitkisel tasarımda bitki türlerinin doku ve renk etkisinde katkısı en fazla olan organları yapraklarıdır. Yapraklar, tasarım ilkeleri doğrultusunda mekanda birer tasarım öğesi olarak kullanıldığı gibi görsel algıya göre değerlendirmeleri bitkisel tasarımlarda daha etkili ve başarılı sonuçlar yaratacaktır. Bu sebeple herdem yeşil bitki kullanımına özen gösterilmelidir.

Sonbaharın  yeri benim için ayrıdır. Dökülen yapraklar, sarı ve turuncuya bürünen ağaçlar, döküldükten sonra bile ihtişamlı gözüken dallarıyla sonbahar beni büyüler aslında. Kışa yaklaşırken son bir renk cümbüşü sağlayan, renkleriyle içimizi ısıtan bitkileri seçmek için hem dikkatli olunmalı hem de ileriye dönük plan yapılmalıdır. İlkbaharda taze çiçeklerden verim alabilmek daha kolayken sonbahar ve kış aylarında biraz daha zor olabilir.

İlk olarak sonbaharda çiçeklenen bazı çalılardan bahsetmek istiyorum.

Büyük Çiçekli AbelyaAbelia x grandiflora
Fırça ÇalısıCallistemon citrinus
Süpürge ÇalısıCalluna vulgaris
Portakal YaseminiMurraya paniculata
ZakkumNerium oleander
Kış KartopuViburnum tinus
Doğuş EriğiCarissa grandiflora
Japon AralyasıFatsia japonica
Hebe türleriHebe spp.
Pençe ÇalısıPotentilla fruticosa

Sonbaharda çiçeklenen ağaçlar;

Floş ağacıChorisia speciosa
Doğuş mercan ağacıErythrina humeana
Franklin ağacıFranklinia alatamaha
Büyük çiçekli manolyaMagnolia grandiflora

Tüm ağaç türleri kışın zayıf güneş ışığına, zorlu hava koşullarına ve düşük sıcaklığa maruz kalmakta. Kuşlar kışın güneye uçabilir, bazı hayvanlar kış uykusuna yatar, bazısının da onları soğuktan koruyan kürkleri vardır. Ancak ağaçlar için durum farklıdır. Oldukları yerde sabitlerdir. Bu sebeple ağaçların başka stratejileri vardır. Örneğin Ladin ağacını iğneleri onu kışın koruyan mumsu bir yapıyla kaplıdır. Ağaçlar kışa sonbahardan hazırlanırlar. Yapraklarında kalan besin maddelerini çekerler. Bu besinleri kışın kullanırlar. Yapraklar dışında ağaçları gövdeleri de soğuktan korur. Kavak, ladin ve huş ağacı gibi kuzey ağaçlarının hücreleri buz tutmaya dayanıklıdır.

Kış bitkilerine geldiğimde benim aklıma gelen ilk ağaçlar yapraklı ve ibreli ağaçlar oluyor. Kışın bir yere seyahat ettiğimde doğanın yemyeşil yüzünü görmek içimi ısıtırdı hep. Göknarların, ladinlerin, farklı çam türlerinin, servilerin ve ardıçların yemyeşil görüntüleri ve büyük bir ihtişamla dimdik durmaları çok etkileyici gelirdi bana. Herdem yeşil olmalarının avantajları yaprak dökmeden hep aynı kalmaları.

ArdıçJuniperus sp.
ServiCupressus arizonica
Batı LadiniPicea abies
GöknarAbies nordmanniana
SarıçamPinus sylvestris
KaraçamPinus nigra
KızılçamPinus brutia
Fıstık çamıPinus pinea

Güzel planlanmış bir bahçede kışın bile iç karartıcı ve boş bir alan olmaz. Kışın çiçek açan bitkiler kullanılırsa kışın bile renkli bahçeler görmek mümkün. Baharı beklemeyi daha keyifli hale getiren bu bitkiler aynı zamanda güzel koku da verirler. Bazen karın altında gizlenmiş ve aradan dallarını çıkarıp çiçeklerini gösteren bu bitkiler şiir gibidir adeta.

Çalı hanımeliLonicera x purpusii
MercanköşkChimonanthus praecox
Beyaz hor çiçeğiAbeliophyllum distichum
KartopuViburnum farreri

Çalı hanımeli bitkisinin verimli toprağa ihtiyacı yoktur. Soğuğa dayanıklıdır. Kışın erken çiçek açar ve kokusu tüm bahçeyi sarar. Çiçekleri sarı ve beyaz renklidir. Kışın başından Marta kadar çiçekleri üstünde kalır. Mercanköşk soğuk hava, düşük sıcaklık, kar gibi olaylardan etkilenmez. Güçlü bir bitkidir. Dona karşı -28 dereceye kadar dayanıklıdır. Kışın başından Marta kadar beyaz ve sarı çiçeklerini büyük bir ihtişamla sergiler. Beyaz hor çiçeği Ocak ayından Nisan ayına kadar pembe çiçekleriyle bilinir. Nadir rastlanan bir türdür. Son olarak da Kartopunun kendini diğer bitkiler ayıran müthiş bir kokusu vardır. Çoğunlukla beyaz nadiren pembe çiçekleri vardır. Kasım ayında çiçek açmaya başlayan bu bitki Nisan ayına kadar devam eder. Dona dayanıklı bir bitkidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Parco Dora: Endüstriyel Kalıntılar Arasında Kent Parkı

Sonbahar ve Kış ayları için oluşturduğum bitki listelerini sizlerle paylaştım. Yazmadığım çokça bitki türü ve ağaç vardır. Onları da zaman ilerledikçe başka yazılarımda paylaşacağım. Bitkileri mevsimlere göre sınıflandırmak ilk adım. Yapılan projelerde bitkinin rengi, formu, gölge sevip sevmediği, ne kadar sulanması gerektiği ve hangi bitkilerin iyi bir bitki kompozisyonu oluşturduğu dikkat edilmesi gereken diğer önemli faktörlerdir. Özellikle tasarım yaparken kış aylarında bahçenin alacağı durum göz ardı edilmemelidir. Belli bir dönemde sadece ağaçların kuru dallarının olması bile farklı bir görsellik, sanatsallık yaratabilir. Ancak bunun bilinçli bir şekilde yapılması profesyonel olandır.

Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir